En liten smak av Libanon – rett fra mitt kjøkken

Jeg oppdaget denne herlige suppen under et matkurs med en libanesisk kokk på en sommerskole i Oslo. Den var så enkel og samtidig så forfriskende at jeg bare måtte prøve den hjemme. «Laban bi khiyar» som den heter, har blitt en gjenganger hos meg, særlig på varme dager når man trenger noe lett, kaldt og næringsrikt. Jeg elsker at den lages på få minutter og smaker som en pause i skyggen under oliventrær. Nå lager jeg den minst én gang i uken om sommeren, gjerne med urter fra egen hage.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Gresk yoghurtB12, kalsium, proteinLavtNaturligHøyt
AgurkK, C, kaliumSvært lavtLavtLavt
HvitløkB6, mangan, CLavt0 gLavt
DillA, C, folat0 g0 gLavt
OlivenoljeE, sunt fettModerat0 g0 g

Smak og tekstur – frisk, kjølig og litt pikant

Når jeg tar en skje av denne suppen, kjenner jeg først en silkemyk og kjølig følelse fra yoghurten. Så kommer et lite sting fra hvitløken, før dillen og sitronen danser inn med sine friske, grønne toner. Agurken gir knas og letthet, og olivenoljen runder av det hele. Smakene er subtile, men i perfekt balanse. Det er som å spise sommeren med skje – kjølig og krydret på samme tid, og utrolig tilfredsstillende. Jeg foretrekker å servere den iskald, med litt ekstra dill og kanskje et dryss granateplekjerner for kontrast.


Mine erfaringer og små tips

Jeg har servert denne suppen til både kresne venner og nysgjerrige barn – og den faller alltid i smak. En gang serverte jeg den til grillfest, og flere trodde det var en slags tzatziki – helt til de smakte. Nå lager jeg den gjerne som forrett til fisk, eller som en del av en meze-tallerken. Mitt beste tips? Bruk ekte gresk yoghurt, og riv agurken grovt for bedre tekstur. Jeg blander den ferdig og setter i kjøleskap en liten time – det gjør underverker for smaken.


Mine favorittilbehør

TilbehørDerfor elsker jeg detTips fra meg
Grillet surdeigsbrødSprøtt og perfekt å dyppe i suppenGni inn med hvitløk før du griller
Rå gulrot og selleriSprø kontrast til suppens kremethetSkjær i staver og server på is
Hummus eller baba ganoushPerfekt på meze-bordetLag ekstra og bruk som pålegg senere
Grove knekkebrødEnkelt og mettendeGjerne med frø og fullkorn
Ovnsbakte rødbeterSøt og jordnær smak som passer perfektSkjær i båter og bak med rosmarin

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Suppebase
  • 4 dl gresk yoghurt, naturell, 2 % fett
  • 2 dl iskaldt vann
  • 1 agurk (ca. 200 g), revet
  • 1 fedd hvitløk, presset eller finrevet
  • 1 ss frisk dill, finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 1/4 ts sort pepper
  • Topping (valgfritt)
  • 1 ss hakkede valnøtter
  • Litt ekstra dill
  • Et dryss chiliflak

STEG FOR STEG:

  • Riv agurken grovt på rivjern. Legg den i en sil og la den renne av i ca. 10 minutter. Press gjerne ut litt væske.

  • Ha yoghurt og vann i en stor bolle. Rør godt til konsistensen blir jevn og litt tynnere.

  • Tilsett agurk, hvitløk, dill, sitronsaft, olivenolje og pepper. Rør godt sammen.

  • Smak til og juster gjerne med mer sitron eller dill etter preferanse.

  • Sett bollen i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering for at smakene skal sette seg.

  • Server kald med ønsket topping som valnøtter og ekstra dill

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment