En liten smak av Libanon – rett fra mitt kjøkken
Jeg oppdaget denne herlige suppen under et matkurs med en libanesisk kokk på en sommerskole i Oslo. Den var så enkel og samtidig så forfriskende at jeg bare måtte prøve den hjemme. «Laban bi khiyar» som den heter, har blitt en gjenganger hos meg, særlig på varme dager når man trenger noe lett, kaldt og næringsrikt. Jeg elsker at den lages på få minutter og smaker som en pause i skyggen under oliventrær. Nå lager jeg den minst én gang i uken om sommeren, gjerne med urter fra egen hage.
Næringsstoffer og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Gresk yoghurt | B12, kalsium, protein | Lavt | Naturlig | Høyt |
Agurk | K, C, kalium | Svært lavt | Lavt | Lavt |
Hvitløk | B6, mangan, C | Lavt | 0 g | Lavt |
Dill | A, C, folat | 0 g | 0 g | Lavt |
Olivenolje | E, sunt fett | Moderat | 0 g | 0 g |
Smak og tekstur – frisk, kjølig og litt pikant
Når jeg tar en skje av denne suppen, kjenner jeg først en silkemyk og kjølig følelse fra yoghurten. Så kommer et lite sting fra hvitløken, før dillen og sitronen danser inn med sine friske, grønne toner. Agurken gir knas og letthet, og olivenoljen runder av det hele. Smakene er subtile, men i perfekt balanse. Det er som å spise sommeren med skje – kjølig og krydret på samme tid, og utrolig tilfredsstillende. Jeg foretrekker å servere den iskald, med litt ekstra dill og kanskje et dryss granateplekjerner for kontrast.
Mine erfaringer og små tips
Jeg har servert denne suppen til både kresne venner og nysgjerrige barn – og den faller alltid i smak. En gang serverte jeg den til grillfest, og flere trodde det var en slags tzatziki – helt til de smakte. Nå lager jeg den gjerne som forrett til fisk, eller som en del av en meze-tallerken. Mitt beste tips? Bruk ekte gresk yoghurt, og riv agurken grovt for bedre tekstur. Jeg blander den ferdig og setter i kjøleskap en liten time – det gjør underverker for smaken.
Mine favorittilbehør
Tilbehør | Derfor elsker jeg det | Tips fra meg |
---|---|---|
Grillet surdeigsbrød | Sprøtt og perfekt å dyppe i suppen | Gni inn med hvitløk før du griller |
Rå gulrot og selleri | Sprø kontrast til suppens kremethet | Skjær i staver og server på is |
Hummus eller baba ganoush | Perfekt på meze-bordet | Lag ekstra og bruk som pålegg senere |
Grove knekkebrød | Enkelt og mettende | Gjerne med frø og fullkorn |
Ovnsbakte rødbeter | Søt og jordnær smak som passer perfekt | Skjær i båter og bak med rosmarin |

INGREDIENSER:
- Suppebase
- 4 dl gresk yoghurt, naturell, 2 % fett
- 2 dl iskaldt vann
- 1 agurk (ca. 200 g), revet
- 1 fedd hvitløk, presset eller finrevet
- 1 ss frisk dill, finhakket
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss extra virgin olivenolje
- 1/4 ts sort pepper
- Topping (valgfritt)
- 1 ss hakkede valnøtter
- Litt ekstra dill
- Et dryss chiliflak
STEG FOR STEG:
Riv agurken grovt på rivjern. Legg den i en sil og la den renne av i ca. 10 minutter. Press gjerne ut litt væske.
Ha yoghurt og vann i en stor bolle. Rør godt til konsistensen blir jevn og litt tynnere.
Tilsett agurk, hvitløk, dill, sitronsaft, olivenolje og pepper. Rør godt sammen.
Smak til og juster gjerne med mer sitron eller dill etter preferanse.
Sett bollen i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering for at smakene skal sette seg.
Server kald med ønsket topping som valnøtter og ekstra dill
Kommentarer