Kremet pasta med reker og hvitløk – en romantisk klassiker
Pasta med sjømat har lange tradisjoner i det italienske kjøkkenet, spesielt i kystbyene hvor ferske reker, blåskjell og fisk kombineres med enkle, men smakfulle ingredienser. Denne retten har blitt populær over hele verden fordi den er både enkel og luksuriøs. Det er noe helt spesielt med silkemyk saus som omfavner al dente pasta, mens de saftige rekene tilfører sødme og dybde. Jeg elsker å lage denne pastaretten når jeg vil imponere, men samtidig holde det lettvint. Med få ingredienser og en rask tilberedning er dette en sikker vinner for en romantisk middag hjemme.
Næringsinnhold per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Reker | B12, Jod, Selen | 1 g | 0 g | 18 g |
Fullkornspasta | B1, Jern, Fiber | 2 g | 2 g | 7 g |
Hvitløk | C, B6, Mangan | 0 g | 0 g | 1 g |
Olivenolje | E, K | 14 g | 0 g | 0 g |
Parmesan | Kalsium, B12 | 9 g | 0 g | 8 g |
Smak og tekstur
Denne retten har en nydelig balanse mellom kremet, friskt og litt spicy. Pastaen blir silkemyk og absorberer sausen på en deilig måte. Rekene tilfører sødme og en fast, men saftig tekstur. Hvitløken gir en dyp og aromatisk smak, mens chiliflakene tilfører et lite kick som fremhever de andre ingrediensene. Sitronsaften gir en frisk kontrast til den fyldige sausen, og parmesan gir en lett salt og nøtteaktig smak. Jeg elsker hvordan alle disse elementene spiller sammen i hver eneste munnfull, og hvordan den enkle kombinasjonen av ingredienser skaper en restaurantverdig opplevelse hjemme.
Mine erfaringer, tips og minner om oppskriften
Jeg husker første gang jeg lagde denne retten for mannen min. Det var en fredagskveld, og vi ville ha noe godt uten å bruke for lang tid på kjøkkenet. Lukten av hvitløk og olivenolje fylte kjøkkenet, og da vi tok vår første bit, ble vi enige om at dette måtte bli en fast favoritt. Jeg liker å eksperimentere med ulike varianter – noen ganger bytter jeg ut rekene med kamskjell eller tilsetter spinat for ekstra grønnfarge. Et lite tips er å alltid spare litt pastavann, for det hjelper med å få en perfekt kremet saus.
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Smakskombinasjon |
---|---|
Sprø grønn salat | Frisk kontrast |
Ristet surdeigsbrød | Sprøtt og rustikt |
Hvitvin | Frisk og balansert |
Ovnsbakte cherrytomater | Søtt og saftig |
Dampet asparges | Lett og delikat |
Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring
- Vitamin Vennskap: Hvordan velge enkeltvitaminer uten å bomme
- Effekten av Varmebehandling: Bevar næringsinnholdet i frukt og grønnsaker
- Vitaminer i Matvarer: En guide til livsnødvendige næringsstoffer

INGREDIENSER:
- Pasta og saus
- 200 g fullkornspasta (f.eks. linguine eller spaghetti)
- 2 ss olivenolje
- 3 fedd hvitløk, finhakket
- ½ ts chiliflak (kan sløyfes)
- 1 dl matfløte eller gresk yoghurt
- 1 dl pastavann
- ½ stk sitron, saften
- Reker og tilbehør
- 200 g ferske eller frosne reker, renset
- 1 ss smør
- ½ ts havsalt
- ¼ ts nykvernet pepper
- 1 ss fersk persille eller basilikum, hakket
- 2 ss revet parmesan
STEG FOR STEG:
- Kok pastaen al dente i lettsaltet vann etter anvisningen på pakken. Spar på 1 dl pastavann før du heller av resten av vannet.
- Varm opp olivenolje i en panne på middels varme. Tilsett hvitløk og chiliflak, og fres det i 30 sekunder til det dufter aromatisk.
- Ha i rekene og stek dem i 1 minutt på hver side til de blir rosa og faste. Ta dem ut av pannen og sett til side.
- Tilsett matfløte og pastavann i pannen. Rør godt sammen og la sausen småkoke i 2 minutter. Press saften av en halv sitron over.
- Bland inn pastaen og vend den i sausen til den blir godt dekket.
- Ha i rekene igjen, smak til med salt og pepper, og rør inn hakket persille.
- Dryss over parmesan før servering. Nyt retten umiddelbart med ristet fullkornsbrød eller en grønn salat.
Kommentarer