Kort Historie: Potetmos er en klassiker som har blitt tilpasset utallige kjøkken verden over. Ved å tilsette parmesan får retten en rik, nøtteaktig smak som gir et sofistikert preg. Denne varianten passer perfekt til både hverdagsmiddager og spesielle anledninger. Jeg elsker hvordan parmesan løfter smaken på den myke, kremete potetmosen.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Poteter (1 kg)Vitamin C, Kalium0.268
Smør (50 g)Vitamin A, D4000.1
Fløte (1 dl)Kalsium, Vitamin A1021
Parmesan (50 g)Kalsium, B121505
Hvitløk (2 fedd)Vitamin C, Mangan0.100
Salt og pepperIngen betydelig000

Smak og Tekstur

Kremet potetmos med parmesan er silkemyk og fyldig med en dyp, nøtteaktig smak fra parmesanen. Smøret og fløten gir en luksuriøs konsistens, mens hvitløken tilfører et subtilt aromatisk preg. Jeg elsker hvordan parmesan tilfører en lett saltet smak som hever retten uten å dominere.


Min Erfaring, Tips og Minner

Jeg lager denne potetmosen når jeg vil gi middagen et ekstra løft. En gang brukte jeg revet trøffelparmesan – det ble en stor suksess! Mitt beste tips er å rive parmesan rett før bruk for å bevare smaken. Bruk også en god, moden parmesan for en mer intens smak.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
Grillet biffEn kraftig kombinasjon som balanserer smaken
Ovnsbakt kyllingLett og saftig tillegg til den kremete mos
Grillede grønnsakerTilfører sødme og farger
Brun sausGir en klassisk touch
Et glass rødvinPerfekt til den nøtteaktige smaken

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • Poteter (melne, f.eks. mandelpoteter): 800 g
  • Parmesan (revet): 50 g
  • Melk (lett eller helmelk): 1 dl
  • Smør: 50 g
  • Salt og pepper: etter smak
  • Topping (valgfritt)
  • Ekstra parmesan: 20 g, revet
  • Friske urter (f.eks. persille eller timian): 2 ss, hakket

STEG FOR STEG:

  • Kok potetene:
    Skrell potetene og skjær dem i jevne biter for raskere koking. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 15–20 minutter, eller til de er helt møre.
  • Mos potetene:
    Sil av vannet og mos potetene med en potetstapper eller gaffel til de er helt glatte.
  • Tilsett melk og smør:
    Varm opp melk og smør i en liten kjele til smøret smelter. Hell blandingen over potetene og rør forsiktig til ønsket konsistens.
  • Rør inn parmesan:
    Tilsett revet parmesan mens potetene fortsatt er varme, og rør godt til osten er smeltet og mosen er kremet.
  • Smak til:
    Juster smaken med salt og pepper. Hvis mosen virker for tykk, tilsett litt mer varm melk.
  • Servering:
    Anrett potetmosen i en skål, topp med ekstra parmesan og friske urter for en dekorativ finish.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment