En liten historie bak salaten

Jeg oppdaget denne salaten under en ferie i Vietnam for mange år siden, da jeg satt på en liten plastkrakk midt i Hanoi og fikk servert noe så enkelt – men likevel så intenst godt. Friske grønnsaker, kjølige risnudler og en magisk saus som bandt alt sammen. Vel hjemme begynte jeg å lage min egen versjon. Etter hvert har den blitt et fast innslag når jeg trenger noe lett, kjølig og smakfullt – særlig på varme dager. Den har også blitt populær hos venner, spesielt de som vanligvis er skeptiske til “sunn mat”.


Næringsinnhold per hovedingrediens

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
RisnudlerB-vitaminer, jernLavtLavtLavt
GulrotA, C, kaliumLavtLavtLavt
PaprikaC, E, folatLavtLavtLavt
PeanøttsmørE, magnesium, sinkHøytLavtHøyt
LimeCLavtLavt0 g

Smak og tekstur

Salaten har en nydelig kontrast av silkemyke nudler, knasende grønnsaker og en fyldig dressing som nesten smelter på tunga. Jeg elsker hvordan peanøttsausen pakker alt inn med en mild sødme, et lite sting av hvitløk og syrligheten fra lime. Det hele føles både friskt og mettet. Det er en rett med lag – du kjenner noe nytt i hver bit: litt chili, litt sprøtt, litt mykt. Jeg liker også at det ikke er behov for varme – perfekt når man ikke orker å slå på komfyren.


Min erfaring og personlige tips

Denne salaten har reddet meg mange ganger når jeg har hatt lite tid og mye sult. Jeg pleier å lage dobbel porsjon og oppbevare den i kjøleskapet – den blir bare bedre etter noen timer. Hvis jeg vil gjøre den ekstra mettende, topper jeg med litt grillet kylling eller tofu. Jeg bytter ofte på urtene – koriander, mynte, til og med dill har sneket seg inn. Den egner seg også utrolig godt som matpakke. Og barna mine? De elsker dressingen så mye at de gjerne dypper gulrot i restene.


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor jeg liker detMitt lille tips
Grillet kyllingGir ekstra protein og metterMarinér i lime og ingefær først
Stekt tofuVegetarisk og proteinriktBruk fast tofu og litt soyasaus ved steking
Mango i terningerSøt kontrast til dressingens fyldeVelg moden mango for best smak
Ristet sesamfrøGir aroma og knasStrø over helt til slutt
Fullkorn flatbrødSprøtt ved siden av, gir tyggemotstandPrøv med litt hummus ved siden

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 340 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Nudelsalat
  • 100 g risnudler
  • 1 stor gulrot, i tynne strimler
  • 1/2 rød paprika, i staver
  • 1/2 agurk, i halvmåner
  • 2 vårløk, finhakket
  • 1 håndfull frisk koriander eller mynte
  • Peanøttdressing
  • 2 ss naturlig peanøttsmør (usøtet)
  • 2 ss limesaft
  • 1 ss soyasaus med redusert salt
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 ts honning eller fibersirup
  • 1 lite fedd hvitløk, revet
  • Litt finhakket chili (etter ønske)
  • 2–3 ss vann for å tynne ut

STEG FOR STEG:

  • Kok risnudlene etter anvisning på pakken. Skyll dem i kaldt vann og sett til side i en sil så de ikke kleber.

  • Kutt grønnsakene: strimle gulrot og paprika, og skjær agurken i halvmåner. Hakk vårløk og frisk koriander.

  • Rist gjerne gulrotstrimlene lett i tørr panne i ett minutt for ekstra sødme, eller bruk dem rå for mer crunch.

  • Bland sammen alle ingrediensene til peanøttdressingen i en liten bolle. Juster konsistensen med vann til den blir glatt og kremet, men fortsatt flytende.

  • Ha risnudler og grønnsaker i en stor bolle. Hell over dressingen og bland godt med to gafler eller salattenger.

  • Topp med ekstra koriander, chili og kanskje litt ristede peanøtter eller sesamfrø før servering.

  • Server kald, gjerne med limebåter og litt soyasaus ved siden av.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment