En liten historie bak salaten
Jeg oppdaget denne salaten under en ferie i Vietnam for mange år siden, da jeg satt på en liten plastkrakk midt i Hanoi og fikk servert noe så enkelt – men likevel så intenst godt. Friske grønnsaker, kjølige risnudler og en magisk saus som bandt alt sammen. Vel hjemme begynte jeg å lage min egen versjon. Etter hvert har den blitt et fast innslag når jeg trenger noe lett, kjølig og smakfullt – særlig på varme dager. Den har også blitt populær hos venner, spesielt de som vanligvis er skeptiske til “sunn mat”.
Næringsinnhold per hovedingrediens
| Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
|---|---|---|---|---|
| Risnudler | B-vitaminer, jern | Lavt | Lavt | Lavt |
| Gulrot | A, C, kalium | Lavt | Lavt | Lavt |
| Paprika | C, E, folat | Lavt | Lavt | Lavt |
| Peanøttsmør | E, magnesium, sink | Høyt | Lavt | Høyt |
| Lime | C | Lavt | Lavt | 0 g |
Smak og tekstur
Salaten har en nydelig kontrast av silkemyke nudler, knasende grønnsaker og en fyldig dressing som nesten smelter på tunga. Jeg elsker hvordan peanøttsausen pakker alt inn med en mild sødme, et lite sting av hvitløk og syrligheten fra lime. Det hele føles både friskt og mettet. Det er en rett med lag – du kjenner noe nytt i hver bit: litt chili, litt sprøtt, litt mykt. Jeg liker også at det ikke er behov for varme – perfekt når man ikke orker å slå på komfyren.
Min erfaring og personlige tips
Denne salaten har reddet meg mange ganger når jeg har hatt lite tid og mye sult. Jeg pleier å lage dobbel porsjon og oppbevare den i kjøleskapet – den blir bare bedre etter noen timer. Hvis jeg vil gjøre den ekstra mettende, topper jeg med litt grillet kylling eller tofu. Jeg bytter ofte på urtene – koriander, mynte, til og med dill har sneket seg inn. Den egner seg også utrolig godt som matpakke. Og barna mine? De elsker dressingen så mye at de gjerne dypper gulrot i restene.
Forslag til tilbehør
| Tilbehør | Hvorfor jeg liker det | Mitt lille tips |
|---|---|---|
| Grillet kylling | Gir ekstra protein og metter | Marinér i lime og ingefær først |
| Stekt tofu | Vegetarisk og proteinrikt | Bruk fast tofu og litt soyasaus ved steking |
| Mango i terninger | Søt kontrast til dressingens fylde | Velg moden mango for best smak |
| Ristet sesamfrø | Gir aroma og knas | Strø over helt til slutt |
| Fullkorn flatbrød | Sprøtt ved siden av, gir tyggemotstand | Prøv med litt hummus ved siden |
INGREDIENSER:
- Nudelsalat
- 100 g risnudler
- 1 stor gulrot, i tynne strimler
- 1/2 rød paprika, i staver
- 1/2 agurk, i halvmåner
- 2 vårløk, finhakket
- 1 håndfull frisk koriander eller mynte
- Peanøttdressing
- 2 ss naturlig peanøttsmør (usøtet)
- 2 ss limesaft
- 1 ss soyasaus med redusert salt
- 1 ts sesamolje
- 1 ts revet ingefær
- 1 ts honning eller fibersirup
- 1 lite fedd hvitløk, revet
- Litt finhakket chili (etter ønske)
- 2–3 ss vann for å tynne ut
STEG FOR STEG:
Kok risnudlene etter anvisning på pakken. Skyll dem i kaldt vann og sett til side i en sil så de ikke kleber.
Kutt grønnsakene: strimle gulrot og paprika, og skjær agurken i halvmåner. Hakk vårløk og frisk koriander.
Rist gjerne gulrotstrimlene lett i tørr panne i ett minutt for ekstra sødme, eller bruk dem rå for mer crunch.
Bland sammen alle ingrediensene til peanøttdressingen i en liten bolle. Juster konsistensen med vann til den blir glatt og kremet, men fortsatt flytende.
Ha risnudler og grønnsaker i en stor bolle. Hell over dressingen og bland godt med to gafler eller salattenger.
Topp med ekstra koriander, chili og kanskje litt ristede peanøtter eller sesamfrø før servering.
Server kald, gjerne med limebåter og litt soyasaus ved siden av.


Kommentarer