Havets kjærlighet: Valentinsdag-pasta med sjømat og hvitløkssmør

Italienske kokker har lenge mestret kunsten å kombinere sjømat med pasta. Denne retten oppsto i kystbyene der ferskfanget sjømat alltid var tilgjengelig. Etter hvert spredte den seg over hele verden og ble et symbol på luksus og romantikk. Jeg elsker hvordan enkle ingredienser som hvitløk, smør og sitron kan forvandle sjømat til en magisk opplevelse. Hver gang jeg lager denne retten, føles det som en liten reise til Middelhavet. Den passer perfekt til en romantisk middag, men er også en hverdagsluksus når jeg vil skjemme bort meg selv eller noen jeg er glad i.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
FullkornspastaB1, fiber2 g1 g7 g
RekerB12, selen1 g0 g18 g
KamskjellB12, jern1 g0 g12 g
OlivenoljeE14 g0 g0 g
SmørA, D11 g0 g0 g
HvitvinPolyfenoler0 g1 g0 g
HvitløkC, B60 g1 g0 g

Smak og tekstur

Denne retten gir den perfekte kombinasjonen av mykt, saftig og fløyelsmykt. Pastaen omfavnes av en silkemyk saus laget av hvitvin, hvitløk og smør, som tilfører en deilig rikhet. Sjømaten er lett stekt til den er perfekt mør og saftig, med en lett karamellisert overflate på kamskjellene som gir en herlig kontrast til den myke pastaen. Et lite hint av chili gir en varm undertone, mens sitronsaften gir en friskhet som løfter alle smakene. Hvitløken tilfører en aromatisk dybde, og persillen gir et hint av friskhet som balanserer den rike sausen.


Mine erfaringer, tips og minner

Jeg lager denne pastaretten hver gang jeg vil gjøre en middagspause ekstra spesiell. Jeg husker spesielt én Valentinsdag da jeg serverte denne med tente lys, et glass vin og en skål med sprø hvitløksbrød. Den ble en suksess, og siden har den vært en gjenganger i mitt kjøkken. Noe jeg har lært, er at det er viktig å ikke oversteke sjømaten – rekene blir lett tørre, og kamskjellene mister den deilige, saftige konsistensen om de ligger for lenge i pannen. En annen favoritt er å tilsette litt fersk basilikum på slutten for en ekstra frisk smak.


Passer godt sammen med

TilbehørHvorfor?
Grove hvitløksbrødSprø tekstur og deilig hvitløksmak
Grillet aspargesGir friskhet og lett sødme
En tørr hvitvinFremhever sjømatens delikate smak
CherrytomaterFrisk syrlighet som balanserer sausen
Ristede pinjekjernerGir en herlig nøtteaktig krønsj

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 480 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Sjømatpasta:
  • 200 g fullkornspasta eller fersk linguine
  • 150 g reker, kamskjell eller blåskjell
  • 1 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ ts chiliflak
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss smør
  • 1 ss hakket frisk persille
  • Salt og pepper etter smak
  • Tilbehør:
  • Grove hvitløksbrød eller grillet asparges
  • Et glass tørr hvitvin

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen: Kok pasta i lettsaltet vann til den er al dente. Ta vare på 1 dl pastavann før du siler av vannet.
  • Forbered sjømaten: Tørk kamskjell og reker lett med kjøkkenpapir for å få en fin stekeskorpe.
  • Stek sjømaten: Varm olivenolje i en stor panne. Tilsett hvitløk og chiliflak, og la det surre i 30 sekunder. Stek kamskjell og reker i 1–2 minutter på hver side til de er gylne. Ta dem ut av pannen.
  • Lag sausen: Hell hvitvin i pannen og la den redusere i 2 minutter. Tilsett smør og sitronsaft, og rør til sausen blir fløyelsmyk.
  • Bland sammen: Ha pastaen tilbake i pannen sammen med sjømaten og litt pastavann. Bland godt og smak til med salt og pepper.
  • Server: Anrett pastaen på tallerkener, dryss over hakket persille og server med ønsket tilbehør.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment