En grønn favoritt med italienske røtter

Jeg ble kjent med squashspaghetti, eller “zoodles”, da jeg begynte å eksperimentere med lettere middager for noen år siden. Det hele startet med en oppskrift jeg fant i et italiensk matblad – klassisk pasta med pesto, men med squash i stedet for pasta. Jeg prøvde den med en gang, og det ble en umiddelbar favoritt! Den spredte seg raskt på sosiale medier og matblogger, og plutselig laget alle sine egne varianter. Nå er dette en rett jeg vender tilbake til igjen og igjen – spesielt på dager jeg ønsker noe raskt, friskt og lett, men som fortsatt smaker av “skikkelig mat”.


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
SquashC, B6, manganSvært lavtLavtLavt
BasilikumK, A, jernSvært lavt0 gSvært lavt
SpinatA, C, jern, folatSvært lavtLavtLavt/moderat
ParmesanB12, D, kalsiumModerat0 gModerat
SolsikkefrøE, B1, magnesiumHøytLavtModerat
OlivenoljeE, enumettet fettSunt fett0 g0 g

Smak og tekstur – friskt, kremet og nøtteaktig

Det jeg liker aller best med denne retten, er kontrasten mellom den milde, litt søtlige squashen og den kraftige, grønne pestoen. Squashen blir varm og akkurat passe mør, med en deilig tyggemotstand. Pestoen, laget med både spinat og basilikum, gir friskhet, og de ristede frøene gir et lite, sprøtt crunch. Parmesan eller næringsgjær tilfører den dype, litt nøtteaktige smaken som balanserer retten. Alt i alt er dette en rett med både mykhet, friskhet og intens smak – og den ser så grønn og innbydende ut at man nesten føler seg sunn bare av å se på den!


Min erfaring, små tips og gode minner

Jeg lager denne retten minst én gang i uka, og den er faktisk en av de første grønnsaksrettene barna mine virkelig falt for. De syntes det var gøy med squash-nudler! Jeg bruker ofte restene som tilbehør til grillet fisk eller legger dem i matboksen med litt ekstra grønnsaker og cottage cheese. En gang serverte jeg den i et lite middagsselskap med venner – og den ble den første retten som forsvant fra bordet. Jeg liker å variere pestoen med det jeg har – noen ganger ruccola, noen ganger persille – og jeg bruker det jeg har av frø og nøtter. Alt funker!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Grovt surdeigsbrødMetter og gir en fin kontrastRist det lett og gni med hvitløk
Cottage cheeseGir ekstra protein og friskhetBland med urter og sitron
Grillet laksFyldig og saftig, passer perfekt med pestoKrydre med sitron og dill
Ovnsbakte cherrytomaterSødme og syrlighet i samme bitTilsett litt honning og timian
Linser med urterRikt på fiber og proteinServer kald eller lun med litt vinaigrette

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Squashspaghetti
  • 2 mellomstore squash (ca. 400 g), spiraliserte
  • 1 ts olivenolje
  • 1 klype salt
  • Pesto (sunnere variant)
  • 30 g frisk basilikum
  • 30 g fersk spinat
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss ristede solsikkefrø eller valnøtter
  • 2 ss revet parmesan (eller næringsgjær)
  • 2–3 ss olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • Salt og pepper etter smak
  • Til servering
  • Ekstra urter, chili eller frø
  • Evt. naturell yoghurt eller cottage cheese ved siden av

STEG FOR STEG:

  • Lag squashnudlene: Spiraliser squashen eller bruk en julienne-skreller. Strø over litt salt og la nudlene ligge i et dørslag i 5–10 minutter for å slippe litt væske. Tørk lett med kjøkkenpapir.

  • Forbered pestoen: Ha basilikum, spinat, hvitløk, frø, parmesan, sitronsaft og olje i en blender eller stavmikser. Kjør til glatt konsistens og smak til med salt og pepper.

  • Varm squashen: Varm en stor stekepanne med 1 ts olivenolje. Tilsett squashnudlene og varm dem forsiktig i 2–3 minutter. Ikke stek for lenge – de skal være varme, men fortsatt spenstige.

  • Bland og server: Ta pannen av varmen og vend inn pestoen. Bland godt så nudlene blir jevnt dekket.

  • Topp retten med ekstra urter, ristede frø og gjerne litt chili. Server med grovt brød eller salat ved siden av, hvis ønskelig.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment