En grønn favoritt med italienske røtter
Jeg ble kjent med squashspaghetti, eller “zoodles”, da jeg begynte å eksperimentere med lettere middager for noen år siden. Det hele startet med en oppskrift jeg fant i et italiensk matblad – klassisk pasta med pesto, men med squash i stedet for pasta. Jeg prøvde den med en gang, og det ble en umiddelbar favoritt! Den spredte seg raskt på sosiale medier og matblogger, og plutselig laget alle sine egne varianter. Nå er dette en rett jeg vender tilbake til igjen og igjen – spesielt på dager jeg ønsker noe raskt, friskt og lett, men som fortsatt smaker av “skikkelig mat”.
Næringsinnhold i hovedingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Squash | C, B6, mangan | Svært lavt | Lavt | Lavt |
Basilikum | K, A, jern | Svært lavt | 0 g | Svært lavt |
Spinat | A, C, jern, folat | Svært lavt | Lavt | Lavt/moderat |
Parmesan | B12, D, kalsium | Moderat | 0 g | Moderat |
Solsikkefrø | E, B1, magnesium | Høyt | Lavt | Moderat |
Olivenolje | E, enumettet fett | Sunt fett | 0 g | 0 g |
Smak og tekstur – friskt, kremet og nøtteaktig
Det jeg liker aller best med denne retten, er kontrasten mellom den milde, litt søtlige squashen og den kraftige, grønne pestoen. Squashen blir varm og akkurat passe mør, med en deilig tyggemotstand. Pestoen, laget med både spinat og basilikum, gir friskhet, og de ristede frøene gir et lite, sprøtt crunch. Parmesan eller næringsgjær tilfører den dype, litt nøtteaktige smaken som balanserer retten. Alt i alt er dette en rett med både mykhet, friskhet og intens smak – og den ser så grønn og innbydende ut at man nesten føler seg sunn bare av å se på den!
Min erfaring, små tips og gode minner
Jeg lager denne retten minst én gang i uka, og den er faktisk en av de første grønnsaksrettene barna mine virkelig falt for. De syntes det var gøy med squash-nudler! Jeg bruker ofte restene som tilbehør til grillet fisk eller legger dem i matboksen med litt ekstra grønnsaker og cottage cheese. En gang serverte jeg den i et lite middagsselskap med venner – og den ble den første retten som forsvant fra bordet. Jeg liker å variere pestoen med det jeg har – noen ganger ruccola, noen ganger persille – og jeg bruker det jeg har av frø og nøtter. Alt funker!
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det | Mine tips |
---|---|---|
Grovt surdeigsbrød | Metter og gir en fin kontrast | Rist det lett og gni med hvitløk |
Cottage cheese | Gir ekstra protein og friskhet | Bland med urter og sitron |
Grillet laks | Fyldig og saftig, passer perfekt med pesto | Krydre med sitron og dill |
Ovnsbakte cherrytomater | Sødme og syrlighet i samme bit | Tilsett litt honning og timian |
Linser med urter | Rikt på fiber og protein | Server kald eller lun med litt vinaigrette |

INGREDIENSER:
- Squashspaghetti
- 2 mellomstore squash (ca. 400 g), spiraliserte
- 1 ts olivenolje
- 1 klype salt
- Pesto (sunnere variant)
- 30 g frisk basilikum
- 30 g fersk spinat
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss ristede solsikkefrø eller valnøtter
- 2 ss revet parmesan (eller næringsgjær)
- 2–3 ss olivenolje
- 1 ss sitronsaft
- Salt og pepper etter smak
- Til servering
- Ekstra urter, chili eller frø
- Evt. naturell yoghurt eller cottage cheese ved siden av
STEG FOR STEG:
Lag squashnudlene: Spiraliser squashen eller bruk en julienne-skreller. Strø over litt salt og la nudlene ligge i et dørslag i 5–10 minutter for å slippe litt væske. Tørk lett med kjøkkenpapir.
Forbered pestoen: Ha basilikum, spinat, hvitløk, frø, parmesan, sitronsaft og olje i en blender eller stavmikser. Kjør til glatt konsistens og smak til med salt og pepper.
Varm squashen: Varm en stor stekepanne med 1 ts olivenolje. Tilsett squashnudlene og varm dem forsiktig i 2–3 minutter. Ikke stek for lenge – de skal være varme, men fortsatt spenstige.
Bland og server: Ta pannen av varmen og vend inn pestoen. Bland godt så nudlene blir jevnt dekket.
Topp retten med ekstra urter, ristede frø og gjerne litt chili. Server med grovt brød eller salat ved siden av, hvis ønskelig.
Kommentarer