IngrediensVitaminerFett (g)
0Gresk yoghurtB12, Kalsium10.0
1AgurkK, C0.1
2HvitløkB6, C0.1
3OlivenoljeE, K91.0
4SitronsaftC0.1

Historien bak retten

Tzatziki er noe jeg forelsket meg i på en ferie i Hellas. Jeg husker vi satt ved havet, med små terrakottaskåler på bordet og vinden som duftet av sitron og urter. Den første skjeen med kald, kremet tzatziki sammen med grillet lam og pitabrød – det var som kjærlighet ved første smak. Hjemme i Norge lagde jeg min egen vri, litt lettere, litt friskere, med ekstra sitron og bare akkurat passe hvitløk. Nå er det en fast følgesvenn til grillkveldene våre – og den får alltid bein å gå på.


Smak og tekstur

Det som gjør tzatziki så deilig er balansen mellom kremet og krønsj, mellom mild og skarp. Yoghurten er tykk og kjølende, mens agurken gir friskhet og tekstur. Hvitløken gir et lite bitt – akkurat nok til å vekke smaksløkene, men ikke så mye at det overdøver alt annet. Sitronsaften gjør alt lett og løfter smaken, mens olivenoljen gir fylde og dybde. Sammen blir det en dipp som smaker av sol og middelhav, og som jeg aldri går lei av. Den kjennes både sunn og dekadent på én gang.


Min erfaring, minner og tips

Jeg lager tzatziki hele året, men den smaker aller best en sommerdag når grillen suser og sola varmer. Barna mine elsker den som dipp til gulrotstaver, og jeg bruker den som pålegg på grovbrød eller i wrap med falafel. Mitt beste tips er å la tzatzikien stå kaldt i minst en halvtime før servering – da får smakene utvikle seg. Og ikke vær redd for å bruke litt ekstra sitron – det gjør underverker. Hvitløken river jeg alltid fint på rivjern, så blir det jevn smak og ingen biter som “brenner”.

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • 300 g gresk yoghurt naturell (3,5–10 % fett)
  • 1 agurk (ca. 300 g), revet og avrent
  • 1–2 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • Litt salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Vask agurken og riv den grovt med skall på. Ha den i en sil og dryss over litt salt. La den stå i 10 minutter.

  2. Press agurken godt med en skje eller kjøkkenpapir for å fjerne mest mulig væske.

  3. Ha yoghurten i en stor bolle og tilsett revet hvitløk, sitronsaft og olivenolje.

  4. Rør inn den avrentede agurken og smak til med salt og pepper.

  5. Dekk bollen med plast og la tzatzikien hvile i kjøleskap minst 15 minutter før servering – gjerne lenger.

  6. Topp gjerne med litt frisk dill eller persille, og en ekstra skvett olivenolje før servering.

  7. Server kjølig som tilbehør eller dip – og gjerne med grove grønnsaker, fisk eller grillet kjøtt.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment