Historien bak oppskriften

Cacık har sin opprinnelse i Tyrkia og nabolandene, og minner om den greske tzatzikien – men den serveres ofte tynnere, gjerne som en kald suppe eller en saus til varme retter. Jeg oppdaget den på en ferietur til Bodrum for noen år siden, der vi fikk den servert til alt fra fisk til brød. Den var så kjølende og aromatisk i sommervarmen! Etter det tok jeg den med hjem til mitt eget kjøkken, og lagde en versjon som passet mine smaker – litt mildere hvitløk, masse urter, og en dæsj sitron for friskhet. Nå lager jeg den hele året, men mest når solen skinner.


Næringstabell per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProtein
Gresk yoghurtB12, D, Kalsium2,5 g2,8 g5 g
AgurkC, K, Kalium0,1 g1,4 g0,3 g
HvitløkB6, Mangan, C0,1 g0 g0,2 g
Dill og mynteK, Folat, Antioksidanter0 g0 g0 g
OlivenoljeE, Omega-95 g0 g0 g
SitronC, Flavonoider0 g0,5 g0 g

Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med cacık, er kontrastene. Den silkemyke yoghurtbasen kjøler ned ganen, mens de små bitene av agurk gir en fin crunch. Urtene – særlig dill og mynte – løfter hele smaken med et grønt og friskt preg. Hvitløken ligger som et svakt lite sting i bakgrunnen, og sitronen gir akkurat nok syre til å balansere det hele. Når jeg setter skjeen i skålen, kjenner jeg at dette er ekte mat – ikke komplisert, men laget med tanke og respekt for råvarene. En rett som føles lett og mettende på én gang.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte cacık når jeg skal grille eller servere småretter. Den passer så godt til stekt fisk, ovnsbakte rotgrønnsaker eller som saus til vegetarkaker. Jeg pleier å rive agurken med skallet på – det gir mer fiber og farge – og jeg lar den stå i sil med litt salt så den ikke vanner ut dressingen. En gang lagde jeg en stor bolle til en 17. mai-brunsj, og det var den som ble tømt først! Mitt beste tips: bruk fersk dill, ikke tørket, og smak til med litt sumak om du har. Det gjør den ekstra spesiell.


Tilbehørstabell

TilbehørHvorfor det passer godt
Grovt brødPerfekt å dyppe i og metter godt
Grillet kyllingLett og proteinrikt tilbehør
Ristede kikerterSprøtt og næringsrikt topping
Bakte grønnsakerVarme smaker balanserer det kalde
Fylte paprikaKombinerer fylde og friskhet

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 75 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • 3 dl mager gresk yoghurt
  • 1 agurk (ca. 250 g), revet med skall
  • 1 lite fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss hakket frisk dill
  • 1 ss hakket frisk mynte
  • 1 ss sitronsaft
  • Smakstilsetning
  • ½ ts tørket sumak (valgfritt)
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 ts ekstra virgin olivenolje (til topping)

STEG FOR STEG:

  • Vask agurken godt og riv den grovt. Legg den i en sil med litt salt og la den renne av i 5 minutter for å fjerne overflødig væske. Klem lett med skje.

  • Bland yoghurt, hvitløk, sitronsaft, dill og mynte i en stor bolle. Rør til alt er godt blandet.

  • Vend inn den revne agurken. Smak til med salt, pepper og gjerne sumak for et ekstra lag med smak.

  • Dekk til og la stå kaldt i kjøleskap i minst 10 minutter før servering, så smakene får satt seg.

  • Ringle over litt olivenolje og eventuelt friske urter ved servering.

  • Server kald – gjerne i skål eller som saus ved siden av grillmat eller brød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment