Historien bak oppskriften
Cacık har sin opprinnelse i Tyrkia og nabolandene, og minner om den greske tzatzikien – men den serveres ofte tynnere, gjerne som en kald suppe eller en saus til varme retter. Jeg oppdaget den på en ferietur til Bodrum for noen år siden, der vi fikk den servert til alt fra fisk til brød. Den var så kjølende og aromatisk i sommervarmen! Etter det tok jeg den med hjem til mitt eget kjøkken, og lagde en versjon som passet mine smaker – litt mildere hvitløk, masse urter, og en dæsj sitron for friskhet. Nå lager jeg den hele året, men mest når solen skinner.
Næringstabell per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Protein |
---|---|---|---|---|
Gresk yoghurt | B12, D, Kalsium | 2,5 g | 2,8 g | 5 g |
Agurk | C, K, Kalium | 0,1 g | 1,4 g | 0,3 g |
Hvitløk | B6, Mangan, C | 0,1 g | 0 g | 0,2 g |
Dill og mynte | K, Folat, Antioksidanter | 0 g | 0 g | 0 g |
Olivenolje | E, Omega-9 | 5 g | 0 g | 0 g |
Sitron | C, Flavonoider | 0 g | 0,5 g | 0 g |
Smak og tekstur
Det jeg elsker mest med cacık, er kontrastene. Den silkemyke yoghurtbasen kjøler ned ganen, mens de små bitene av agurk gir en fin crunch. Urtene – særlig dill og mynte – løfter hele smaken med et grønt og friskt preg. Hvitløken ligger som et svakt lite sting i bakgrunnen, og sitronen gir akkurat nok syre til å balansere det hele. Når jeg setter skjeen i skålen, kjenner jeg at dette er ekte mat – ikke komplisert, men laget med tanke og respekt for råvarene. En rett som føles lett og mettende på én gang.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager ofte cacık når jeg skal grille eller servere småretter. Den passer så godt til stekt fisk, ovnsbakte rotgrønnsaker eller som saus til vegetarkaker. Jeg pleier å rive agurken med skallet på – det gir mer fiber og farge – og jeg lar den stå i sil med litt salt så den ikke vanner ut dressingen. En gang lagde jeg en stor bolle til en 17. mai-brunsj, og det var den som ble tømt først! Mitt beste tips: bruk fersk dill, ikke tørket, og smak til med litt sumak om du har. Det gjør den ekstra spesiell.
Tilbehørstabell
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Grovt brød | Perfekt å dyppe i og metter godt |
Grillet kylling | Lett og proteinrikt tilbehør |
Ristede kikerter | Sprøtt og næringsrikt topping |
Bakte grønnsaker | Varme smaker balanserer det kalde |
Fylte paprika | Kombinerer fylde og friskhet |

INGREDIENSER:
- Hovedingredienser
- 3 dl mager gresk yoghurt
- 1 agurk (ca. 250 g), revet med skall
- 1 lite fedd hvitløk, finrevet
- 1 ss hakket frisk dill
- 1 ss hakket frisk mynte
- 1 ss sitronsaft
- Smakstilsetning
- ½ ts tørket sumak (valgfritt)
- Salt og pepper etter smak
- 1 ts ekstra virgin olivenolje (til topping)
STEG FOR STEG:
Vask agurken godt og riv den grovt. Legg den i en sil med litt salt og la den renne av i 5 minutter for å fjerne overflødig væske. Klem lett med skje.
Bland yoghurt, hvitløk, sitronsaft, dill og mynte i en stor bolle. Rør til alt er godt blandet.
Vend inn den revne agurken. Smak til med salt, pepper og gjerne sumak for et ekstra lag med smak.
Dekk til og la stå kaldt i kjøleskap i minst 10 minutter før servering, så smakene får satt seg.
Ringle over litt olivenolje og eventuelt friske urter ved servering.
Server kald – gjerne i skål eller som saus ved siden av grillmat eller brød.
Kommentarer