En rett med røtter i varme strøk

Denne salaten har røtter i Midtøsten og Sør-Asia, hvor linser lenge har vært en viktig del av hverdagskosten. Jeg oppdaget noe lignende på en liten kafé i København, og ble umiddelbart forelsket i smaken og enkelheten. Jeg gikk hjem og laget min egen versjon med norske grønnsaker og litt mindre olje, men beholdt krydderne som gjør retten så spennende. Den har etter hvert blitt en favoritt hjemme hos oss – både som middag og som smart restelunsj dagen etter. Den er like nydelig lun som kald, og full av næring og smak.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Grønne linserFolat, jern, B6LavtLavtHøyt
GulrøtterA, K, fiber0 gNaturligLavt
PaprikaC, E0 gNaturligLavt
RødløkC, B6, antioksidanter0 gNaturligLavt
KorianderA, C, antioksidanter0 g0 g0 g
OlivenoljeE, sunne fettsyrerModerat0 g0 g

Smak og tekstur – balansert og aromatisk

Denne salaten byr på en deilig balanse mellom myke og sprø teksturer. Linser gir en kremet og mettende base, mens de ovnsbakte gulrøttene og paprikaen gir sødme og litt karamellisert overflate. Rødløken tilfører litt skarphet og krønsj, og den ferske korianderen løfter smaken med et grønt, friskt preg. Jeg synes krydder som spisskummen og korianderfrø gir en lun dybde uten å være overveldende. Når alt blandes sammen med en syrlig sitrondressing, får du en rett som smaker både sunt og luksuriøst – rett og slett hverdagsmagi.


Min erfaring og gode tips

Jeg lager denne ofte når jeg vil ha noe lett, mettende og uten kjøtt. Det er en sånn rett jeg kan tilpasse med det jeg har – litt brokkoli, rødbeter eller avokado kan lett snikes inn. Barna mine liker den best uten rå løk, så noen ganger bytter jeg den ut med vårløk. Den er super å ta med i matboksen eller som tilbehør til laks. Jeg har til og med servert den som en del av tapasbordet, og det ble en hit! Mitt tips er å lage dobbelt porsjon – den er nesten enda bedre dagen etter.


Tilbehør jeg ofte serverer til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Naturell yoghurtKjøler og balanserer krydderetTilsett litt sitron og mynte
Grove pitabrødPerfekt å fylle med salatenVarm de lett i ovn før servering
Ovnsbakt søtpotetGir sødme og gjør retten mer mettendeKutt i skiver og krydre med kanel og chilipulver
Ristet gresskarkjernerSprø topping med ekstra proteinStrø over rett før servering
Fersk tomat- og agurksalatLett og frisk kontrastHa i litt balsamico og urter

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 260 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Linser og grønnsaker
  • 2,5 dl grønne linser (tørre), skylt
  • 1 liten rødløk, i tynne skiver
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 1 paprika, i biter
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1/2 ts korianderfrø (knust)
  • 1/2 ts chiliflak (valgfritt)
  • Salt og pepper
  • Dressing og urter
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 håndfull frisk koriander, grovhakket
  • 1/2 håndfull persille (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  1. Kok linsene i lettsaltet vann i ca. 20 minutter til de er møre men faste. Sil av og sett til side.

  2. Forvarm ovnen til 200 °C.

  3. Fordel gulrot, paprika og løk på et bakepapirkledd brett. Dryss over spisskummen, korianderfrø, chiliflak, salt og pepper. Ringle over olje og bland godt.

  4. Stek grønnsakene midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller til de er møre og lett gyldne i kantene.

  5. Lag dressingen: visp sammen olivenolje, sitronsaft og dijonsennep.

  6. Bland linser, grønnsaker og dressing i en stor bolle. Vend forsiktig.

  7. Topp med koriander og ev. persille. Server lun eller romtemperert.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment