En smaksrik klassiker med røtter i indisk gatekjøkken

Chana chaat har sin opprinnelse i det fargerike, livlige gatemiljøet i India og Pakistan. Der serveres den ofte som en kjapp, forfriskende og næringsrik snacks med krydder, sitron og urter. Jeg oppdaget den da jeg lette etter gode vegetarretter som både metter og smaker mye. Det ble raskt en favoritt hjemme hos meg. Jeg elsker hvordan chana chaat både fungerer som salat, mellommåltid og tilbehør – og det beste er at den er superenkel å lage. Etter hvert har jeg tilpasset smaken med norske råvarer og sunnere grep, og nå lager jeg den hele året!


Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KikerterFolat, jern, B6, magnesiumLavtNaturligHøyt
RødløkC, B6, antioksidanter0 gNaturligLavt
TomatA, C, lykopen0 gLavtLavt
AgurkK, C0 gLavtLavt
Mynte og korianderA, C, K0 g0 g0 g
YoghurtB12, D, kalsiumLav/moderatNaturligModerat

Smak og tekstur – knasende, krydret og frisk

Chana chaat er full av kontraster – og det er nettopp det som gjør den så fantastisk. Kikertene er myke og mettende, rødløken gir et lite sting og crunch, tomatene tilfører sødme og saftighet, og agurken gjør retten ekstra frisk. Kryddersammensetningen er varm og aromatisk, med spisskummen og garam masala som bygger dybde. Jeg elsker hvordan en dæsj sitron eller lime setter prikken over i-en med syrlig friskhet. Når jeg topper med en skje yoghurt og drysser over mynte og granateplekjerner, føles det som et lite festmåltid i hver bit.


Min erfaring og små tips

Jeg lager ofte chana chaat til lunsj – spesielt når jeg har kokte kikerter igjen fra middag. Det er en sånn rett som får nytt liv hver gang, avhengig av hva jeg har i kjøleskapet. Jeg har brukt både mango og eple i den, og det funker utrolig godt. Jeg liker å la den trekke i 15 minutter før servering – da setter smakene seg. Barna mine liker den best uten chili, men med ekstra yoghurt. Og en gang hadde jeg med chana chaat i norgesglass på dugnad – det ble tomt på et blunk! En rett jeg aldri går lei av.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Fullkornslefse eller wrapPerfekt til å lage vegetarwrap med chana chaatSmør inn med yoghurt og legg til avokado
Grillet halloumiSalty + spicy = nydelig kombinasjonServer ved siden av med lime
Bakt søtpotetMild og søt kontrast til chana chaats krydderDel i to og legg chaat på toppen
Ristede nøtter/frøGir god crunch og energiJeg bruker gjerne gresskarkjerner eller mandler
Grønn salatFrisk base om jeg vil gjøre retten lettereVend med sitronsaft og olivenolje

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat
  • 250 g kokte kikerter (evt. 1 boks, skylt og avrent)
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 tomat, i små terninger
  • 1/2 agurk, i små biter
  • 1 liten grønn chili (valgfritt), finhakket
  • 2 ss hakket frisk mynte
  • 2 ss hakket frisk koriander
  • Dressing og smak
  • 1 ss sitronsaft eller limesaft
  • 1/2 ts spisskummen, tørristet og malt
  • 1/2 ts garam masala eller chat masala
  • En klype sort salt (eller vanlig salt)
  • 2 ss naturell yoghurt (valgfritt, for kremet tekstur)
  • Granateplekjerner (valgfritt, til topping)

STEG FOR STEG:

  • Skyll og sil kikertene godt hvis du bruker hermetiske. Bruk gjerne kokte fra bunnen om du har planlagt i forkant.

  • Finhakk grønnsakene: rødløk, tomat, agurk, chili og urter. Hold noen urter til pynt.

  • Rist spisskummen i en tørr panne i ca. 30 sekunder til det dufter nøtteaktig. Avkjøl og mal grovt i morter.

  • Bland alle ingredienser i en stor bolle: kikerter, grønnsaker, krydder, sitronsaft og evt. yoghurt. Vend forsiktig.

  • Smak til med mer lime, salt eller krydder om ønskelig. La stå i 5–10 minutter så smakene setter seg.

  • Topp med granateplekjerner og friske urter ved servering. Server romtemperert eller lett avkjølt.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment