Historien bak retten

Kyllingfilet med gratinerte rotgrønnsaker er en populær rett som kombinerer norsk matkultur med en liten touch av moderne matlaging. I Norge har vi lange tradisjoner for å bruke rotgrønnsaker som gulrot, kålrot og pastinakk, særlig i vintermånedene når disse grønnsakene er i sesong. Denne retten gir et sunt og næringsrikt måltid der det magre kyllingkjøttet balanseres med de søte, ovnsbakte grønnsakene. Jeg elsker denne retten fordi den er enkel å lage, full av smak og gir en deilig følelse av hjemmelaget komfortmat.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
KyllingfiletProtein, B-vitaminer, jern2 g0 g24 g
GulrotVitamin A, betakaroten, fiber0 g5 g1 g
KålrotVitamin C, kalium, fiber0 g4 g1 g
PastinakkFolat, vitamin C, fiber0 g5 g1 g
PotetVitamin C, kalium, fiber0 g2 g2 g
Revet ostKalsium, vitamin D, protein9 g0 g7 g
OlivenoljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g
HvitløkVitamin C, mangan0 g1 g1 g

Smak og tekstur

Denne retten byr på en deilig kombinasjon av smaker og teksturer. Kyllingfileten er saftig og mør, krydret med urter og hvitløk som gir en aromatisk dybde. De gratinerte rotgrønnsakene blir myke og sødmefulle når de bakes i ovnen, med en deilig sprø osteskorpe på toppen. Olivenoljen tilfører en mild og fruktig smak, mens hvitløken gir et lite kick. Jeg elsker hvordan den sprø osten kontrasterer med de myke grønnsakene og den saftige kyllingen – hver munnfull er en ren nytelse!


Min erfaring, tips og minner om retten

Denne retten er en av mine hverdagsfavoritter når jeg vil lage noe sunt og smakfullt uten for mye stress. Jeg husker hvordan barna mine først ble skeptiske til rotgrønnsaker, men da jeg gratinerte dem med ost, ble de raskt omvendt! Et tips er å skjære grønnsakene i omtrent like store biter slik at de blir jevnt bakt. For ekstra smak kan du tilsette frisk timian eller rosmarin før gratineringen. Jeg serverer gjerne denne retten med en frisk salat og litt sitronsaft over kyllingen for en frisk avslutning.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Frisk salatLett og sprø kontrast til de gratinerte grønnsakene
HvitløksbrødSprøtt og smakfullt tillegg
SitronskiverTilfører frisk syrlighet til kyllingen
RømmeKremet topping som balanserer smakene
Syltede rødbeterGir en syrlig og søt kontrast

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 500 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kylling:
  • 4 kyllingfileter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts paprikapulver
  • Salt og pepper etter smak
  • Rotgrønnsaker:
  • 2 gulrøtter, skåret i staver
  • 1 pastinakk, skåret i skiver
  • 1 søtpotet, skåret i terninger
  • 1 rødløk, skåret i båter
  • Gratineringsblanding:
  • 100 g revet ost (gjerne parmesan eller mozzarella)
  • 2 dl matfløte
  • 1 ts hakket rosmarin
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C.
  • Legg kyllingfiletene i en form, pensle dem med olivenolje og krydre med paprikapulver, salt og pepper.
  • Fordel gulrøtter, pastinakk, søtpotet og rødløk jevnt i en ildfast form.
  • Bland matfløte, hakket rosmarin, salt og pepper, og hell blandingen over grønnsakene. Strø revet ost på toppen.
  • Sett begge formene i ovnen. Stek kyllingen i ca. 20-25 minutter, og la grønnsakene gratineres i 30-35 minutter til de er møre og osten har fått en gyllen skorpe.
  • Server kyllingfiletene med de gratinerte rotgrønnsakene som tilbehør. Pynt gjerne med friske urter før servering.

 

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment