Historien bak retten

Lamb Rogan Josh er en klassisk rett fra Kashmiri-kjøkkenet, kjent for sin rike smak og dype røde farge. Retten stammer opprinnelig fra Persia og ble introdusert til India av Mughal-keisere. Rogan Josh er laget med møre lammebiter som er sakte kokt i en saus basert på tomater, yoghurt, og krydder som kashmiri chili og kardemomme. Jeg elsker Lamb Rogan Josh for dens komplekse smak og luksuriøse konsistens som gjør den perfekt for spesielle anledninger.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
Lam (mørbrad eller bog)B12, jern, sink10 g0 g26 g
YoghurtKalsium, probiotika3 g4 g5 g
LøkC, fiber0 g2 g1 g
TomaterA, C0 g3 g1 g
Krydder (kashmiri chili, kardemomme, kanel)Antioksidanter0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Lamb Rogan Josh har en rik, krydret saus med en silkemyk tekstur og en dyp rød farge fra kashmiri chili. Smaken er varm og aromatisk, med hint av kardemomme, kanel og nellik, mens yoghurten gir en mild syrlighet. Lammekjøttet er mørt og saftig, takket være langsom koking som lar krydderne trenge dypt inn. Jeg elsker hvordan retten balanserer varme og sødme, og hvordan sausen er perfekt for å dyppe naan eller blandes med ris.


Min erfaring og tips

Jeg lager Lamb Rogan Josh når jeg vil servere en autentisk indisk festrett. Mitt beste tips er å bruke kashmiri chili for farge og smak uten å gjøre retten for sterk. For et ekstra lag av smak, tilsett en klype safran i slutten av koketiden. En av mine beste minner er å lage denne retten til et familieselskap – den var stjernen på bordet og fikk alle til å be om oppskriften.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
BasmatirisEn lett og aromatisk base som komplementerer sausen
NaanbrødMykt brød for å dyppe i den rike sausen
Raita (yoghurtdressing)Kjølende kontrast til krydderet
Mango-picklesEn sterk og syrlig kontrast
PapadamSprøtt tilbehør som gir ekstra tekstur

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til gryten:
  • 500 g magert lammekjøtt (f.eks. lammelår), i terninger
  • 2 ss rapsolje
  • 1 løk, finhakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 cm ingefær, revet
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ts chilipulver (juster etter smak)
  • 1 ts garam masala
  • 2 kardemommekapsler
  • 1 kanelstang
  • 400 g hakkede tomater (1 boks)
  • 1 dl lett yoghurt
  • 1 dl vann
  • Salt etter smak
  • Til pynt:
  • Fersk koriander
  • En skvis sitronsaft

STEG FOR STEG:

  1. Forbered lammet: Varm olje i en stor gryte på middels varme. Stek lammekjøttet i porsjoner til det er lett brunet. Sett til side.
  2. Stek krydderbasen: Tilsett løk, hvitløk og ingefær i gryten og stek til løken er gyllen. Rør inn spisskummen, koriander, gurkemeie, paprikapulver og chilipulver, og stek i 1–2 minutter.
  3. Lag sausen: Tilsett hakkede tomater, kardemommekapsler og kanelstang. Kok i 5 minutter til sausen tykner.
  4. Kok lammet: Legg lammet tilbake i gryten. Tilsett vann og kok opp. Senk varmen, dekk med lokk, og la det småkoke i ca. 1 time til kjøttet er mørt. Rør av og til, og tilsett mer vann hvis sausen blir for tykk.
  5. Tilsett yoghurt: Rør inn yoghurt på slutten av koketiden. Smak til med salt og juster krydder etter behov.
  6. Servering: Pynt med fersk koriander og en skvis sitronsaft før servering.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment