Lett og frisk laksewrap med agurk og urtedressing

En liten historie bak oppskriften

Wraps har blitt en fast del av mange norske kjøkken fordi de er enkle, raske og smakfulle. Denne varianten med røkt laks og agurk er inspirert av den skandinaviske kjærligheten for rene smaker, der kombinasjonen av laks, agurk og urter har eksistert i generasjoner – enten i smørbrød, salater eller som enkle middagsretter.

Jeg elsker denne oppskriften fordi den er både lett og mettende. Den passer perfekt som en rask lunsj, en enkel middag eller som en frisk matpakke. Med en kremet urtedressing laget på gresk yoghurt blir wrapen balansert i smak og tekstur, uten å bli for tung.


Næringsinnhold per porsjon

Lett og frisk laksewrap med agurk og urtedressing

En liten historie bak oppskriften

Wraps har blitt en fast del av mitt kjøkken. De er enkle, smakfulle og kan varieres i det uendelige. Denne versjonen med laks og agurk bygger på klassiske skandinaviske smaker, der rene ingredienser og friske urter spiller hovedrollen.

Jeg har alltid elsket kombinasjonen av røkt laks og agurk – den fungerer i smørbrød, salater og sushi, så hvorfor ikke i wraps? En kremet urtedressing med gresk yoghurt gir en syrlig kontrast til laksens fylde. Litt sitronskall tilfører friskhet, mens ristede sesamfrø gir en knasende tekstur. Disse wrapsene passer perfekt til lunsj, middag eller en sunn matpakke på farten.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Fullkornstortilla120 kcal4 g2 g20 g1 gFiber, B-vitaminer
Røkt laks (50 g)100 kcal12 g6 g0 g0 gOmega-3, selen, jod
Agurk (½ stk)10 kcal0 g0 g2 g1 gVitamin K, kalium
Gresk yoghurt (50 g)60 kcal5 g3 g4 g4 gKalsium, probiotika
Sesamfrø (1 ss)60 kcal2 g5 g2 g0 gMagnesium, jern
Dill (1 ss)1 kcal0 g0 g0 g0 gVitamin C, jern

Smak og tekstur

Denne wrapen byr på en silkemyk laks som smelter i munnen, balansert av sprø agurk. Den kremete urtedressingen tilfører syrlighet og en lett fylde, mens sitronskall gir et friskt løft.

Fullkornstortillaen holder ingrediensene sammen og gir en mild, nøtteaktig smak. Ristede sesamfrø gir en sprø kontrast, og urtene tilfører en aromatisk dybde. Hver bit føles frisk og lett, samtidig som wrapen metter godt.


Mine minner, erfaring og tips

Jeg har laget disse wrapsene utallige ganger, både til meg selv og til gjester. Første gangen jeg smakte en lignende kombinasjon, var på en sommerpiknik ved sjøen. Siden da har jeg justert oppskriften for å gjøre den sunnere og mer balansert.

Når jeg vil ha en ekstra mettende variant, legger jeg til avokado for en kremet konsistens. Noen ganger bytter jeg ut laksen med gravet ørret for en mildere smak. Wrapene fungerer også utmerket som små ruller på tapasbordet – bare skjær dem i små biter og pynt med friske urter.


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Frisk grønn salatLett, sprø, friskGir ekstra crunch og friskhet
Avokadomos med limeKremet, syrligKomplementerer laksens fylde
GranateplekjernerSøt, saftig, sprøGir en spennende kontrast
ChiafrøSprø, næringsrikeGir ekstra fiber og omega-3
Ruccola eller spirerLett bitter, sprøGir en ekstra dimensjon til smaken
SennepsvinaigretteSkarp, friskFremhever laksens naturlige smak

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Wraps:
  • 2 grove fullkornstortillaer
  • 100 g røkt laks eller gravlaks
  • ½ agurk, skåret i tynne strimler
  • 1 liten håndfull ruccola eller spirer
  • 1 ss ristede sesamfrø
  • Urtedressing:
  • 100 g gresk yoghurt, naturell
  • 1 ts sitronsaft
  • ½ ts revet sitronskall
  • 1 ss hakket frisk dill
  • 1 ss hakket frisk gressløk
  • ½ ts salt
  • ¼ ts svart pepper

STEG FOR STEG:

  1. Forbered ingrediensene
    Skyll agurken godt og skjær den i tynne strimler. Hakk urtene og rist sesamfrøene i en tørr panne til de blir gyllenbrune.

  2. Lag urtedressingen
    Bland gresk yoghurt med sitronsaft, revet sitronskall, dill, gressløk, salt og pepper. Rør godt sammen til en jevn og kremet konsistens.

  3. Smør på tortillaene
    Fordel et jevnt lag med urtedressingen over hver fullkornstortilla.

  4. Legg på fyllet
    Fordel lakseskivene jevnt over dressingen. Legg agurkstrimlene oppå, sammen med ruccola eller spirer. Dryss over ristede sesamfrø.

  5. Rull sammen
    Rull tortillaene stramt sammen. Skjær wrapene i skrå skiver eller server dem hele.

  6. Servering
    Legg wrapsene på et fat og pynt med ekstra urter og sesamfrø. Server med sitronskiver ved siden av for ekstra friskhet.


Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment