Focaccia er en klassisk italiensk brødoppskrift kjent for sin luftige, myke tekstur og sprø skorpe. Den dufter av rosmarin og olivenolje, og gir ethvert måltid et hint av Middelhavet. Når du bryter det varme brødet, ser du den luftige innsiden med små bobler som viser at deigen er godt hevet. Den myke kjernen står i kontrast til den sprø skorpen, lett saltet med Maldonsalt og drysset med rosmarin. Dette gir en balansert smak mellom sødme og salthet.

Første bit gir en eksplosjon av smaker. Den fruktige olivenoljen skaper en silkemyk følelse på tungen. Rosmarin tilfører en aromatisk, litt pepperaktig undertone som løfter brødet. Små tilsetninger som oliven eller soltørkede tomater gir saftige overraskelser med sin intense smak. Disse bryter opp de milde brødtonene på en nydelig måte.

Teksturen er en av de beste egenskapene til focaccia. De små fordypningene på toppen fylles med olivenolje under steking, noe som gir en ekstra sprø kant. Hver bit kombinerer sprøtt, salt og mykt.

Focaccia serveres best som tilbehør til supper, salater eller på et tapasbord. I norske hjem passer den også godt til en enkel kveldsrett med hjemmelaget aioli. Den fungerer også fint som en base til smørbrød med norske råvarer som spekeskinke og brie.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Luftig og sprø focaccia med rosmarin og olivenolje

Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Deig:
  • 500 g hvetemel
  • 3 dl lunkent vann
  • 25 g fersk gjær (eller 1 pakke tørrgjær)
  • 2 ts sukker
  • 2 ts havsalt
  • 4 ss olivenolje
  • Topping:
  • 2 ss rosmarin (frisk eller tørket)
  • Maldonsalt til topping
  • Valgfritt: Oliven, soltørkede tomater, hvitløksskiver

STEG FOR STEG:

 

  1. Løs opp gjæren i lunkent vann med sukker. La det stå til det skummer.
  2. Bland mel og salt i en bolle. Tilsett gjærblandingen og olivenolje.
  3. Kna deigen til den er smidig, ca. 10 minutter.
  4. La deigen heve i 1-1,5 timer til dobbel størrelse.
  5. Trykk deigen ut i en smurt langpanne og la heve i 30 minutter.
  6. Forvarm ovnen til 220 °C.
  7. Lag fordypninger i deigen med fingrene. Pensle med olivenolje og dryss over rosmarin og Maldonsalt.
  8. Stek i 20-25 minutter til focacciaen er gyllen og sprø.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment