Historien bak oppskriften

Påsken har alltid vært en tid for kos, samvær og deilige smaker. Kaker som inneholder egg har en spesiell plass på påskebordet, fordi egg symboliserer nytt liv og vårens ankomst. Jeg har alltid elsket den friske smaken av appelsin i bakverk, og sammen med mandler får kaken en fantastisk saftighet og en nøtteaktig dybde. Denne oppskriften er inspirert av tradisjonelle middelhavskaker, der sitrusfrukter og nøtter spiller hovedrollen. I min versjon har jeg erstattet raffinert sukker med honning og brukt en blanding av havremel og mandelmel for en sunnere og mer næringsrik variant. Perfekt til en lang påskefrokost eller som en søt avslutning på dagen.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengde per porsjon
KalorierCa. 250 kcal
Proteiner7 g
Fett14 g
Karbohydrater22 g
Sukker9 g
Fiber3 g
Vitamin C10 % av daglig behov
Kalsium80 mg
Jern1 mg

Smak og tekstur

Denne kaken har en myk, saftig konsistens som nærmest smelter på tungen. Appelsinsaften gir en lett syrlighet, mens honningen tilfører en mild, naturlig sødme. Mandelmelet gjør kaken ekstra myk, samtidig som den får en lett nøtteaktig smak. Et hint av kanel og vanilje runder av smaken og gir en deilig dybde. Glasuren, laget av gresk yoghurt og honning, tilfører friskhet og en silkemyk avslutning. Når du tar en bit, møter du en perfekt balanse mellom søtt og syrlig, mykt og kremet, med en lett sprø topping av hakkede mandler. Denne kaken smaker av vår, sol og påskestemning!


Mine minner og erfaringer med oppskriften

Jeg lager alltid denne kaken i påsken, enten vi skal ha gjester eller bare kose oss hjemme. Første gang jeg bakte den, ble jeg overrasket over hvor saftig den ble, selv uten smør eller raffinert sukker. Jeg elsker hvordan appelsinskallet gir en naturlig friskhet, og at den holder seg god i flere dager. Noen ganger topper jeg den med litt revet mørk sjokolade eller tørkede tranebær for en ekstra luksuriøs vri. Barna mine liker å pynte kaken med bær, og det er alltid en glede å sette den på bordet, omkranset av stearinlys og vårblomster. Denne kaken smaker rett og slett som påske for meg.


Tilbehør som passer til påskekaken

TilbehørBeskrivelse
Ferske bærJordbær, blåbær eller bringebær gir en frisk kontrast.
En kopp chai-teKrydret te fremhever appelsin- og mandelsmaken.
Ristet mandlerStrøs over for ekstra crunch og smak.
Mørk sjokoladeRevet sjokolade gir en ekstra fyldig smak.
Ferskpresset juiceAppelsin- eller grapefruktjuice gir en forfriskende balanse.

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kakebunn
  • 3 egg
  • 1 dl honning
  • 1 dl appelsinsaft
  • Revet skall av 1 appelsin
  • 100 g mandelmel
  • 100 g havremel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts kanel
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • ½ dl smeltet kokosolje
  • Glasur
  • 150 g gresk yoghurt
  • 2 ss honning
  • ½ ts vaniljeekstrakt
  • Topping (valgfritt)
  • Hakkede mandler
  • Revet appelsinskall
  • Friske bær

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen: Sett ovnen på 175°C og kle en rund kakeform (ca. 22 cm) med bakepapir.
  2. Visp egg og honning: Pisk egg og honning luftig i en bolle.
  3. Tilsett væske og smakstilsetninger: Rør inn appelsinsaft, revet appelsinskall, vanilje og smeltet kokosolje.
  4. Bland det tørre: I en annen bolle, rør sammen mandelmel, havremel, bakepulver og kanel.
  5. Bland røren: Vend de tørre ingrediensene forsiktig inn i de våte til du får en jevn røre.
  6. Stek kaken: Hell røren i formen og stek midt i ovnen i 30–35 minutter, eller til en tannpirker kommer ut ren.
  7. Lag glasuren: Rør sammen gresk yoghurt, honning og vanilje til en glatt krem.
  8. Avkjøl og pynt: La kaken avkjøles helt før du smører glasuren på. Topp med hakkede mandler, revet appelsinskall og friske bær.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment