Historien bak oppskriften

Påskebakst har lange tradisjoner i Norge, og en av de mest imponerende variantene er den klassiske kringlen. Inspirasjonen kommer fra de gamle europeiske gjærbakstene, som ofte ble servert ved høytider som jul og påske. I Norge har vi tatt med oss denne skikken, men tilpasset den med lokale smaker. Jeg elsker kombinasjonen av appelsin og varme krydder, som gir en frisk og fyldig smak til baksten. Denne kringlen er en sunnere versjon, hvor jeg bruker grovere mel, mindre sukker og en blanding av smør og gresk yoghurt for en perfekt balanse mellom saftighet og letthet.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengde per porsjon
KalorierCa. 210 kcal
Proteiner6 g
Fett7 g
Karbohydrater30 g
Sukker8 g
Fiber4 g
Vitamin C10 mg
Jern1 mg
Kalsium50 mg

Smak og tekstur

Denne kringlen har en helt spesiell balanse mellom sødme og friskhet. Når jeg tar en bit, møter jeg først den myke, luftige deigen som har en lett nøtteaktig tone fra det grove melet. Fyllet gir en deilig kontrast – appelsinskallet tilfører en friskhet som løfter hele smaken, mens honningen og kanelen gir en rund og varm sødme. Kardemommen setter prikken over i-en og gir en krydret dybde som gjør at hver bit smaker som en klem fra påskesolen. Teksturen er perfekt – luftig og lett, men samtidig saftig og fyldig, spesielt når den spises lun med litt kremost eller et dryss hakkede mandler.


Mine minner og erfaringer med oppskriften

For meg er påskekringle ikke bare en oppskrift, men en tradisjon jeg gleder meg til hvert år. Jeg husker hvordan bestemor alltid lagde den på skjærtorsdag, og vi fikk hjelpe til med å drysse mandler på toppen. Nå gjør jeg det samme med mine barn, og det er noe av det koseligste jeg vet. Jeg liker å eksperimentere litt – noen ganger tilsetter jeg rosiner eller hakkede nøtter i fyllet for ekstra crunch. Kringlen blir alltid midtpunktet på påskebordet, enten vi er hjemme eller på hytta. Den er like god til frokost som til kaffekos etter en lang skitur.


Tilbehør som passer til påskekringlen

TilbehørBeskrivelse
Kremost med honningGir en frisk og kremet kontrast til den søte kringlen.
Hakkede mandlerGir ekstra crunch og en mild nøtteaktig smak.
AppelsinmarmeladeFremhever appelsinsmaken i fyllet.
Gresk yoghurt med vaniljeEn lett og syrlig topping som balanserer sødmen.
En kopp chai-tePasser perfekt med krydderne i kringlen.

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Deig
  • 250 g hvetemel
  • 150 g havremel
  • 100 g grovt speltmel
  • 1 ts tørrgjær
  • ½ ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 2,5 dl lettmelk eller havremelk
  • 50 g gresk yoghurt
  • 2 ss honning
  • 50 g smør eller rapsolje
  • Fyll
  • 50 g mykt smør
  • 2 ss honning
  • Revet skall fra 1 appelsin
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • Pensling og pynt
  • 1 egg
  • Hakkede mandler

STEG FOR STEG:

  1. Forbered deigen: Varm melken til ca. 37°C og rør inn honning. Bland hvetemel, havremel, speltmel, gjær, salt og kardemomme i en bolle. Tilsett melkeblandingen, gresk yoghurt og smeltet smør. Elt godt i 10 minutter til deigen er smidig.
  2. Hev deigen: Dekk til bollen med et klede og la den heve i ca. 1 time til den har doblet seg i størrelse.
  3. Lag fyllet: Rør sammen smør, honning, appelsinskall, kanel og kardemomme til en jevn blanding.
  4. Form kringlen: Kjevle ut deigen til et rektangel, smør på fyllet og rull sammen fra langsiden. Tvinn deigen forsiktig og form den til en kringle på et bakepapirkledd stekebrett.
  5. Etterhev: Dekk kringlen med et klede og la den etterheve i ca. 30 minutter.
  6. Pensle og stek: Pensle med sammenvispet egg og dryss over hakkede mandler. Stek i en forvarmet ovn på 180°C i ca. 20–25 minutter til den er gyllen og gjennomstekt.
  7. Avkjøl og server: La kringlen avkjøles litt før servering. Nyt den gjerne lun med en kopp kaffe eller te.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment