Luftige kinesiske bao buns med saftig svinekjøtt og hoisinsaus
Bao buns, eller Gua Bao, stammer fra Fujian-provinsen i Kina og har blitt en populær street food-rett i hele Asia. Folk elsker disse myke, dampede bollene fordi de kombinerer luftig konsistens med rike smaker. Restauranter og matboder fyller dem ofte med saftig svinekjøtt, hoisinsaus og sprø grønnsaker. Da jeg smakte bao buns for første gang, forsto jeg umiddelbart hvorfor de har blitt så populære. De er både myke og smakfulle, og kan varieres i det uendelige. Jeg lager en sunnere versjon med havremel i deigen og magrere kjøtt, men uten å gå på kompromiss med den deilige smaken.
Næring og vitaminer per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Hvetemel | B-vitaminer, fiber | 1,2 | 0,3 | 4,2 |
Svinekjøtt | Jern, B12, sink | 8,0 | 0,0 | 20,0 |
Hoisinsaus | Natrium, antioksidanter | 2,5 | 4,8 | 1,2 |
Gulrot | A-vitamin, kalium | 0,1 | 3,5 | 0,6 |
Sesamfrø | E-vitamin, sunt fett | 4,5 | 0,3 | 2,2 |
Smak og tekstur
Hver bit av disse bao buns gir en deilig balanse mellom mykt, saftig og sprøtt. Den lett søtlige deigen omfavner det møre svinekjøttet, som har trukket til seg de salte og sødmefylte smakene fra hoisinsausen. De syltede grønnsakene gir en frisk kontrast, mens koriander og sesamfrø tilfører en ekstra dybde. Når jeg spiser dem, merker jeg hvordan de ulike teksturene spiller sammen – den luftige bollen smelter i munnen, mens grønnsakene gir en fin krønsj. Jeg serverer dem gjerne med ekstra saus og en frisk salat for en komplett opplevelse.
Mine minner og erfaringer med bao buns
Jeg husker første gangen jeg prøvde bao buns på en asiatisk restaurant i Oslo – det var kjærlighet ved første bit! Jeg måtte bare prøve å lage dem hjemme, og det tok noen forsøk før jeg fikk den perfekte, luftige konsistensen. Nå har det blitt en favoritt hos oss, og jeg elsker å eksperimentere med fyllet. Noen ganger bruker jeg kylling, andre ganger sopp for en vegetarvariant. Mitt beste tips er å ikke la bollene heve for lenge – de skal være lette og fluffy, men ikke tørre. Å dampe dem i en bambuskurv gir også den beste teksturen.
Hva passer til bao buns?
Tilbehør | Hvorfor passer det? |
---|---|
Frisk kålsalat | Gir en sprø og frisk kontrast til de myke bollene |
Dampet jasminris | Mild base som lar smaken av bao buns skinne |
Ingefærte | Renser ganen og gir en varmende balanse til retten |
Syltet rødløk | Gir en syrlig kontrast til det søtlige svinekjøttet |
Chilimajones | En kremet saus som gir et ekstra smaksløft |

INGREDIENSER:
- Bao buns (sunnere versjon):
- 200 g hvetemel
- 100 g havremel
- 1 ts tørrgjær
- 1 ss honning
- 1 dl lunkent vann
- 1 ss rapsolje
- ½ ts salt
- ½ ts bakepulver
- Svinekjøtt:
- 400 g magert svinekjøtt (f.eks. indrefilet)
- 1 ss soyasaus (saltredusert)
- 1 ss riseddik
- 1 ts sesamolje
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- ½ ts chiliflak
- Hjemmelaget hoisinsaus:
- 3 ss soyasaus
- 1 ss peanøttsmør (usøtet)
- 1 ts honning
- 1 ts riseddik
- ½ ts sesamolje
- ½ ts hvitløkspulver
- Tilbehør:
- 1 gulrot, julienne-snittet
- ½ agurk, i tynne skiver
- 1 neve frisk koriander
- 1 neve salatblader
- 1 ss sesamfrø
STEG FOR STEG:
Lag deigen: Bland hvetemel, havremel, tørrgjær, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett honning, lunkent vann og olje. Elt i 10 minutter til en smidig deig. La heve under plast i en time.
Form bao buns: Kjevle ut deigen til en ca. ½ cm tykk leiv. Stikk ut sirkler på ca. 10 cm i diameter. Brett forsiktig sammen hver sirkel og legg dem på små biter med bakepapir. La heve i 30 minutter til.
Damp bollene: Varm opp en bambusdamper eller dampkjele. Legg bollene med bakepapiret i damperen og damp på middels varme i 8–10 minutter til de er luftige og faste.
Tilbered svinekjøttet: Skjær kjøttet i tynne skiver. Stek det raskt i en varm panne med soyasaus, riseddik, sesamolje, hvitløk og chiliflak til det er gyllent og mørt.
Lag hoisinsausen: Rør sammen soyasaus, peanøttsmør, honning, riseddik, sesamolje og hvitløkspulver til en glatt saus.
Monter bao buns: Åpne de varme bao buns forsiktig. Fyll med salatblader, svinekjøtt, syltede grønnsaker og et dryss sesamfrø.
Servering: Server straks, gjerne med ekstra hoisinsaus ved siden av.
Kommentarer