Historien bak oppskriften

Bakverk har lenge vært en kjærlighetserklæring i seg selv, og disse hjerteformede vaniljebollene er intet unntak. Inspirert av klassiske boller og franske brioche, men med en frisk bringebærvri, har denne oppskriften blitt en favoritt på Valentinsdag. Vanilje har vært brukt i søte bakverk i århundrer, kjent for sin varme og beroligende aroma, mens bringebær tilfører en syrlig friskhet som balanserer sødmen.

Jeg elsker å bake disse fordi de ikke bare smaker fantastisk, men også ser utrolig søte ut. Enten de serveres som en romantisk frokost eller til ettermiddagskaffen, er de alltid en suksess.


Næringsinnhold per bolle

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier250 kcalGir energi og metthet
Protein6 gViktig for muskelvedlikehold
Fett10 gSunt fett fra smør og mandler
Karbohydrater35 gNaturlig energi
Fiber4 gGodt for fordøyelsen
Vitamin C5 mgStyrker immunforsvaret
Kalsium80 mgViktig for skjelettet

Smak og tekstur

Disse bollene er luftige, myke og har en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet. Når jeg tar en bit, kjenner jeg først den lette karamelliserte overflaten, før jeg møter den fløyelsmyke deigen som smelter i munnen.

Bringebærfyllet gir en frisk kontrast til den søtlige bollene, og når jeg topper dem med en lett kremostglasur, får de en ekstra kremet og luksuriøs følelse. De små hjerteformene gjør dem enda mer sjarmerende og perfekte for en romantisk anledning.


Min erfaring, tips og minner

Jeg baker disse hver Valentinsdag – det har blitt en tradisjon. Noen ganger lager jeg en ekstra porsjon og pakker dem inn i en fin eske for å gi bort som en hjemmelaget gave. De er enkle å lage, men ser imponerende ut.

Et godt tips er å pensle bollene med litt melk før steking for en ekstra gyllen overflate. For en mer rustikk variant kan du bruke grovere mel eller tilsette hakkede nøtter for litt crunch.

Jeg liker også å eksperimentere med fyllet – noen ganger bruker jeg bringebær og sjokoladebiter, andre ganger en blanding av blåbær og kanel.


Anbefalt tilbehør

TilbehørHvorfor det passer
VaniljekesamGir en frisk kontrast til sødmen
En kopp chai-teKrydret smak som passer perfekt til vanilje
Friske jordbærFremhever bringebærenes friske smak
Mørk sjokoladeSmelter sammen med vanilje og bær

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 12 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Bolledeig:
  • 3,5 dl melk (gjerne lettmelk)
  • 75 g smør
  • 50 g honning eller kokosblomstsukker
  • 25 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1 ts kardemomme
  • 500 g speltmel eller hvetemel (evt. halvparten havremel)
  • ½ ts salt
  • Bringebærfyll:
  • 200 g friske eller frosne bringebær
  • 2 ss honning eller lønnesirup
  • 1 ts maizena rørt ut i 1 ss vann
  • Kremostglasur:
  • 100 g kremost (gjerne lettvariant)
  • 2 ss gresk yoghurt
  • 1 ss lønnesirup
  • ½ ts vaniljeekstrakt

STEG FOR STEG:

  • Lag bolledeigen: Varm melken til den er lunken (ca. 37 °C), og rør inn smør, honning og gjær til det er oppløst.
  • Tilsett smak: Rør inn vanilje, kardemomme og salt.
  • Elt deigen: Tilsett melet litt etter litt og elt til en smidig deig, ca. 10 minutter for hånd eller 5 minutter i kjøkkenmaskin.
  • Hev deigen: Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 1 time til den er dobbelt så stor.
  • Lag bringebærfyllet: Kok opp bringebær og honning på lav varme. Rør ut maizena i vann og tilsett, la det småkoke til fyllet tykner. Avkjøl.
  • Form bollene: Kjevle ut deigen til ca. 1 cm tykkelse og skjær ut hjerteformer med en utstikker eller et glass.
  • Fyll bollene: Legg en teskje bringebærfyll i midten av halvparten av hjertene. Legg de resterende hjertene oppå og trykk kantene sammen.
  • Etterhev: Dekk til og la bollene etterheve i ca. 30 minutter.
  • Stek bollene: Pensle med litt melk og stek midt i ovnen på 200 °C i 12–15 minutter til de er gylne.
  • Lag glasuren: Rør sammen kremost, gresk yoghurt, lønnesirup og vaniljeekstrakt til en glatt glasur.
  • Pynt og server: Avkjøl bollene litt før du topper dem med glasur og friske bringebær.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment