En nærende gryte med røtter i India

Kitchari er en gammel ayurvedisk rett fra India, og jeg kom over den da jeg utforsket mat som styrker fordøyelsen og gir kroppen ro. I tusenvis av år har denne stuingen blitt brukt i perioder med rens og restitusjon – en slags “supergrøt” for kropp og sinn. Jeg forstod fort hvorfor den er så populær. Kitchari er full av varme krydder, milde smaker og gjør magen glad. Nå har den fått fast plass på mitt kjøkken, særlig når jeg vil ha noe enkelt, men næringsrikt. Jeg liker å variere grønnsakene etter sesong og tilpasser kryddermengden etter dagsform.


Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Gule linserB1, folat, jernLavtLavtHøyt
FullkornsrisB-vitaminer, magnesiumLavtLavtModerat
GulrotA, C, fiberSvært lavtNaturligLavt
SquashC, kaliumLavtLavtLavt
GurkemeieCurcumin, antioksidanter0 g0 g0 g
IngefærB6, antioksidanter0 g0 g0 g

Smak og tekstur – mykt, krydret og beroligende

Jeg elsker hvordan kitchari smaker mildt og samtidig byr på så mye dybde. Ingefær gir et lite sting, mens gurkemeien tilfører en varm, jordnær tone. Ris og linser koker sammen til en kremet, nesten grøtlignende konsistens som smelter på tunga. Grønnsakene gir akkurat nok struktur til at retten ikke blir flat, og krydderne gjør at den dufter himmelsk. Den gir meg alltid en følelse av ro og balanse – akkurat det jeg trenger etter en travel dag. Kitchari er som en varm, omsluttende klem i skålform.


Min erfaring og tips fra kjøkkenet

Jeg lager ofte kitchari når jeg kjenner behov for noe lett og nærende – særlig etter helger med mye tung mat. Barna mine liker den best når jeg topper med yoghurt og friske urter. Selv drysser jeg gjerne på litt ristede gresskarkjerner eller ringler over litt sitronsaft før servering. En gang tok jeg med kitchari i termos på fjelltur – det holdt seg varmt og ga energi hele veien opp. Jeg har også prøvd den med kokosmelk i stedet for vann, og da blir den ekstra kremet og god. Mulighetene er mange!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Naturell yoghurtKjøler og balanserer kryddervarmenVelg gresk eller plantebasert med frisk sitron
Grove chapati eller nanPerfekt til å “skuffe” opp gryten medVarm dem lett før servering for ekstra smak
Frisk koriander eller persilleGir farge og aromaKlipp urtene rett over gryten rett før servering
Ristede frø eller nøtterGir crunch og metthetJeg bruker ofte gresskarkjerner
Dampet grønnkål eller spinatØker fiber og næringVend inn rett før servering

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 290 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Basestuing
  • 1 dl gule linser (evt. røde)
  • 1 dl fullkornsris (basmatiris eller naturris)
  • 1 ss olivenolje eller klarnet smør (ghee)
  • 1 løk, finhakket
  • 2 gulrøtter, i små terninger
  • 1/2 squash, i små biter
  • 1 ts revet fersk ingefær
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1/2 ts spisskummen
  • Salt og pepper etter smak
  • 8 dl vann eller grønnsaksbuljong
  • Til servering (valgfritt)
  • Yoghurt naturell eller kokosmelk
  • Fersk koriander eller persille
  • Ristede kjerner eller nøtter

STEG FOR STEG:

  1. Skyll linser og ris godt i kaldt vann til vannet er klart.

  2. Varm olje eller ghee i en tykkbunnet kjele. Surr løk og ingefær på middels varme til myk og blank.

  3. Tilsett krydderne og rør i 1 minutt til det dufter aromatisk.

  4. Ha i ris, linser og grønnsaker, rør alt sammen og hell over vann eller buljong. Kok opp.

  5. La småkoke under lokk i ca. 35–40 minutter, rør av og til. Tilsett litt ekstra væske hvis det blir for tykt.

  6. Smak til med salt og pepper. Juster konsistens etter ønske – kitchari kan være både grøtete og suppelignende.

  7. Server varm med ønsket topping og gjerne med et stykke grovt brød eller chapati ved siden av.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment