En nærende gryte med røtter i India
Kitchari er en gammel ayurvedisk rett fra India, og jeg kom over den da jeg utforsket mat som styrker fordøyelsen og gir kroppen ro. I tusenvis av år har denne stuingen blitt brukt i perioder med rens og restitusjon – en slags “supergrøt” for kropp og sinn. Jeg forstod fort hvorfor den er så populær. Kitchari er full av varme krydder, milde smaker og gjør magen glad. Nå har den fått fast plass på mitt kjøkken, særlig når jeg vil ha noe enkelt, men næringsrikt. Jeg liker å variere grønnsakene etter sesong og tilpasser kryddermengden etter dagsform.
Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Gule linser | B1, folat, jern | Lavt | Lavt | Høyt |
Fullkornsris | B-vitaminer, magnesium | Lavt | Lavt | Moderat |
Gulrot | A, C, fiber | Svært lavt | Naturlig | Lavt |
Squash | C, kalium | Lavt | Lavt | Lavt |
Gurkemeie | Curcumin, antioksidanter | 0 g | 0 g | 0 g |
Ingefær | B6, antioksidanter | 0 g | 0 g | 0 g |
Smak og tekstur – mykt, krydret og beroligende
Jeg elsker hvordan kitchari smaker mildt og samtidig byr på så mye dybde. Ingefær gir et lite sting, mens gurkemeien tilfører en varm, jordnær tone. Ris og linser koker sammen til en kremet, nesten grøtlignende konsistens som smelter på tunga. Grønnsakene gir akkurat nok struktur til at retten ikke blir flat, og krydderne gjør at den dufter himmelsk. Den gir meg alltid en følelse av ro og balanse – akkurat det jeg trenger etter en travel dag. Kitchari er som en varm, omsluttende klem i skålform.
Min erfaring og tips fra kjøkkenet
Jeg lager ofte kitchari når jeg kjenner behov for noe lett og nærende – særlig etter helger med mye tung mat. Barna mine liker den best når jeg topper med yoghurt og friske urter. Selv drysser jeg gjerne på litt ristede gresskarkjerner eller ringler over litt sitronsaft før servering. En gang tok jeg med kitchari i termos på fjelltur – det holdt seg varmt og ga energi hele veien opp. Jeg har også prøvd den med kokosmelk i stedet for vann, og da blir den ekstra kremet og god. Mulighetene er mange!
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det | Mine tips |
---|---|---|
Naturell yoghurt | Kjøler og balanserer kryddervarmen | Velg gresk eller plantebasert med frisk sitron |
Grove chapati eller nan | Perfekt til å “skuffe” opp gryten med | Varm dem lett før servering for ekstra smak |
Frisk koriander eller persille | Gir farge og aroma | Klipp urtene rett over gryten rett før servering |
Ristede frø eller nøtter | Gir crunch og metthet | Jeg bruker ofte gresskarkjerner |
Dampet grønnkål eller spinat | Øker fiber og næring | Vend inn rett før servering |

INGREDIENSER:
- Basestuing
- 1 dl gule linser (evt. røde)
- 1 dl fullkornsris (basmatiris eller naturris)
- 1 ss olivenolje eller klarnet smør (ghee)
- 1 løk, finhakket
- 2 gulrøtter, i små terninger
- 1/2 squash, i små biter
- 1 ts revet fersk ingefær
- 1 ts malt gurkemeie
- 1/2 ts malt koriander
- 1/2 ts spisskummen
- Salt og pepper etter smak
- 8 dl vann eller grønnsaksbuljong
- Til servering (valgfritt)
- Yoghurt naturell eller kokosmelk
- Fersk koriander eller persille
- Ristede kjerner eller nøtter
STEG FOR STEG:
Skyll linser og ris godt i kaldt vann til vannet er klart.
Varm olje eller ghee i en tykkbunnet kjele. Surr løk og ingefær på middels varme til myk og blank.
Tilsett krydderne og rør i 1 minutt til det dufter aromatisk.
Ha i ris, linser og grønnsaker, rør alt sammen og hell over vann eller buljong. Kok opp.
La småkoke under lokk i ca. 35–40 minutter, rør av og til. Tilsett litt ekstra væske hvis det blir for tykt.
Smak til med salt og pepper. Juster konsistens etter ønske – kitchari kan være både grøtete og suppelignende.
Server varm med ønsket topping og gjerne med et stykke grovt brød eller chapati ved siden av.
Kommentarer