Historien bak oppskriften

Quiche har sin opprinnelse i det franske kjøkkenet og har vært en favoritt i mange generasjoner. Den klassiske versjonen, quiche Lorraine, ble først kjent på 1600-tallet og inneholder egg, fløte og bacon. Etter hvert har nye varianter vokst frem, og kombinasjonen av spinat og fetaost har blitt spesielt populær. Denne versjonen er inspirert av middelhavskjøkkenet, der fetaens salte smak møter spinatens friske sødme. Jeg elsker å lage mini-quicher til spesielle anledninger – de er små, delikate og enkle å servere. På Valentinsdagen passer de perfekt som en lett forrett eller en del av en romantisk tapasmeny.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierFett (g)Protein (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Spinat23 kcal0 g3 g0 gJern, C-vitamin, K-vitamin
Fetaost75 kcal6 g4 g0 gKalsium, B12, fosfor
Egg70 kcal5 g6 g0 gB12, D-vitamin, jern
Havremel50 kcal1 g2 g0,5 gFiber, B-vitaminer
Olivenolje90 kcal10 g0 g0 gE-vitamin, sunne fettsyrer
Hvitløk4 kcal0 g0,2 g0 gB6-vitamin, antioksidanter

Smak og tekstur

Den sprø bunnen av havremel og smør gir en nøtteaktig og lett smuldrete tekstur. Eggefyllet blir luftig og kremet, mens fetaosten tilfører en deilig, salt smak. Spinatens naturlige sødme balanserer de andre smakene, og hvitløken gir en lett krydret undertone. Jeg liker hvordan parmesan eller en klype muskat kan løfte smaken ytterligere. Når mini-quichene stekes i ovnen, sprer det seg en uimotståelig duft av smør, ost og urter. Den første biten gir en perfekt kombinasjon av sprøtt og mykt, salt og friskt – en liten munnfull av ren matglede.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har alltid elsket quiche, men mini-versjonen er blitt en ny favoritt hos meg. De er perfekte å servere til venninnekvelder, små feiringer eller bare som en ekstra god lunsj. Første gang jeg laget disse på en date night, var de en stor suksess – små nok til å nytes uten bestikk, men store nok til å imponere. Jeg har erfart at hemmeligheten bak en god mini-quiche er en skikkelig sprø bunn, så jeg sørger alltid for å forsteke den. Et annet godt tips er å ikke overfylle formene – da blir de penere og lettere å ta ut.


Beste tilbehør til retten

TilbehørSmakskombinasjonHvorfor det passer
Frisk grønn salatLett og syrligGir en frisk kontrast til det kremete fyllet
Ristet fullkornsbrødSprøtt og nøtteaktigPerfekt for å suge opp smaken
Ovnsbakte cherrytomaterSøte og saftigeSkaper en balanse til fetaostens saltpreg
Hvitløksristede nøtterAromatisk og sprøttGir ekstra tekstur og smak
Et glass tørr hvitvinFrisk og fruktigFremhever smakene fra spinat og feta

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Paibunn
  • 100 g havremel eller fullkornsmel
  • 50 g smør, kaldt i terninger
  • 2 ss kaldt vann
  • ¼ ts salt
  • Fyll
  • 2 egg
  • 1 dl lett crème fraîche eller melk
  • 50 g fetaost, smuldret
  • 1 håndfull fersk spinat, grovhakket
  • ½ ts muskatnøtt
  • ¼ ts sort pepper
  • ½ ts tørket oregano
  • Topping og servering
  • 1 ss revet parmesan (valgfritt)
  • Friske urter som timian eller basilikum
  • En enkel grønn salat med vinaigrette

STEG FOR STEG:

  • Lag paibunnen: Bland havremel, smør og salt i en bolle. Smuldre smøret inn i melet med fingertuppene til det ligner små smuler. Tilsett vann og kna deigen raskt sammen.
  • Form bunnene: Rull ut deigen og trykk den forsiktig ut i små muffinsformer eller paiformer. Prikk bunnen lett med en gaffel og sett i kjøleskapet i 15 minutter.
  • Forstek bunnen: Sett ovnen på 180 °C. Forstek paibunnene i 10 minutter til de blir lett gylne.
  • Lag fyllet: Visp egg og crème fraîche sammen i en bolle. Tilsett fetaost, hakket spinat, muskatnøtt, oregano og sort pepper. Bland godt.
  • Fyll og stek: Hell fyllet i de forstekte paibunnene. Dryss over litt revet parmesan om ønskelig. Stek videre i ovnen i 15–20 minutter til fyllet har satt seg og overflaten er lett gyllen.
  • Servering: La quichene avkjøles i et par minutter før de forsiktig tas ut av formene. Pynt med friske urter og server med en frisk grønn salat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment