Elgstek er en av de mest tradisjonsrike middagsrettene i Norge, kjent for sin fyldige og rike smak. Når steken tilberedes riktig, blir kjøttet mørt og saftig, med en delikat aroma fra urter som rosmarin og timian. Den langsomme stekingen gir kjøttet tid til å utvikle sin dype smak, mens en smørglasur bidrar til en gyllenbrun, lett sprø overflate.

Duften av elgstek fyller huset med en hjemmekoselig atmosfære, perfekt for helgemiddager og spesielle anledninger. Smaken er robust og minner om skog og natur, med hint av einebær som tilfører en subtil krydderdybde. Serveres best med fløyelsmyk potetmos, dampede grønnsaker og en rødvinsbasert saus for å fremheve kjøttets smak.

For en sunnere versjon kan man bruke mindre smør og servere med en enkel salat eller dampede grønnsaker. Elgstek er et ypperlig valg når man ønsker å imponere med en autentisk, norsk middagsopplevelse som hyller viltkjøttets særegne kvalitet.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Mør Elgstek med Urter og Smørglasur – En Smak av Norsk Villmark

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 400 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Elgstek:
  • 1,5 kg elgstek
  • Krydder og urter:
  • 4 fedd hvitløk (i skiver)
  • 3 ss smør
  • 2 ss fersk rosmarin (hakket)
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts salt
  • ½ ts sort pepper
  • 5 einebær (knust, valgfritt)
  • Tilbehør:
  • 500 g poteter (til potetmos)
  • 200 g dampede grønnsaker (f.eks. brokkoli og gulrot)
  • 2 dl rødvin (til saus, valgfritt)

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Gni elgsteken inn med salt, pepper, rosmarin og timian.
  3. Lag små snitt i kjøttet og dytt inn skiver av hvitløk og einebær for ekstra smak.
  4. Smelt smøret i en stor stekepanne over middels varme og brun steken på alle sider.
  5. Legg steken i en ildfast form og stek i ovnen i ca. 1,5-2 timer, eller til kjernetemperaturen er 58-60°C for medium stekt.
  6. Ta ut steken og la den hvile under folie i 15 minutter før oppskjæring.
  7. Forbered potetmos og dampede grønnsaker mens steken hviler.
  8. Server elgsteken med potetmos, grønnsaker og en reduksjon av rødvinssaus.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment