Saftig filet mignon med fyldig rødvinsaus – en kjærlighetserklæring på tallerken

Filet mignon er en av de mest elegante rettene jeg vet om. Den har sin opprinnelse i det franske kjøkkenet, hvor den mørtste delen av indrefileten ble forbeholdt de mest eksklusive måltidene. Navnet betyr «liten, delikat filet» på fransk, og det beskriver perfekt hvor mør og saftig denne biffen er. Kombinasjonen av filet mignon og rødvinsaus har blitt populær over hele verden, nettopp fordi de utfyller hverandre så godt. Den silkemyke sausen tilfører dybde og smak til det milde kjøttet. Dette er en rett jeg alltid forbinder med romantiske middager og spesielle anledninger.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Filet mignon (150 g)B12, jern10 g0 g28 g
Rødvin (1 dl)Polyfenoler0 g1 g0 g
Sjalottløk (1 stk)C, B60 g1 g1 g
Smør (1 ss)A, D, E11 g0 g0 g
Oksekraft (1 dl)B12, jern2 g0 g3 g
Rotgrønnsaker (100 g)A, C0,2 g4 g1,5 g

Smak og tekstur

Når jeg setter tennene i en perfekt stekt filet mignon, er det som å smake på ren luksus. Kjøttet er så mørt at det nesten smelter på tungen, samtidig som den lett sprø stekeskorpen gir en deilig kontrast. Rødvinsausen tilfører en fyldig, litt syrlig og sødmefull smak som komplementerer kjøttet perfekt. Sjalottløken gir en mild sødme, mens kraften og balsamicoen dypner smaken ytterligere. Når jeg serverer dette med ovnsbakte rotgrønnsaker, får jeg en nydelig kombinasjon av sødme, friskhet og rikhet. Alt i alt er dette en rett som gir en følelse av varme, kjærlighet og ren nytelse.


Mine erfaringer, tips og minner

Denne retten har vært en gjenganger hjemme hos meg, spesielt på kvelder hvor jeg ønsker å lage noe ekstra spesielt. Jeg husker første gang jeg serverte den til mannen min på vår bryllupsdag – det var den perfekte middagen for en romantisk kveld. Noe jeg har lært, er at hviletiden er avgjørende for å få en saftig biff. Etter steking lar jeg alltid kjøttet hvile i minst fem minutter, slik at saftene fordeler seg jevnt. Jeg liker også å eksperimentere med urter i rødvinsausen – timian gir en rustikk smak, mens estragon tilfører en frisk, nesten lakrisaktig undertone.


Passer godt sammen med

TilbehørHvorfor?
Ovnsbakte rotgrønnsakerTilfører sødme og en sprø kontrast
Kremet blomkålpuréGir en fløyelsmyk, mild smak som fremhever kjøttet
Grønne aspargesFrisk og sprø tekstur balanserer det rike måltidet
Et glass fyldig rødvinFremhever de dype smakene i sausen
Sprøstekt rosmarinpotetGir en deilig krønsj til retten

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 520 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Filet mignon:
  • 2 biffer av indrefilet (ca. 150 g hver)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 1 fedd hvitløk, knust
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 ts havsalt
  • ½ ts nykvernet sort pepper
  • Rødvinsaus:
  • 2 dl rødvin (helst tørr)
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 dl oksekraft
  • 1 ts balsamicoeddik
  • 1 ts honning
  • 1 ts maisenna utrørt i litt vann (valgfritt)
  • ½ ts havsalt
  • ½ ts nykvernet sort pepper
  • Tilbehør:
  • 200 g rotgrønnsaker (gulrot, pastinakk, sellerirot)
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts havsalt

STEG FOR STEG:

  • Forbered kjøttet: Ta biffene ut av kjøleskapet minst 30 minutter før steking slik at de når romtemperatur. Krydre dem med salt og pepper på begge sider.
  • Stek filet mignon: Varm olivenolje i en panne på middels høy varme. Legg i biffene og stek i ca. 3–4 minutter på hver side for medium stekt, eller lenger etter ønsket stekegrad. Tilsett smør, hvitløk og rosmarin mot slutten og øs smøret over kjøttet. Ta biffene ut av pannen og la dem hvile i 5 minutter.
  • Lag rødvinsausen: I samme panne, tilsett sjalottløk og stek på lav varme til den er myk. Hell i rødvin og la den redusere til omtrent halvparten. Tilsett oksekraft, balsamico og honning. La småkoke i 10 minutter.
  • Tykk sausen (valgfritt): Hvis du ønsker en tykkere saus, rør ut maisenna i litt vann og tilsett i sausen. La småkoke til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
  • Lag tilbehøret: Skrell og kutt rotgrønnsakene i staver. Vend dem i olivenolje og salt, og stek i ovnen på 200°C i ca. 25 minutter til de er møre og gylne.
  • Server: Legg biffene på tallerkener, øs over rødvinsaus og server med ovnsbakte grønnsaker.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment