Historien bak oppskriften

Potetsuppe har vært en del av norsk matkultur i århundrer. I gamle dager var poteter og melk viktige basisvarer i de fleste husholdninger, og det var både økonomisk og næringsrikt å lage en varmende suppe av disse ingrediensene. Over tid har oppskriften blitt raffinert, og i dag er potetsuppe en favoritt i mange hjem. Den passer perfekt på kalde vinterdager og har fått et oppsving som en moderne, sunn rett med tilpasninger som havremelk eller grønnsaksbaserte kraftalternativer.


Næringstabell per porsjon

NæringMengde per porsjon
Proteiner6 g
Fett7 g
Karbohydrater25 g
Sukker3 g
Fiber3 g
Vitamin C15% av daglig anbefalt inntak
Kalsium10% av daglig anbefalt inntak

Smak og tekstur

Suppen er silkemyk og fløyelsaktig, med en mild smak som balanseres av urtene. Potetene gir en naturlig kremet tekstur uten at du trenger å tilsette mye fett. Det er en god harmoni mellom den jordlige smaken av potetene, den lette sødmen fra melken og de friske notene fra persillen og timianen. Toppingen med sprø krutonger tilfører en herlig kontrast til den glatte suppen. Denne retten er både trøstende og elegant, og den gir en følelse av hjemmekos.


Min erfaring og tips

Jeg elsker å lage denne suppen når jeg vil ha noe enkelt, men samtidig næringsrikt og deilig. En av mine beste minner er å lage den sammen med barna mine – de elsker å hjelpe til med å kutte poteter og pynte suppen med krutonger. Et tips er å bruke rester av poteter fra dagen før – det gir både mindre matsvinn og raskere tilberedning. Hvis du vil ha en luksuriøs vri, kan du tilsette litt trøffelolje rett før servering.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Ferskt brødServer gjerne med surdeigsbrød eller grovbrød.
Sprø salatLett salat med vinaigrette for en frisk kontrast.
Røkt laksTilfører en fyldig, salt smak.
Grillet grønnsakerPerfekt for et ekstra næringsrikt måltid.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Suppe:
  • 600 g poteter (skrellet og kuttet i terninger)
  • 1 løk (finhakket)
  • 2 hvitløksfedd (hakket)
  • 2 ss olivenolje
  • 7 dl melk (lett eller helmelk)
  • 3 dl grønnsakskraft
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1 ts tørket timian
  • 2 ss fersk persille (hakket)
  • Topping (valgfritt):
  • 1 dl rømme
  • 1 dl sprø krutonger
  • Litt finhakket persille til pynt

STEG FOR STEG:

  1. Forbered grønnsakene:
    • Skrell og kutt potetene i små terninger. Finhakk løken og hvitløken.
  2. Stek løk og hvitløk:
    • Varm opp olivenoljen i en stor kjele på middels varme. Tilsett løk og hvitløk, og la det surre til det er mykt og blankt, ca. 3 minutter.
  3. Kok suppen:
    • Tilsett potetene, grønnsakskraften og melken i kjelen. Kok opp og la det småkoke i 20–25 minutter, til potetene er helt møre.
  4. Blend suppen:
    • Bruk en stavmikser til å blende suppen til en glatt konsistens. Juster tykkelsen med ekstra melk hvis nødvendig.
  5. Smak til:
    • Rør inn timian, salt og pepper. La suppen småkoke i ytterligere 5 minutter for å blande smakene.
  6. Server:
    • Hell suppen i skåler, topp med rømme, krutonger og et dryss persille. Server med ferskt brød ved siden av.
,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment