Ovnsbakt aubergine med krydret tomat- og kikertfyll

Aubergine har alltid fascinert meg. Den har vært en del av det middelhavske og orientalske kjøkken i århundrer, elsket for sin evne til å absorbere smaker. Jeg husker første gang jeg smakte ovnsbakt aubergine på en liten gresk taverna. Den var så myk, nesten kremet, med en intens smak av tomater, hvitløk og krydder. Etter den reisen begynte jeg å eksperimentere hjemme. Denne oppskriften er min egen vri, hvor jeg har gjort den litt sunnere og mer proteinrik med kikerter. En perfekt vegetarrett som både metter og gir en varm, krydret smak.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB6, C, K0,2 g2,9 g1 g
KikerterFolat, Jern2 g1 g7 g
Hakkede tomaterA, C, Kalium0,1 g3,5 g1 g
OlivenoljeE, K14 g0 g0 g
HvitløkB6, C0,1 g0,1 g0,5 g

Smak og tekstur

Ovnsbakt aubergine har en helt spesiell tekstur. Når den stekes lenge nok, blir kjøttet silkemykt, nesten smøraktig, mens skinnet får en lett sprø kant. Den suger til seg smakene fra tomater, hvitløk og krydder, og får en dyp, varm aroma med et hint av sødme. Kikerter tilfører en lett nøtteaktig smak og en fin konsistens som bryter med auberginens mykhet. Jeg liker også å balansere alt med litt frisk sitron og urter, som gir retten en letthet. Noen ganger drysser jeg over litt fetaost eller ristede frø for å få litt ekstra kontrast.


Mine erfaringer, tips og minner om oppskriften

Jeg elsker hvor allsidig denne retten er. Den fungerer like godt til hverdags som til en større middag med venner. Jeg husker spesielt en gang vi hadde et lite middagsselskap, og flere av gjestene var skeptiske til aubergine. Etter første bit var de overbevist. Hemmeligheten ligger i lang nok steketid og nok krydder. Hvis auberginen ikke får tid til å bli ordentlig myk, kan den føles svampete. Jeg pleier også å eksperimentere med krydder – noen ganger tilsetter jeg litt kanel for en marokkansk vri, eller chiliflak for mer varme.


Forslag til tilbehør

TilbehørSmakskombinasjon
FullkornsbulgurNøtteaktig og luftig
QuinoaLett og proteinrik
SurdeigsbrødRustikt og sprøtt
Gresk yoghurtFrisk og kremet
GranateplefrøSøt og syrlig

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Auberginer
  • 2 store auberginer
  • 2 ss olivenolje
  • ½ ts havsalt
  • Fyll
  • 1 ss olivenolje
  • 1 stk løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 1 boks (400 g) hakkede tomater
  • 1 boks (400 g) kikerter, avrent
  • 1 ts spisskummen
  • ½ ts korianderpulver
  • ½ ts chiliflak
  • Saften fra ½ sitron
  • 1 neve fersk persille, hakket
  • Servering
  • 1 dl gresk yoghurt eller havrefraiche
  • Fullkornsbulgur eller quinoa

STEG FOR STEG:

  • Forbered auberginene: Del auberginene på langs og lag små snitt i kjøttet. Pensle med olivenolje og dryss over litt havsalt.
  • Bak auberginene: Legg dem med snittsiden opp på et stekebrett og bak i ovnen på 200°C i ca. 25 minutter, til de blir myke.
  • Lag fyllet: Varm olivenolje i en panne. Stek løk og hvitløk til de blir myke. Tilsett hakkede tomater, kikerter og krydder. La småkoke i 10 minutter.
  • Bland inn urter og sitron: Når fyllet er ferdig, rør inn sitronsaft og hakket persille.
  • Fyll auberginene: Ta auberginene ut av ovnen og fyll dem med tomat- og kikertblandingen. Sett tilbake i ovnen i 10 minutter.
  • Servering: Topp med gresk yoghurt eller havrefraiche, og server med fullkornsbulgur eller quinoa.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment