Ovnsbakt kylling med honning og rosmarin – en romantisk klassiker

Honningglassert kylling med rosmarin har røtter i middelhavskjøkkenet. Kombinasjonen av urter, sitrus og honning har i generasjoner skapt en perfekt balanse mellom sødme og friskhet. Retten har blitt populær fordi den er både enkel å lage og full av smak.

Jeg synes dette er en av de mest romantiske rettene man kan lage hjemme. Den krever lite innsats, men føles likevel som en restaurantrett. Når kyllingen står i ovnen, sprer duften av rosmarin og hvitløk seg i huset. Forventningene bygges opp lenge før første bit.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KyllingB12, Jern, Sink8 g0 g26 g
HonningC, Antioksidanter0 g4 g0 g
OlivenoljeE, K14 g0 g0 g
RosmarinC, Jern0 g0 g0 g
GulrøtterA, Kalium0 g3 g1 g

Smak og tekstur

Kyllingen får en sprø, gyllen overflate med et saftig, mørt indre. Honningen tilfører en lett karamellisert skorpe, mens rosmarin gir en dyp, aromatisk duft. Små hint av hvitløk og sitron løfter smaken, og grønnsakene som bakes sammen med kyllingen trekker til seg alle de gode smakene fra sausen.

Det jeg liker aller best, er hvordan hver bit kombinerer den sprø overflaten med den saftige innsiden. Hver munnfull gir en fin balanse mellom søtt, salt og friskt. Når retten serveres med en lett salat eller ovnsbakte grønnsaker, føles måltidet både fyldig og balansert.


Mine erfaringer, tips og minner om oppskriften

Første gang jeg lagde denne retten, var det til en date night hjemme. Jeg ville lage noe spesielt, men uten å stresse med kompliserte teknikker. Det som overrasket meg mest, var hvor enkel den var å lage, samtidig som den føltes skikkelig elegant.

Jeg har etter hvert funnet noen triks som gir enda bedre resultat. En av mine favoritter er å la kyllingen marinere i honning, sitron og rosmarin i en halvtime før steking – det gir en enda mer intens smak. Jeg liker også å steke grønnsakene sammen med kyllingen, slik at de trekker til seg all saften og blir ekstra smakfulle.


Forslag til tilbehør

TilbehørSmakskombinasjon
Ovnsbakte poteterSprø og gyllenbrun
BlomkålpuréKremet og mild
Frisk salatLett og syrlig
RødvinFruktig og balansert
Bakte cherrytomaterSøte og saftige

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 480 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kylling og marinade
  • 2 stk kyllinglår eller 2 kyllingbryst
  • 1 ss honning
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts fersk rosmarin, hakket
  • ½ ts havsalt
  • ¼ ts pepper
  • ½ stk sitron, i skiver
  • Tilbehør
  • 200 g cherrytomater
  • 1 stk rødløk, skåret i båter
  • 2 stk gulrøtter, skivet
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts havsalt
  • ¼ ts pepper

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200°C og kle en ildfast form med bakepapir.
  • Bland honning, dijonsennep, olivenolje, hvitvinseddik, hvitløk, rosmarin, salt og pepper i en bolle.
  • Gni marinaden godt inn i kyllingstykkene, og legg dem i formen. Plasser sitronskiver oppå for ekstra aroma.
  • Legg cherrytomater, rødløk og gulrøtter rundt kyllingen, og drypp over olivenolje, salt og pepper.
  • Stek i ovnen i 35–40 minutter, til kyllingen er gjennomstekt og grønnsakene er møre.
  • La kyllingen hvile i 5 minutter før servering for å bevare saftigheten.
  • Server med en frisk salat, ovnsbakte poteter eller blomkålpuré.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment