Historien bak retten

Ovnsbakt laks har lange tradisjoner i det norske kjøkkenet. Tidligere røkte eller gravet folk laksen for konservering, men etter hvert ble ovnsbaking en av de mest populære tilberedningsmetodene. Denne teknikken bevarer fuktigheten i fisken og fremhever den naturlige smaken.

Jeg elsker hvordan sitron, hvitløk og friske urter løfter smaken av laks. Den syrlige sitronen balanserer fiskens naturlige fettsyrer, mens de aromatiske urtene gir en frisk og innbydende duft. Når jeg lager denne retten, føles det som en liten luksus i hverdagen – sunn, enkel og full av smak.


Næringsstoffer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
LaksOmega-3, D-vitamin, B1213022
SitronC-vitamin, antioksidanter0.32.50.6
OlivenoljeE-vitamin, sunt fett1400
DillA, C, jern0.10.41
PersilleC-vitamin, folat0.20.41.1
HvitløkB6, C, mangan0.110.6

Smak og tekstur

Laksen blir perfekt saftig når den bakes i ovnen. Når du skjærer i den, flaker den seg lett og avslører sitt rosa, smørmyke kjøtt. Sitronen tilfører en frisk og syrlig kontrast som kutter gjennom fiskens naturlige fett.

Hvitløk og friske urter som dill og persille gir en aromatisk dybde, mens en liten dæsj olivenolje gjør at skorpen blir lett gyllen og smakfull. Jeg liker å drysse over litt ekstra revet sitronskall rett før servering for en ekstra friskhet.


Mine erfaringer, minner og tips

Dette er en av mine favorittretter fordi den er så lett å lage, men føles likevel luksuriøs. Jeg husker første gang jeg lagde denne til familien en sommerkveld – vi satt ute, nøt kveldssolen og spiste denne saftige laksen sammen med en enkel quinoasalat.

Mitt beste tips er å ikke overbake laksen – den skal være akkurat gjennomstekt, men fortsatt saftig. En annen favoritt er å legge noen skiver sitron under laksen før steking, slik at smaken trekker godt inn. Og husk, litt ekstra friske urter på toppen gjør alltid retten enda bedre!


Tilbehør som passer perfekt

TilbehørHvorfor det passer godt
Quinoasalat med granatepleGir en frisk og lett syrlig kontrast
Ovnsbakte rotgrønnsakerSøte og karamelliserte, passer perfekt til laks
Dampet aspargesGir en sprø og mild grønnsmak
BlomkålmosEt kremet og sunt alternativ til potetmos
Hjemmelaget urtedressingFrisker opp og gir ekstra smak

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 450 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Laks og krydderblanding
  • 600 g laksefilet
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/4 ts nykvernet svart pepper
  • 1/2 ts tørket timian
  • 1 ss frisk dill, finhakket
  • 1 ss frisk persille, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts honning
  • 1 sitron, saften og revet skall
  • Tilbehør
  • 200 g cherrytomater
  • 1 rødløk, i tynne skiver
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/4 ts nykvernet svart pepper

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 180 °C. Kle en ildfast form med bakepapir eller pensle med litt olje.
  • Forbered laksefileten ved å tørke den lett med kjøkkenpapir. Legg den i formen med skinnsiden ned.
  • Bland krydderblandingen ved å røre sammen olivenolje, salt, pepper, urter, hvitløk, honning og sitronsaft.
  • Gni krydderblandingen forsiktig over laksefileten, og strø revet sitronskall på toppen for ekstra friskhet.
  • Tilbered grønnsakene ved å blande cherrytomater og rødløk med olivenolje, salt og pepper. Spre dem rundt laksen i formen.
  • Bak laksen i ovnen i 15–18 minutter, til den er saftig og lett flaker seg med en gaffel.
  • La laksen hvile i noen minutter før servering, og dryss over ekstra friske urter ved servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment