En liten historie bak retten
Jeg har sett søtpotet dukke opp på menyer og i matbutikker i årevis, men det var først nylig jeg virkelig tok den i bruk hjemme. Alt begynte da jeg smakte ovnsbakte søtpotetskiver med yoghurtdip på en liten kafé i København – jeg husker det som om det var i går. Den milde sødmen, den gylne fargen og den friske dippen traff meg rett i hjertet. Så snart jeg kom hjem, lagde jeg min egen variant. Nå har denne retten blitt en gjenganger hos oss, enten jeg lager den som tilbehør, en lett kveldskos eller noe sunt og smakfullt til helga.
Næring og vitaminer i hovedingrediensene
Ingrediens | Proteiner (g) | Fett (g) | Sukker (g) | Vitaminer |
---|---|---|---|---|
Søtpotet (100 g) | 1.6 | 0.1 | 4.2 | A, C, Kalium, Betakaroten |
Mager yoghurt (100 g) | 4.5 | 0.2 | 3.5 | B12, Kalsium, D |
Dill (5 g) | 0.2 | 0.1 | 0.3 | C, A, Folat |
Persille (5 g) | 0.3 | 0.1 | 0.2 | K, C |
Rapsolje (5 g) | 0 | 5 | 0 | E, Omega-3 |
Smak og tekstur
Når jeg åpner ovnsdøren og tar ut brettet, kjenner jeg straks en lun, karamellaktig duft bre seg i hele kjøkkenet. Skivene ser perfekte ut – gyldne, lett sprø i kantene og myke inni. Søtpotetens naturlige sødme danser sammen med røkt paprika og et lite hint av hvitløk. Jeg dypper én i den friske urtedippen og kjenner hvordan kremet yoghurt og sitron balanserer alt på tungen. Hver bit gir meg både varme og friskhet. Dette er en sånn rett jeg alltid gleder meg til, og familien min elsker den like mye som jeg gjør.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager denne retten minst én gang i uka, særlig på dager når vi bare trenger noe enkelt, godt og litt koselig. Søtpotetene er så takknemlige å jobbe med – jeg trenger bare litt olje og krydder, så gjør ovnen resten. Jeg har alltid yoghurt og friske urter i kjøleskapet, så dippen slenger jeg sammen på fem minutter. Jeg liker også å bruke restene som fyll i wrap dagen etter – genialt! Barna mine elsker å spise med fingrene, så denne retten passer perfekt når vi har lyst på noe uformelt. Den vekker gode minner om ferier, kafébesøk og små hverdagsgleder.
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Smak/tekstur | Hvorfor jeg liker det |
---|---|---|
Grønn salat med eplebiter | Frisk, sprø, syrlig | Perfekt kontrast til sødmen |
Ovnsbakte kikerter | Knasende, krydret | Gir ekstra protein og crunch |
Grove pitabrød | Myk, fyldig | For å gjøre retten mer mettende |
Ferskpresset sitronvann | Syrlig og lett | Renser ganen, frisker opp |
Råkost av rødbete og gulrot | Søtlig, rå og sprø | Fargerik og full av fiber |

INGREDIENSER:
- Søtpotetskiver:
- 600 g søtpotet (med skall)
- 1 ss rapsolje eller olivenolje
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1/2 ts grovt havsalt
- Grovkvernet pepper etter smak
- Urtedip:
- 2 dl mager yoghurt naturell
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss frisk dill, finhakket
- 1 ss frisk persille, finhakket
- 1 ss frisk gressløk, finhakket
- Litt salt og pepper etter smak
STEG FOR STEG:
Forvarm ovnen til 200 °C varmluft. Dekk et bakebrett med bakepapir.
Vask søtpotetene godt, og skjær dem i ca. 0,5 cm tykke skiver. Behold gjerne skallet for ekstra fiber.
Legg skivene i en stor bolle, tilsett olje, røkt paprika, hvitløkspulver, salt og pepper. Vend godt slik at alle skivene dekkes jevnt.
Fordel søtpotetskivene utover bakepapiret i ett lag – de må ikke overlappe, da blir de mindre sprø.
Stek midt i ovnen i ca. 25–30 minutter. Snu skivene forsiktig halvveis for jevn steking. De skal bli gyldne og lett sprø i kantene.
Rør sammen yoghurt, sitronsaft og friske urter i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt til servering.
Server de ovnsbakte søtpotetskivene lune med urtedippen som et friskt og lett tilbehør, eller som egen smårett.
Ønsker du variasjon? Prøv å bruke krydder som spisskummen, chili eller koriander for en mer eksotisk vri.
Kommentarer