En liten historie bak retten

Jeg har sett søtpotet dukke opp på menyer og i matbutikker i årevis, men det var først nylig jeg virkelig tok den i bruk hjemme. Alt begynte da jeg smakte ovnsbakte søtpotetskiver med yoghurtdip på en liten kafé i København – jeg husker det som om det var i går. Den milde sødmen, den gylne fargen og den friske dippen traff meg rett i hjertet. Så snart jeg kom hjem, lagde jeg min egen variant. Nå har denne retten blitt en gjenganger hos oss, enten jeg lager den som tilbehør, en lett kveldskos eller noe sunt og smakfullt til helga.


Næring og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer
Søtpotet (100 g)1.60.14.2A, C, Kalium, Betakaroten
Mager yoghurt (100 g)4.50.23.5B12, Kalsium, D
Dill (5 g)0.20.10.3C, A, Folat
Persille (5 g)0.30.10.2K, C
Rapsolje (5 g)050E, Omega-3

Smak og tekstur

Når jeg åpner ovnsdøren og tar ut brettet, kjenner jeg straks en lun, karamellaktig duft bre seg i hele kjøkkenet. Skivene ser perfekte ut – gyldne, lett sprø i kantene og myke inni. Søtpotetens naturlige sødme danser sammen med røkt paprika og et lite hint av hvitløk. Jeg dypper én i den friske urtedippen og kjenner hvordan kremet yoghurt og sitron balanserer alt på tungen. Hver bit gir meg både varme og friskhet. Dette er en sånn rett jeg alltid gleder meg til, og familien min elsker den like mye som jeg gjør.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne retten minst én gang i uka, særlig på dager når vi bare trenger noe enkelt, godt og litt koselig. Søtpotetene er så takknemlige å jobbe med – jeg trenger bare litt olje og krydder, så gjør ovnen resten. Jeg har alltid yoghurt og friske urter i kjøleskapet, så dippen slenger jeg sammen på fem minutter. Jeg liker også å bruke restene som fyll i wrap dagen etter – genialt! Barna mine elsker å spise med fingrene, så denne retten passer perfekt når vi har lyst på noe uformelt. Den vekker gode minner om ferier, kafébesøk og små hverdagsgleder.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørSmak/teksturHvorfor jeg liker det
Grønn salat med eplebiterFrisk, sprø, syrligPerfekt kontrast til sødmen
Ovnsbakte kikerterKnasende, krydretGir ekstra protein og crunch
Grove pitabrødMyk, fyldigFor å gjøre retten mer mettende
Ferskpresset sitronvannSyrlig og lettRenser ganen, frisker opp
Råkost av rødbete og gulrotSøtlig, rå og sprøFargerik og full av fiber

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Søtpotetskiver:
  • 600 g søtpotet (med skall)
  • 1 ss rapsolje eller olivenolje
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1/2 ts grovt havsalt
  • Grovkvernet pepper etter smak
  • Urtedip:
  • 2 dl mager yoghurt naturell
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss frisk dill, finhakket
  • 1 ss frisk persille, finhakket
  • 1 ss frisk gressløk, finhakket
  • Litt salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 200 °C varmluft. Dekk et bakebrett med bakepapir.

  2. Vask søtpotetene godt, og skjær dem i ca. 0,5 cm tykke skiver. Behold gjerne skallet for ekstra fiber.

  3. Legg skivene i en stor bolle, tilsett olje, røkt paprika, hvitløkspulver, salt og pepper. Vend godt slik at alle skivene dekkes jevnt.

  4. Fordel søtpotetskivene utover bakepapiret i ett lag – de må ikke overlappe, da blir de mindre sprø.

  5. Stek midt i ovnen i ca. 25–30 minutter. Snu skivene forsiktig halvveis for jevn steking. De skal bli gyldne og lett sprø i kantene.

  6. Rør sammen yoghurt, sitronsaft og friske urter i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt til servering.

  7. Server de ovnsbakte søtpotetskivene lune med urtedippen som et friskt og lett tilbehør, eller som egen smårett.

  8. Ønsker du variasjon? Prøv å bruke krydder som spisskummen, chili eller koriander for en mer eksotisk vri.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment