En boblende tradisjon med moderne vri

Jeg oppdaget vannkefir da en god venninne helte opp et glass med hjemmelaget drikke og sa: “Du må prøve denne!” Jeg tok en slurk, og det var som å drikke friskhet selv. Smaken, boblende og litt syrlig, overrasket meg positivt. Vannkefir har røtter i gamle kulturer fra både Sør-Amerika og Kaukasus, hvor folk har brukt fermentering i århundrer. Nå lager jeg den hjemme, med egne smakstilsetninger som bringebær og sitronmelisse. Drikken gir meg energi, glede og litt stolthet – for det føles godt å lage noe som både er sunt og levende.


Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Rørsukker0 g100 g0 g
SitronC, B6, folat0 g2 g0,3 g
BringebærC, E, fiber0,5 g4,5 g1,2 g
SitronmelisseC, antioksidanter0,1 g0 g0,1 g
Tørket aprikosA, jern, kalium0,5 g9 g0,5 g

Smak og tekstur

Det første jeg legger merke til er den lette boblingen når jeg åpner flasken – som små smil i væskeform. Smaken er mildt syrlig, med en friskhet fra sitron og en bæraktig sødme som gjør den uimotståelig. Sitronmelissen gir en urtetone som gjør den rund og harmonisk. Jeg liker at teksturen er lett og perlende, ikke som brus, men mykere og mer elegant. Når jeg drikker den kald med friske bær oppi, får jeg både smaken og opplevelsen av noe som er laget med omsorg – rett og slett levende drikke!


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager vannkefir omtrent annenhver uke, og det har blitt en fast rutine. Jeg føler meg nesten som en liten vitenskapskvinne hver gang jeg ser boblene begynne å danse etter første døgn. Ungene liker den med bringebær og litt mynte, og jeg synes den passer perfekt som et alternativ til brus når vi har gjester. En gang brukte jeg tynne skiver av pære og kanelstang – det ble jul i glasset! Mitt beste tips? Vær tålmodig og bruk gode ingredienser. Vannkefir krever kjærlighet, men gir så mye tilbake.


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor det passer
Ost og grove kjeksFriskheten balanserer salt og fett
Salat med feta og bærHarmonisk smakskombinasjon
Hjemmelagde energikulerLett sødme møter syrlig drikke
Knekkebrød med hummusSprøtt, sunt og passer perfekt ved siden av kefiren
Fruktsalat med mynteForfriskende og naturlig, akkurat som kefiren

 

Porsjoner: 8 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 30 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Første fermentering (grunnbase):
  • 1,5 liter vann (uten klor)
  • 100 g økologisk rørsukker
  • 3 ss vannkefirkorn
  • 2 skiver økologisk sitron (uten skall)
  • 2 tørkede aprikoser (usvovlet)
  • Andre fermentering (smakstilsetning):
  • 1 dl bringebær (ferske eller frosne)
  • 1 ss frisk sitronmelisse
  • 1 ts revet sitronskall

STEG FOR STEG:

  • Kok opp en halv liter vann og rør inn rørsukkeret til det løser seg helt opp. Avkjøl.

  • Hell sukkerlaken i et stort glass (2 liters Norgesglass e.l.) og tilsett resten av vannet slik at temperaturen blir romtemperert.

  • Tilsett vannkefirkorn, sitronskiver og tørket frukt. Ikke bruk metall – kun plast eller tre.

  • Dekk glasset med et rent klede og sett det på kjøkkenbenken i 48 timer.

  • Sil av væsken (kast frukt og sitron, spar på kefirkornene) og hell over på rene flasker.

  • Tilsett bringebær, sitronmelisse og sitronskall i flaskene for andre fermentering.

  • Skru igjen flaskene og la dem stå i romtemperatur i ytterligere 24 timer. Husk å «rape» flaskene for trykk!

  • Sett flaskene i kjøleskap for å stoppe fermenteringen. Server kald.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment