Historien bak retten

Pesto har sitt opphav fra Genova i Liguria-regionen i Italia. Navnet kommer fra det italienske ordet “pestare,” som betyr “å knuse.” Den tradisjonelle metoden involverer bruk av en morter og støter for å knuse basilikumblader, hvitløk, pinjekjerner, parmesan og olivenolje til en jevn saus. Pestosaus har blitt et symbol på enkelhet og kvalitet i det italienske kjøkkenet. Jeg elsker hvordan smaken av fersk basilikum og parmesan bringer frem sommerlige vibber i enhver rett.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
BasilikumVitamin A, K, C, jern0 g0 g1 g
PinjekjernerMagnesium, vitamin E, sunt fett19 g1 g4 g
ParmesanKalsium, fosfor, vitamin B1229 g0 g38 g
OlivenoljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g
HvitløkVitamin C, mangan0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Pestosaus har en rik, nøtteaktig smak med hint av friskhet fra basilikumen og en salt, kremet undertone fra parmesan. Konsistensen er glatt, men samtidig lett kornete fra pinjekjernene. Jeg elsker hvordan sausen harmonerer med pasta, salater, og til og med som topping på brød eller kjøttretter.


Min erfaring, tips og minner om retten

Hjemmelaget pesto er alltid en suksess hos oss. Jeg husker spesielt første gangen jeg laget pesto fra bunnen av; duften av fersk basilikum fylte hele kjøkkenet. Et tips er å bruke fersk basilikum for optimal smak, og å riste pinjekjernene lett før bruk for å fremheve nøttesmaken.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
SpaghettiDen mest klassiske kombinasjonen
FocacciaBruk pesto som dipp eller topping
Ovnsbakte grønnsakerGir retten en ekstra dybde og friskhet
Caprese-salatEn frisk kontrast til pestosaus
KyllingfiletPerfekt som en marinadesaus

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid:
Næringsfakta 80 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • 50 g fersk basilikum (ca. 1 stor bunt)
  • 50 g parmesan, revet
  • 30 g pinjekjerner, lett ristet
  • 1 hvitløksfedd
  • 100 ml extra virgin olivenolje
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts sitronsaft (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Rist pinjekjernene lett i en tørr stekepanne over middels varme til de er gyldne. La dem avkjøles.
  • I en foodprosessor eller blender, kombiner basilikum, parmesan, avkjølte pinjekjerner og hvitløk. Kjør til en grov blanding.
  • Mens maskinen kjører, tilsett olivenoljen i en jevn strøm til sausen er glatt og kremet.
  • Smak til med salt og sitronsaft for å justere syrligheten etter ønske.
  • Bruk pestosausen umiddelbart, eller oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil en uke.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment