Historien bak retten

Piskede kaker, også kjent som spritskaker eller småkaker med pisket deig, er en tradisjonsrik bakevare som har vært en del av norsk og europeisk baketradisjon i generasjoner. De kjennetegnes av en luftig og lett deig som formes ved hjelp av en sprøytepose eller kakesprøyte før steking. Disse kakene er enkle å lage, men ser imponerende ut på kakefatet. Jeg elsker piskede kaker fordi de kan varieres i smak og form, og er perfekte både til jul og andre spesielle anledninger.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
HvetemelJern, fiber, B-vitaminer1 g0 g3 g
SmørVitamin A, D, kalsium81 g0 g1 g
SukkerKarbohydrater, energi0 g100 g0 g
EggProtein, vitamin D, jern5 g0 g6 g
VaniljesukkerSmakstilsetning0 g100 g0 g

Smak og tekstur

Piskede kaker har en delikat, sprø og smøraktig tekstur som nærmest smelter i munnen. Den milde sødmen fra sukkeret og den deilige smaken av smør gjør dem uimotståelige. De kan varieres med smakstilsetninger som vanilje, sitron eller sjokolade, noe som gir dem en ekstra dimensjon. Jeg elsker hvordan de er sprø på utsiden og luftige på innsiden – en perfekt liten godbit til kaffen eller som en del av et kakebord.


Min erfaring, tips og minner om retten

Piskede kaker er en av mine favoritter når jeg vil lage noe raskt og vakkert til festlige anledninger. Jeg husker hvordan jeg som barn elsket å hjelpe til med å sprøyte ut deigen i morsomme former. Et godt tips er å bruke romtemperert smør for å få en jevn og smidig deig som er lett å sprøyte ut. For ekstra pynt kan du dyppe de ferdigstekte kakene i smeltet sjokolade eller strø over hakkede nøtter. De holder seg godt i en tett boks og er perfekte å gi bort som spiselige gaver!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Smeltet sjokoladeDypp endene for ekstra smak
Hakkede nøtterGir ekstra crunch og smak
MelisdryssDekorativt og søtt topping
SyltetøyEn liten klatt i midten for en fruktig vri
StrøsselFargerikt pynt til festlige anledninger

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: Ca. 20 kaker Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 50 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnoppskrift:
  • 200g smør, romtemperert
  • 100g sukker
  • 2 egg
  • 200g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • Pynt (valgfritt):
  • Melis til dryss
  • Glasur eller sjokoladebiter

STEG FOR STEG:

  • Pisk Smør og Sukker: Pisk smør og sukker til en luftig og kremet blanding.
  • Tilsett Eggene: Pisk inn eggene ett om gangen til du får en jevn og glatt røre.
  • Sikt Inn Tørre Ingredienser: Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og vend dette forsiktig inn i røren til alt er godt blandet.
  • Form Kakene: Bruk en sprøytepose eller skje for å plassere små porsjoner av deigen på et bakepapirkledd brett.
  • Stek Kakene: Stek midt i ovnen ved 180°C i ca. 10-12 minutter, eller til kakene er lett gyldne i kantene.
  • Avkjøl og Pynt: La kakene avkjøles på rist og dryss over melis, eller pynt med glasur etter ønske.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment