Historien bak retten
Pølser og potetmos er en klassisk hverdagsrett som har vært populær i Norge i generasjoner. Den enkle kombinasjonen av saftige pølser og kremet potetmos er både næringsrik og smakfull. Jeg elsker denne retten fordi den er rask å lage, og den kan lett tilpasses med ulike typer pølser og ekstra tilbehør.
Næringstabell for ingredienser
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Pølser | Protein, natrium, vitamin B6 | 25 g | 0 g | 12 g |
Poteter | Kalium, vitamin C, fiber | 0 g | 2 g | 2 g |
Smør | Vitamin A, kalsium | 81 g | 0 g | 1 g |
Melk | Kalsium, vitamin D, fosfor | 1 g | 5 g | 3 g |
Løk (til saus) | Vitamin C, fiber | 0 g | 1 g | 1 g |
Smak og tekstur
Pølsene har en saftig og krydret smak som balanseres perfekt av den myke og kremete potetmosen. Jeg elsker hvordan potetmosen smelter sammen med en brun saus eller løkkompott for å gi retten ekstra fylde og dybde.
Min erfaring, tips og minner om retten
Pølser og potetmos var alltid en favoritt hjemme hos oss da jeg var liten. Jeg husker hvordan vi elsket å tilsette litt ketchup eller sennep til retten, noe jeg fremdeles gjør av og til. Et tips er å bruke poteter med høyt stivelsesinnhold for en silkemyk mos, og å variere med pølser av god kvalitet for mer smak.
Tilbehørstabell
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Brun saus | Gir retten en ekstra smakfull og fyldig karakter |
Syltet rødbeter | Tilfører syrlighet og friskhet |
Dampede grønnsaker | Et sunt og fargerikt tillegg |
Stekt løk | En søt og aromatisk topping |
Ketchup og sennep | Klassisk og enkelt tilbehør som alltid fungerer |
Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring
- Vitamin Vennskap: Hvordan velge enkeltvitaminer uten å bomme
- Effekten av Varmebehandling: Bevar næringsinnholdet i frukt og grønnsaker
- Vitaminer i Matvarer: En guide til livsnødvendige næringsstoffer

INGREDIENSER:
- Pølser:
- 8 middags- eller grillpølser (gjerne magre eller plantebaserte alternativer)
- Potetmos:
- 1 kg poteter, skrelt og delt i biter
- 2 dl melk (valgfri type, f.eks. lettmelk eller plantebasert melk)
- 2 ss smør eller olivenolje
- 1/2 ts salt
- 1/4 ts malt muskat (valgfritt)
- Tilbehør:
- Syltede grønnsaker (rødbeter eller agurk)
- Dampede grønnsaker (brokkoli, gulrøtter)
STEG FOR STEG:
- Kok potetene: Ha potetbitene i en stor kjele, dekk dem med vann og tilsett en klype salt. Kok potetene til de er møre, ca. 15–20 minutter.
- Stek pølsene: Mens potetene koker, brun pølsene i en stekepanne på middels varme til de er gyldne og gjennomvarme.
- Lag potetmos: Hell av vannet fra potetene og mos dem med en potetmoser eller visp. Tilsett melk, smør, salt og muskat. Rør til mosen er glatt og kremet.
- Server: Fordel potetmosen på tallerkener og legg pølsene ved siden av. Legg til ønsket tilbehør som syltede grønnsaker og dampede grønnsaker for å komplettere retten.
Kommentarer