Historien bak retten

Porchetta er en tradisjonell italiensk ribberull som stammer fra regionen Lazio i Italia. Denne retten har blitt tilberedt i århundrer som en festrett til spesielle anledninger og høytider. Porchetta er kjent for sin smakfulle kombinasjon av saftig svinekjøtt, sprø svor, og en aromatisk blanding av urter som rosmarin, fennikel og hvitløk. Den har også blitt populær som street food i Italia, ofte servert i panini. Jeg elsker porchetta fordi den kombinerer enkle ingredienser med en teknikk som resulterer i fantastisk smak og tekstur – perfekt til både hverdag og fest!


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
Ribbe (svineside)Protein, jern, B-vitaminer35 g0 g20 g
HvitløkVitamin C, mangan0 g1 g1 g
FennikelfrøFiber, mangan, kalsium15 g0 g1 g
RosmarinVitamin A, jern, kalsium0 g0 g0 g
SitronVitamin C, antioksidanter0 g1 g0 g
OlivenoljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g
SaltNatrium0 g0 g0 g
PepperMangan, vitamin K0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Porchetta er kjent for sin perfekte kombinasjon av teksturer og smaker. Den sprø, gylne svoren gir en deilig kontrast til det saftige og møre svinekjøttet. Den aromatiske fyllingen av hvitløk, fennikelfrø og rosmarin tilfører en intens og krydret smak som balanseres av friskheten fra sitron. Hver bit av porchetta gir en eksplosjon av smaker – sprøtt, saftig, krydret og friskt. Jeg elsker hvordan den langsomme stekingen sikrer et mørt kjøtt med en uimotståelig sprø svor.


Min erfaring, tips og minner om retten

Porchetta er en rett jeg forbinder med festlige anledninger og lange, koselige måltider. Jeg husker spesielt en søndagsmiddag hvor duften av hvitløk, rosmarin og fennikel fylte kjøkkenet mens porchettaen stekte sakte i ovnen. Et godt tips er å rute svoren godt og la kjøttet stå i kjøleskapet uten tildekking over natten for å få ekstra sprø svor. Husk også å la kjøttet hvile før du skjærer i det, slik at saftene fordeler seg jevnt. Server gjerne med ovnsbakte poteter og en frisk salat for en komplett italiensk opplevelse.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Ovnsbakte poteterSprø poteter krydret med urter
GremolataFrisk blanding av persille, hvitløk og sitronskall
FocacciaMykt brød med olivenolje og urter
Grillet grønnsakerPaprika, squash og aubergine
Frisk salatLett salat med ruccola og tomater

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 600 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Porchetta:
  • 1,5 kg svineside (med svor)
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss fennikelfrø
  • 2 ss rosmarin, hakket
  • 1 ss timian, hakket
  • Revet skall av 1 sitron
  • Salt og pepper etter smak
  • Olivenolje til gniing
  • Til servering (valgfritt):
  • Ovnsbakte poteter
  • Salat

STEG FOR STEG:

  • Forbered Kjøttet: Legg svinesiden med svoren ned. Lag små snitt i kjøttet. Gni kjøttet godt inn med hvitløk, fennikelfrø, rosmarin, timian, sitronskall, salt og pepper. Rull kjøttet stramt sammen og bind det opp med hyssing.
  • Klargjør Steking: Forvarm ovnen til 160°C. Gni yttersiden av ribberullen med olivenolje og dryss på salt for å sikre sprø svor.
  • Stek Porchettaen: Plasser rullen på en rist over en langpanne og stek i ovnen i ca. 3 timer. Øk temperaturen til 220°C de siste 20 minuttene for å få ekstra sprø svor.
  • Hvil Kjøttet: La porchettaen hvile i 10-15 minutter før du skjærer den i skiver.
  • Servering: Server med ovnsbakte poteter og frisk salat, og nyt den italienske smaken.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment