Historien bak oppskriften

Egg har lenge vært en viktig del av påsketradisjonen, både i Norge og internasjonalt. Posjerte egg er kanskje en av de mest elegante måtene å tilberede egg på, med en silkemyk eggehvite og en perfekt rennende plomme. Denne retten har sine røtter i fransk kokkekunst, men har etter hvert blitt populær over hele verden – spesielt i luksuriøse brunsjretter. Jeg elsker kombinasjonen av posjerte egg og avokado, fordi den balanserer det myke med det kremete, og sammen med sprøtt rugbrød får du den perfekte kontrasten. Det er en enkel, men sofistikert rett som alltid imponerer gjestene mine til påskebrunsjen.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengde per porsjon
KalorierCa. 350 kcal
Proteiner12 g
Fett22 g
Karbohydrater24 g
Sukker2 g
Fiber6 g
Vitamin E4 mg
Kalium500 mg
Jern2 mg

Smak og tekstur

Denne retten er en perfekt balanse mellom mykt, kremet og sprøtt. Det posjerte egget har en silkemyk konsistens, og når du skjærer i det, renner den gylne plommen ut og blander seg med den fyldige avokadokremen. Avokadoen gir en naturlig smøraktig tekstur og en mild, nøtteaktig smak som passer perfekt med sitron, hvitløk og chili. Rugbrødet tilfører en herlig sprø kontrast og gjør retten mer mettende. De ristede sesamfrøene og friske urtene gir en ekstra dybde i smaken, mens en skvett olivenolje binder det hele sammen. Hver bit føles luksuriøs og velbalansert, akkurat slik en eksklusiv påskerett bør være.


Mine minner og erfaringer med oppskriften

Jeg lager alltid denne retten når vi har en litt ekstra hyggelig frokost i påsken. Første gang jeg prøvde å posjere egg var jeg litt nervøs, men det viste seg å være mye enklere enn jeg trodde! Nå er det en av mine favorittmåter å servere egg på, spesielt sammen med kremet avokado. Jeg elsker hvordan det sprø rugbrødet gir en fin kontrast til det myke egget, og jeg liker å pynte med litt ekstra chiliflak for en liten spicy kick. Barna mine foretrekker en mildere versjon uten chili, men uansett hvordan vi serverer den, blir det alltid en suksess ved frokostbordet.


Tilbehør som passer til retten

TilbehørBeskrivelse
Røkt laksGir en luksuriøs og salt kontrast til retten.
Ferskpresset juiceFrisk appelsin- eller grapefruktjuice balanserer smaken.
Hakkede nøtterStrøs over for ekstra crunch og næring.
CherrytomaterGir en søt og frisk kontrast til den kremete avokadoen.
Ristet surdeigsbrødEt alternativ til rugbrød for en mildere smak.

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Posjerte egg
  • 2 egg
  • 1 liter vann
  • 2 ss eddik
  • Avokadokrem
  • 1 stor avokado
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ fedd hvitløk (finhakket)
  • ½ ts chiliflak
  • ½ ts salt
  • ½ ts sort pepper
  • Servering
  • 2 skiver ristet rugbrød
  • 1 ss hakkede friske urter (persille eller koriander)
  • 1 ts ristede sesamfrø

STEG FOR STEG:

  1. Forbered vannet: Kok opp vann i en kjele og tilsett eddik. Senk varmen slik at vannet holdes rett under kokepunktet.
  2. Posjer eggene: Knekk ett egg i en liten bolle. Lag en svak virvel i vannet med en skje og hell forsiktig egget i midten. La det trekke i 3–4 minutter til eggehviten har satt seg. Løft egget forsiktig ut med en hullsleiv og legg det på en tallerken. Gjenta med det andre egget.
  3. Lag avokadokrem: Mos avokadoen med en gaffel og rør inn sitronsaft, hvitløk, chiliflak, salt og pepper til en glatt krem.
  4. Forbered serveringen: Rist rugbrødet til det er sprøtt og gyllent. Smør et generøst lag med avokadokrem på hver skive.
  5. Topp med egg: Plasser et posjert egg på hver brødskive. Dryss over friske urter og ristede sesamfrø.
  6. Servering: Nyt retten umiddelbart mens eggene fortsatt er varme og plommen renner ut ved første bit.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment