Historien bak oppskriften

Egg har vært en del av påsketradisjonen i århundrer, og omelett er en av de mest allsidige måtene å bruke dem på. I Middelhavslandene har de lenge laget omeletter med spinat og feta, inspirert av den greske klassikeren spanakopita. Her i Norge elsker vi en god eggerett til påskefrokosten, enten vi nyter den hjemme eller på hytta.

Jeg oppdaget denne kombinasjonen en påskedag for flere år siden da jeg hadde litt fetaost og spinat til overs fra en salat. Resultatet ble en saftig, smakfull omelett som både jeg og familien min elsket. Nå er den fast tradisjon hver påske!


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier320 kcalGir langvarig energi
Protein18 gViktig for muskelbygging
Fett22 gSunt fett fra olivenolje og egg
Karbohydrater6 gLavkarbo, perfekt for stabilt blodsukker
Fiber2 gBra for fordøyelsen
Vitamin A500 IUStyrker synet og immunforsvaret
Vitamin B121,5 µgViktig for nervesystemet
Jern2 mgEssensielt for oksygentransport i blodet

Smak og tekstur

Jeg elsker hvor saftig og luftig denne omeletten blir. Eggene gir en myk og silkemyk konsistens, mens fetaosten tilfører en mild salt smak som smelter inn i retten. Spinatens lette jordlige smak gir en fin balanse, og når du tilsetter en klype muskatnøtt, får du en dypere og mer aromatisk opplevelse.

Når du steker den på lav varme, får du en deilig gyllen kant mens innsiden forblir kremet. Fetaosten smelter akkurat nok til å gi en fyldig og lett smuldrete tekstur, og hver bit er en harmonisk blanding av friskt, salt og krydret.


Min erfaring, tips og minner

Det er få ting som slår en god omelett til frokost eller lunsj, spesielt i påsken. Jeg har laget denne i mange år, både hjemme og på hytta, og den er alltid en suksess. På fjellet liker jeg å lage den i en støpejernspanne, for da får den en enda bedre stekeskorpe.

Et godt tips er å bruke en stekepanne med lokk, slik at omeletten får jevn varme og blir perfekt gjennomstekt. Hvis du vil gjøre den enda mer proteinrik, kan du tilsette litt cottage cheese i eggeblandingen. Det gir en ekstra kremet konsistens og en deilig fylde.


Perfekte tilbehør til omeletten

TilbehørBeskrivelse
FullkornsbrødGir ekstra fiber og god metthetsfølelse
RødkålsalatFrisk og sprø kontrast til den myke omeletten
Gresk yoghurtEn mild og syrlig topping som balanserer smaken
Hjemmelaget hummusEn proteinrik og kremet siderett
CherrytomaterGir en søt og saftig kontrast
Ristede nøtterGir crunch og sunt fett

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Eggblanding
  • 6 egg
  • 1 dl melk (eller havremelk)
  • ½ ts salt
  • ½ ts nykvernet pepper
  • ¼ ts muskatnøtt
  • Fyll
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 100 g fersk spinat
  • 50 g fetaost, smuldret
  • Til servering
  • Fullkornsbrød eller knekkebrød
  • Frisk rødkålsalat
  • Gresk yoghurt

STEG FOR STEG:

  • Visp eggene
    Pisk eggene lett sammen med melk, salt, pepper og muskatnøtt i en bolle.

  • Stek løk og hvitløk
    Varm olivenolje i en stor stekepanne på middels varme. Tilsett løk og hvitløk, og stek til de er myke og blanke (ca. 3 min).

  • Tilsett spinat
    Ha i spinaten og rør til den faller sammen, ca. 2 minutter.

  • Hell over eggeblandingen
    Hell eggene over grønnsakene i pannen. Senk varmen og la omeletten steke på lav varme i ca. 10 minutter, til kantene begynner å slippe pannen.

  • Tilsett fetaost
    Dryss fetaosten jevnt over omeletten og la den smelte lett.

  • Sett omeletten i ovnen (valgfritt)
    Dersom du ønsker en gyllen overflate, kan du sette hele pannen inn i ovnen på 200°C i 5 minutter.

  • Servering
    Skjær omeletten i stykker og server med fullkornsbrød og en frisk rødkålsalat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment