Smaken av Midtøsten hjemme på mitt eget kjøkken

Baba ganoush har sine røtter i Levanten, og særlig i Libanon har den vært et elsket innslag på mezze-bordet i generasjoner. Jeg oppdaget den på et lite nabolagsmarked i Paris, der en hyggelig eldre herre ga meg en smaksprøve jeg aldri glemte. Den runde, røkte smaken og den silkemyke konsistensen gjorde inntrykk. Etter det begynte jeg å lage min egen versjon, og nå er den fast gjest på våre små og store sammenkomster. Jeg elsker hvordan en så enkel rett kan bli så elegant – med bare noen få, gode ingredienser.


Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
AubergineB1, B6, kalium, fiberLavtNaturligLavt
TahiniK, E, kalsium, sinkHøyt (sunt)0 gModerat
SitronC, antioksidanter0 gLavt0 g
HvitløkB6, mangan, CSvært lavt0 gLavt
OlivenoljeE, enumettet fettModerat0 g0 g

Smak og tekstur – røkt, syrlig og silkemyk

Det første jeg kjenner er den milde røyksmaken fra ovnsbakt aubergine – det er nesten som den har vært over kull. Så kommer syrligheten fra sitronen og den varme tonen fra hvitløken. Tahinien binder det hele sammen og gir en kremet, nesten smøraktig munnfølelse. Jeg liker at det ikke blir helt glatt – det skal være litt rustikk i teksturen. Når alt kommer sammen, smaker det rett og slett sofistikert, selv om det er så enkelt. Og duften? Nøtteaktig, varm og nesten beroligende.


Min erfaring, tips og små matminner

Baba ganoush lager jeg gjennom hele året, men spesielt ofte på sensommeren når auberginene er på sitt beste. En gang grillet vi dem over bål – den røyksmaken ble uforglemmelig. Ofte lager jeg dobbel porsjon og bruker resten som pålegg eller dipp dagen etter.Barna mine elsker det som dipp til grønnsaksstaver. Mitt beste tips? La auberginen renne godt av før du moser den – ellers blir dipen for vannete. Og ikke glem å smaksette godt med sitron – det gjør hele forskjellen!


Mine favorittilbehør til baba ganoush

TilbehørDerfor elsker jeg detTips fra meg
Grove pitachipsSprøtt møter kremet – en sikker vinnerKrydre dem lett med za’atar
Ovnsbakt søtpotetSøt og myk – perfekt kontrastKutt i båter og dryss litt salt over
FullkornswrapsLett å fylle med dip og grønnsakerRull sammen med granateplekjerner
Rå gulrot og agurkKnas og farge – og barna spiser med gledeSkjær i staver og legg på isvann før bruk
Grillet halloumiSalt og gyllenost med kremet dipp = magiskDel i skiver og grill rett før servering

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 110 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Auberginebase
  • 2 store auberginer (ca. 500 g)
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss tahini
  • Saften av 1/2 sitron
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss kaldt vann (juster etter ønsket konsistens)
  • 1/4 ts salt
  • Paprikapulver og fersk persille til pynt

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 220 °C over-/undervarme.

  • Prikk auberginene med en gaffel og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

  • Bak i ovn i ca. 30 minutter, eller til skinnet er mørkt og innholdet mykt.

  • Ta dem ut og la dem avkjøle i noen minutter før du deler dem og skraper ut kjøttet med en skje.

  • Ha auberginekjøttet i en sil og la det renne godt av i 10 minutter for å fjerne overskuddsvæske.

  • Overfør til en bolle og rør inn tahini, revet hvitløk, sitronsaft, spisskummen og salt.

  • Spe med vann og olivenolje, og smak til.

  • Pynt med litt ekstra olivenolje, paprikapulver og fersk persille før servering

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment