En smak av Middelhavet

Jeg ble først kjent med denne retten på en ferie i Izmir. Den serveres ofte kjølig på små tallerkener, som en del av meze-bordet. Artisjokk i olivenolje – Zeytinyağlı enginar – har aner helt tilbake til det osmanske hoffkjøkkenet, men har blitt en hverdagsfavoritt i tyrkiske hjem. Den ble populær nettopp fordi den kombinerer smak og helse på en genial måte. Og vet du hva? Jeg elsker at den er vegetarisk, lett og full av grønnsaker som smaker enda bedre etter en runde i olivenolje og sitron.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
ArtisjokkC, K, folat0.20.52.9
GulrotA, K1, beta-karoten0.14.70.6
Grønne erterC, K, B1, folat0.43.45.0
OlivenoljeE, K, antioksidanter9.00.00.0
SitronC, flavonoider0.11.20.2

Smak og tekstur

Det jeg liker aller best med denne retten, er kontrasten mellom den faste, nesten kjøttfulle konsistensen på artisjokkene og de myke, søte grønnsakene. Den runde smaken fra olivenolje og den friske syrligheten fra sitron gjør at det hele smelter i munnen – men på en sånn måte at du får lyst på en bit til, og en til. Tørket dill og et lite dryss pepper gir akkurat passe dybde. Dette er en rett som får deg til å sette deg ned, puste ut og bare nyte.


Mine minner og små tips

Jeg har servert dette både til venninnekvelder og som en lett middag til familien. Barna var skeptiske til artisjokk først, men da jeg blandet litt av grønnsakene inn i ris, ble det en hit! Jeg bruker frosne artisjokkbunner, det sparer meg masse tid. Et lite triks er å la retten trekke over natten – den blir bare bedre dagen etter. Jeg pleier også å bruke litt fersk dill og noen dråper honning hvis gulrøttene ikke er søte nok. Det er en rett jeg lager med kjærlighet, hver eneste gang.


Tilbehør jeg elsker å servere til

TilbehørHvorfor jeg velger det
Grovt pitabrødPerfekt å dyppe i olivenoljen og samle grønnsakene
Tabbouleh-salatFrisk smak og masse urter – matcher retten godt
Tyrkisk yoghurtMed et hint hvitløk og sitron, balanserer syren
Bakte kikerterGir krønsj og litt ekstra proteiner
Agurk med mynteEnkelt og friskt – passer perfekt til kald rett

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 190 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 4 store artisjokkbunner (ferske eller frosne, tint)
  • 2 mellomstore gulrøtter (ca. 150 g)
  • 1 dl grønne erter (frosne)
  • 1 liten gul løk
  • Smaksbase:
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • Saften av 1/2 sitron
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts tørket dill eller 1 ss finhakket fersk dill
  • 1/2 ts hvit pepper (valgfritt)
  • 1,5 dl vann

STEG FOR STEG:

  1. Skrell og kutt gulrøttene i små terninger. Finhakk løken.

  2. Varm olivenoljen i en stor panne på middels varme. Fres løken i 2–3 minutter til den er blank.

  3. Tilsett gulrøtter og rør godt, la det surre i ytterligere 3 minutter.

  4. Legg artisjokkbunnene i pannen med den flate siden opp. Fordel ertene og den stekte grønnsaksblandingen over og rundt artisjokkene.

  5. Hell over vann og sitronsaft, og dryss over salt, dill og evt. pepper.

  6. Kok opp og senk varmen. Legg på lokk og la det småkoke i 20–25 minutter, eller til alt er mørt.

  7. Ta pannen av varmen, og la retten hvile i minst 10 minutter. Server gjerne kald eller romtemperert, drysset med litt ekstra dill og et par dråper olivenolje.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment