En kort historie om oppskriften

Grillet aubergine har sine røtter i Midtøsten og Middelhavet, hvor denne grønnsaken er en ekte favoritt i både varme og kalde retter. I kombinasjon med kjølende yoghurt og syrlige granateplekjerner har den blitt et symbol på balansen mellom varme og friskhet. Jeg oppdaget denne retten for noen år siden under et besøk hos en tyrkisk venninne i Oslo – hun serverte det til lunsj på terrassen, og jeg ble umiddelbart forelsket i både smaken og estetikken. Nå lager jeg det hele året, men spesielt om sommeren.


Næringsstoffer og vitaminer (per porsjon)

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB1, B6, C, K0.2g3.5g1.2g
Gresk yoghurt (lett)B12, D, K, kalsium2g3.0g6.0g
GranateplefrøC, K, folat0.5g7.5g1.5g
OlivenoljeE, K5.0g0g0g

Smak og tekstur

Denne retten er som et lite eventyr for ganen. Den grillede auberginen gir en røkt, nesten kjøttaktig tekstur, som smelter i munnen. Yoghurtens friskhet kutter perfekt gjennom auberginens varme og jordlige smak, mens granateplefrøene eksploderer som små, saftige juveler med et syrlig kick. Urtene, enten du bruker mynte eller bladpersille, tilfører en frisk grønnhet som gjør retten enda mer spennende. Alt i alt får du kontrastene jeg elsker: kremet og sprøtt, varmt og kjølig, søtt og syrlig.


Min erfaring og tips

Jeg har laget denne retten utallige ganger – både som forrett, lett middag eller tilbehør til grillmat. Den slår alltid an, særlig blant vegetarianere eller de som prøver å spise lettere. Et godt tips er å grille auberginen godt, slik at den blir myk helt gjennom. Jeg foretrekker å bruke gresk yoghurt med lavt fettinnhold og gjerne tilsette en dæsj sitronsaft for ekstra syrlighet. Når jeg lager den med barna, får de drysse på granateplefrøene – det er alltid like stas!


Tilbehør som passer

TilbehørBeskrivelse
ByggrynsalatGir mer metthetsfølelse og holder godt på smakene
Grove pitabrødPerfekt å dyppe i yoghurt og aubergine
Ristede kikerterFor sprø tekstur og proteinrikt innslag
Ovnsbakte søtpoteterSøt kontrast til de røkte smakene
Sitronvann med mynteFrisker opp retten og letter følelsen

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Aubergine og topping:
  • 2 store auberginer
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts malt spisskummen
  • 1/2 ts korianderpulver
  • Salt og pepper
  • Yoghurtblanding:
  • 2 dl gresk yoghurt (eller naturell lett-yoghurt)
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1/2 ss sitronsaft
  • 1 klype havsalt
  • Garnityr:
  • 1/2 granateple, frøene
  • 2 ss frisk mynte eller bladpersille, finhakket
  • Litt ekstra olivenolje til dryss

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovn eller grill til 200 °C (eller medium høy varme på grill).

  2. Del auberginene på langs, riss kjøttet med en skarp kniv i rutemønster uten å skjære gjennom skallet.

  3. Pensle med olivenolje og dryss over krydder og litt salt og pepper.

  4. Grill auberginene med snittsiden ned på varm grill i 5 minutter, snu og grill videre 20–25 minutter til de er helt møre og har fått mørk farge.

  5. Bland yoghurt, hvitløk og sitron i en bolle. Smak til med litt salt.

  6. Legg de grillede auberginene på et serveringsfat, topp med yoghurtdressing.

  7. Dryss over granateplefrø, hakket urt og litt olivenolje rett før servering.

  8. Server med grovt brød, kikerter eller byggrynsalat som metter godt.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment