Historien bak oppskriften

Gulrotkake har en fascinerende historie. Den stammer fra middelalderen, da sukker var dyrt og gulrøtter ble brukt som et naturlig søtningsmiddel i bakst. Etter hvert ble kaken populær i både Europa og USA, og i Norge har den blitt en kjær favoritt, spesielt til påske. Den saftige konsistensen, den lune kryddersmaken og den silkemyke glasuren gjør den til et naturlig midtpunkt på kakebordet. Jeg elsker hvordan denne kaken føles både rustikk og luksuriøs på samme tid. I denne sunnere varianten har jeg brukt grovere mel, honning i stedet for sukker og en lett glasur med gresk yoghurt for å gjøre den litt mer næringsrik.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengde per porsjon
KalorierCa. 250 kcal
Proteiner7 g
Fett9 g
Karbohydrater28 g
Sukker8 g
Fiber3 g
Vitamin A20 % av daglig behov
Jern1 mg
Kalsium50 mg

Smak og tekstur

Det første jeg legger merke til når jeg skjærer et stykke av denne kaken, er hvor saftig og luftig den er. De revne gulrøttene gir den en naturlig sødme og mykhet, mens havremel og grovt speltmel tilfører en lett nøtteaktig smak og en mer fyldig tekstur. Krydderne – kanel, kardemomme og muskat – gir kaken en varm dybde, mens et hint av appelsinskall tilfører friskhet. Glasuren er lett og silkemyk, med akkurat passe balanse mellom sødme og syrlighet. Hakkede valnøtter på toppen gir en deilig crunch, og det hele smelter sammen til en kake som er både frisk og tilfredsstillende.


Mine minner og erfaringer med oppskriften

Jeg har alltid elsket gulrotkake, men denne versjonen har virkelig blitt en favoritt hjemme hos oss. Den er enkel å lage, holder seg saftig lenge og passer perfekt til en kopp kaffe på en rolig påskemorgen. Jeg husker første gang jeg bakte den med barna – de elsket å rive gulrøttene og slikke bollen etterpå! Noen ganger bytter jeg ut valnøttene med mandler eller tilsetter rosiner for litt ekstra sødme. Kaken er også perfekt å ta med på tur, gjerne i en tett boks sammen med noen servietter. Den smaker like godt ute i skogen som ved kjøkkenbordet.


Tilbehør som passer til gulrotkaken

TilbehørBeskrivelse
Gresk yoghurt med honningEn frisk kontrast til den søte kaken.
Hakkede valnøtterGir ekstra crunch og en deilig nøttesmak.
Revet appelsinskallFremhever appelsinsmaken og gir friskhet.
Friske bærJordbær eller blåbær passer perfekt til.
En kopp chai-teVarme krydder som matcher kakens smak.

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kakebunn
  • 150 g havremel
  • 100 g grovt speltmel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts muskat
  • 1 klype salt
  • 3 egg
  • 1,5 dl honning
  • 1 dl rapsolje
  • 2 dl revne gulrøtter
  • 1 dl appelsinjuice
  • Revet skall fra 1 appelsin
  • 50 g hakkede valnøtter (valgfritt)
  • Glasur
  • 150 g kremost
  • 100 g gresk yoghurt
  • 2 ss honning
  • ½ ts vaniljeekstrakt
  • Topping (valgfritt)
  • Hakkede valnøtter
  • Revet appelsinskall

STEG FOR STEG:

  1. orvarm ovnen: Sett ovnen på 180°C og kle en rund kakeform (ca. 22 cm) med bakepapir.
  2. Bland det tørre: Rør sammen havremel, grovt speltmel, bakepulver, natron, kanel, kardemomme, muskat og salt i en stor bolle.
  3. Pisk det våte: I en annen bolle, pisk eggene lett. Tilsett honning, olje, appelsinjuice og revet appelsinskall, og rør godt sammen.
  4. Bland røren: Vend de våte ingrediensene inn i det tørre, og rør til du har en jevn røre. Tilsett revne gulrøtter og hakkede valnøtter, og bland forsiktig.
  5. Stek kaken: Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca. 35–40 minutter, eller til en tannpirker kommer ut ren.
  6. Lag glasuren: Rør sammen kremost, gresk yoghurt, honning og vanilje til en glatt krem.
  7. Avkjøl og pynt: La kaken avkjøles helt før du brer over glasuren. Pynt med hakkede valnøtter og et dryss revet appelsinskall.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment