Dette saftige julebrødet med grovt mel er en sunnere versjon av den tradisjonelle favoritten som har gledet mange gjennom høytiden. Julebrød, også kjent som julekake, har lange tradisjoner i Norden og serveres ofte til frokost eller kaffekos i desember. Med en myk, luftig konsistens og sødme fra rosiner og sukkererstatning, er denne versjonen både smakfull og næringsrik.

Når du skjærer i brødet, fylles rommet med den varme aromaen av kardemomme og en svak duft av honning. Teksturen er myk og lett, samtidig som det grove melet gir et hint av tyggemotstand. Rosinene bidrar med naturlig sødme og små lommer av saftighet i hver bit. Skorpen er gyllen og lett sprø, og fungerer som en perfekt kontrast til det myke indre.

Server julebrødet med en skive brunost, et lag smør, eller nyt det som det er. For en sunnere opplevelse kan du erstatte smør med et tynt lag nøttesmør eller cottage cheese. Denne oppskriften reduserer raffinert sukker og bruker grovere mel for å gi deg en julefavoritt som kan nytes med god samvittighet.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring


Saftig Julebrød med Grovt Mel og Sukkererstatning

Porsjoner: 12 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 200 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 4.0/5
( 2 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørre ingredienser:
  • 200 g fullkornshvetemel
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • Væske og sødme:
  • 25 g fersk gjær
  • 2 dl lettmelk eller plantemelk, lunken
  • 50 g sukkererstatning (f.eks. Sukrin)
  • 50 g smør eller kokosolje, smeltet
  • 100 g rosiner (kan byttes ut med tørkede tranebær for variasjon)

STEG FOR STEG:

  • Varm melken til lunken temperatur (ca. 37°C) og løs opp gjæren i melken.
  • Bland fullkornshvetemel, hvetemel, kardemomme og salt i en stor bolle.
  • Tilsett sukkererstatningen, smeltet smør og melkeblandingen i det tørre, og rør sammen til en myk deig.
  • Elt deigen i ca. 10 minutter for hånd eller med en kjøkkenmaskin til den er smidig og elastisk.
  • Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
  • Elt deigen lett igjen og bland inn rosinene.
  • Form deigen til et rundt eller avlangt brød og legg det på et bakepapirkledd stekebrett.
  • La brødet etterheve i 30 minutter.
  • Forvarm ovnen til 180°C.
  • Stek julebrødet midt i ovnen i 30-35 minutter, til det er gyllent og høres hult ut når du banker på det.
  • La brødet avkjøle helt før du skjærer i det.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment