Historien bak oppskriften

Denne retten ble til etter en ferietur til Sicilia hvor vi fikk servert en enkel fiskerett med tomater, urter og oliven – og det smakte som ren sol på tallerkenen. Da vi kom hjem, hadde jeg så lyst å gjenskape følelsen av det måltidet. Jeg brukte torsk, siden det er noe vi ofte har her hjemme, og justerte smaken med norske råvarer og mildere krydder. Det tok ikke lang tid før dette ble en av mine mest brukte hverdagsoppskrifter. Den er så lett å lage, men smaker så friskt og godt – og den passer både til hverdags og til vennemiddager.


Næringstabell – ingredienser og næringsinnhold

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Protein (g)
TorskefiletB12, D, selen0.80.020.0
CherrytomaterC, A, antioksidanter0.22.50.8
OlivenE, jern, sunne fettsyrer10.00.00.5
RødløkC, B6, folat0.11.80.3
OlivenoljeE, omega-910.00.00.0

Smak og tekstur

Når jeg lager denne retten, fylles kjøkkenet av lukten av søte, varme tomater og sitrusfrisk fisk. Torsken blir saftig og flaker seg perfekt når den er ferdig. Tomatene er myke og nesten karamelliserte, og sammen med de salte olivenene får du en nydelig smakskombinasjon som både er mild og rik. Olivenoljen binder det hele sammen, og den friske persillen på toppen gir en grønn, lett avslutning. Hver bit er balansert – myk fisk, saftige grønnsaker, litt salt, litt søtt og alltid utrolig tilfredsstillende. Det føles som å spise noe luksuriøst, selv om det er så enkelt.


Min erfaring, tips og minner

Dette er en rett jeg lager når jeg vil ha noe lett, men smakfullt. Det er så deilig å kunne lage alt i én form og bare sette det rett i ovnen. Jeg bruker også denne retten som en base – noen ganger legger jeg i litt squash eller paprika, og hvis jeg har feta liggende, smuldrer jeg litt over. Barna liker den best med pasta ved siden av, men jeg foretrekker å servere den med byggris eller bare en god brødskive. Det hender ofte jeg lager litt ekstra, så har jeg til lunsj dagen etter. Og den smaker nesten enda bedre da!


Tilbehør jeg liker å servere til torsken

TilbehørHvorfor jeg liker det sammen med fisken
Byggris eller fullkornsrisMild, nøtteaktig og mettende
Ovnsbakte rotgrønnsakerSødme som utfyller den friske fisken
Grove rundstykkerPerfekt til å suge opp kraften fra formen
Bladsalat med sitronLett, sprø og syrlig kontrast
Kald urtedressingFriskt og kremet – nydelig ved siden av fisken

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 285 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fisk og grønnsaker:
  • 600 g torskefilet, uten skinn og ben
  • 250 g cherrytomater, delt i to
  • 10–12 grønne eller sorte oliven, uten stein
  • 1 rødløk, i tynne båter
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • Saften av 0,5 sitron
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • Salt og pepper etter smak
  • Frisk persille til pynt

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C (over- og undervarme).

  • Legg torsken i en ildfast form, og fordel rødløk, tomater og oliven rundt.

  • Drypp over olivenolje og sitronsaft, og strø over hvitløk, oregano, salt og pepper.

  • Dekk formen lett med folie, og bak midt i ovnen i 12–14 minutter.

  • Fjern folien og bak videre i 5–7 minutter, til fisken flaker seg lett og grønnsakene er myke.

  • Ta formen ut av ovnen, og la den hvile et par minutter.

  • Dryss over finhakket persille, og server gjerne med kokt bygg, ovnsbakte rotgrønnsaker eller grovt surdeigsbrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment