Historien bak oppskriften

Påsken er en tid for hygge, samvær og selvfølgelig gode kaker. Denne påskekaken er inspirert av klassiske, mandelbaserte kaker som lenge har vært populære i både Norge og Middelhavet. Mandler gir en deilig nøtteaktig smak og en saftig konsistens, mens honning tilfører en naturlig sødme. Jeg ønsket å lage en litt sunnere versjon av den tradisjonelle påskekaken ved å bruke havremel, kutte ut raffinert sukker og heller søte den med honning og appelsin. Resultatet ble en kake som både smaker luksuriøst og føles lett. Perfekt til kaffekosen etter en lang påsketur, eller som en søt avslutning på et godt måltid.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengde per porsjon
KalorierCa. 230 kcal
Proteiner7 g
Fett9 g
Karbohydrater28 g
Sukker8 g
Fiber3 g
Vitamin E2 mg
Jern1 mg
Kalsium50 mg

Smak og tekstur

Dette er en kake som virkelig smaker av påske. Når jeg tar en bit, kjenner jeg først den lette, luftige konsistensen som smelter på tungen. Appelsinen gir en frisk, syrlig kontrast til den milde sødmen fra honningen, mens kanel og kardemomme tilfører en varm, krydret dybde. Mandelmelet gir kaken en saftighet som gjør at den holder seg myk lenge, samtidig som de hakkede mandlene i røren gir en deilig crunch. Toppingen av gresk yoghurt, honning og hakkede nøtter gir den lille ekstra luksusen som gjør at dette ikke bare føles som en vanlig kake, men en ekte påskespesialitet.


Mine minner og erfaringer med oppskriften

Jeg elsker påskekaker, og denne har blitt en favoritt hos oss. Jeg husker første gang jeg bakte den – kjøkkenet duftet av appelsin og krydder, og barna stod utålmodig og ventet på at den skulle bli ferdig. Den er utrolig enkel å lage, men ser samtidig imponerende ut på kakebordet. Noen ganger bytter jeg ut mandlene med valnøtter, eller tilsetter litt mørk sjokolade i røren for en ekstra rik smak. Den smaker fantastisk både lun og kald, og jeg liker å servere den med en kopp chai-te eller en skje kremet yoghurt med honning. En skikkelig påskekos!


Tilbehør som passer til påskekaken

TilbehørBeskrivelse
Gresk yoghurt med honningGir en frisk kontrast til den søte kaken.
Hakkede mandlerGir ekstra crunch og en deilig nøttesmak.
Revet appelsinskallFremhever appelsinsmaken og gir friskhet.
Friske bærJordbær eller blåbær passer perfekt til.
En kopp chai-teVarme krydder som matcher kakens smak.

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 230 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørrvarer
  • 150 g mandelmel
  • 100 g havremel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • Våte ingredienser
  • 3 egg
  • 1 dl honning
  • 1,5 dl gresk yoghurt (eller naturell yoghurt)
  • 1 dl appelsinjuice (ferskpresset)
  • Revet skall fra 1 økologisk appelsin
  • 0,5 dl smeltet kokosolje eller rapsolje
  • Topping (valgfritt)
  • Gresk yoghurt med honning
  • Hakkede mandler
  • Revet appelsinskall

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen: Sett ovnen på 180°C og kle en rund kakeform (ca. 22 cm) med bakepapir.
  • Bland det tørre: I en stor bolle, rør sammen mandelmel, havremel, bakepulver, natron, kanel, kardemomme og salt.
  • Visp det våte: Pisk eggene godt. Tilsett honning, yoghurt, appelsinjuice, appelsinskall og smeltet olje. Rør til alt er jevnt blandet.
  • Bland røren: Hell de våte ingrediensene over i de tørre og rør forsiktig sammen. Ikke rør for mye – da kan kaken bli kompakt.
  • Stek kaken: Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca. 35–40 minutter, eller til en tannpirker kommer ut ren.
  • Avkjøl og pynt: La kaken avkjøles helt før du topper den med gresk yoghurt, hakkede mandler og litt appelsinskall.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment