Tortilla española – saftig og klassisk potetomelett med løk

Tortilla española har sin opprinnelse i Spania, og ble laget som en billig og mettende rett for arbeidsfolk på landsbygda. Med kun poteter, egg og løk tryllet man frem et smakfullt måltid. Den ble etter hvert en klassiker på tapasbarer og i piknikkurver over hele landet – og nå også fast hos meg. Jeg smakte den første gang på en ferie i Madrid, servert lun i små biter. Det var enkelt, men utrolig godt! Nå lager jeg den ofte selv – i en litt lettere versjon – og serverer den kald, akkurat slik spanjolene gjør det på varme sommerdager.


Næring og vitaminer – per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Potet (100 g)C, B6, kalium0.10.82.0
Egg (1 stk)A, D, B12, jern5.00.46.3
Løk (50 g)C, B60.11.50.3
Olivenolje (1 ss)E, K10.000
Kesam (1 ss)B12, kalsium0.50.71.5

Smak og tekstur

Denne omeletten har en silkemyk og saftig konsistens, med en gyllen, lett karamellisert overflate og en lun smak av stekt løk og potet. Når du skjærer gjennom, kjenner du hvor mykt og luftig det er – samtidig som bitene holder formen. Smaken er mild, men med dybde. Jeg bruker ofte litt røkt paprika eller fersk oregano for å løfte smaken. Det som gjør den ekstra god, er balansen mellom kremet eggeblanding og den litt søtlige løken. Og når den får hvile og serveres kald – da kommer alle smakene virkelig til sin rett.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte tortilla når jeg har rester av potet liggende. Det føles så tilfredsstillende å lage noe så godt av så lite! Når barna kommer hjem fra skolen og er småsultne, skjærer jeg den i små biter og legger frem med tannpirkere – tapas hjemme, rett og slett. Jeg har også servert den i vennebesøk med aioli og brød ved siden av, og den forsvinner alltid først. Mitt beste tips? La den avkjøles helt før du skjærer i den – da holder den formen og blir enda bedre i smaken. Og husk: den er enda bedre dagen etter!


Tilbehør jeg liker å servere med

TilbehørHvorfor jeg liker det
Grønn salatFrisk kontrast til den myke tortillaen
Aioli med sitronKremet og syrlig – gir ekstra smak
Grove rundstykkerMetter og balanserer retten
Ristede cherrytomaterSøt og saftig mot den salte omeletten
Bønnesalat med urterProteinrikt og friskt ved siden av

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 500 g kokte poteter (gjerne fra dagen før), skåret i skiver
  • 1 gul løk (ca. 150 g), skåret i tynne skiver
  • 6 egg
  • 2 ss mager kesam eller yoghurt naturell (valgfritt)
  • ½ ts salt
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • ½ ts røkt paprika (valgfritt)
  • 1 ss olivenolje til steking

STEG FOR STEG:

  1. Skrell og skjær løken i tynne skiver. Varm opp 1 ss olivenolje i en non-stick stekepanne på middels varme.

  2. Stek løken sakte i ca. 10 minutter til den er blank og lett karamellisert. Rør av og til, og senk varmen om nødvendig.

  3. Skjær potetene i tynne skiver om du ikke allerede har gjort det. Tilsett dem i pannen med løken og varm forsiktig i 3–4 minutter.

  4. Lag eggeblanding: Visp egg, kesam, salt, pepper og paprikapulver i en bolle. Hell over potet- og løkblandingen og bland forsiktig.

  5. Hell alt tilbake i pannen og stek på lav varme i 8–10 minutter til kantene setter seg og midten begynner å stivne.

  6. Bruk lokk eller tallerken og snu omeletten forsiktig. Stek videre i 4–5 minutter på den andre siden.

  7. Avkjøl litt og server lun eller helt kald. Skjær i kaker som en pai eller i firkanter til tapas.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment