En rett med varme krydder og lange tradisjoner

Tandoorikylling har røtter fra Punjab-regionen i India og Pakistan og ble opprinnelig tilberedt i en leirovn kalt tandoor. Retten ble kjent i hele verden etter at indiske restauranter tok den med til London og New York på 50- og 60-tallet. Jeg ble først introdusert for den på et lite spisested i Oslo, og det var kjærlighet ved første smak! Den dype smaken, varme krydder og møre kyllingbiter fikk meg til å eksperimentere hjemme. Nå har jeg laget en lettere, hverdagsvennlig versjon som smaker som fest – men passer like godt til tirsdagsmiddag med familien.


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KyllingfiletB3, B6, B12, selenLavt0 gHøyt
Naturell yoghurtB12, D, kalsiumLav/moderatLavtModerat
SitronC, antioksidanter0 gLavt0 g
Ingefær og hvitløkB6, mangan, antioksidanter0 g0 g0 g
Spisskummen, gurkemeieJern, curcumin0 g0 g0 g

Smak og tekstur – aromatisk, saftig og lett krydret

Det er noe helt eget med smaken av tandoorikylling. Marinaden gjør kjøttet mørt og gjennomsmaksatt, og når det grilles, får det en røkt og litt karamellisert overflate. Krydderne er varme uten å være sterke – spisskummen, koriander og gurkemeie gir en jordnær fylde, mens sitron og yoghurt gjør retten frisk og balansert. Konsistensen er saftig med små, sprø grillstriper – perfekt med en kjølig yoghurtdressing ved siden av. Jeg blir like glad hver gang jeg serverer det, for det slår aldri feil!


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget denne retten i mange varianter – på grillen, i ovnen og til og med i airfryer! Jeg bruker gjerne kyllinglårfilet for mer smak, men kyllingfilet fungerer like bra. Barna mine liker den mild, så jeg justerer kryddermengden litt ned – og så kan jeg heller toppe min med ekstra chili. En gang lagde jeg tandoorikylling til bursdagen min, og det ble det første som forsvant fra buffetbordet. Det er en sånn rett som ser imponerende ut, men egentlig er ganske enkel å lage. Og det beste? Duften alene gjør meg sulten før jeg har dekket bordet.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
FullkornsrisLett og nøytral base for de sterke smakeneTilsett litt gurkemeie i kokevannet for farge
Agurksalat med mynteGir kjølig kontrast og sprø teksturVend inn yoghurt og sitronsaft for ekstra friskhet
Grove naan eller chapatiPerfekt til å skuffe opp saus og dressingVarm lett og pensle med olivenolje
Ovnsbakte søtpotetskiverSøtt møter krydret – nydelig kombinasjonKrydre med kanel og koriander
Ristede kikerterSprø topping som metterSmak til med paprika og litt havsalt

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Marinade og kylling
  • 600 g kyllingfilet eller lårfilet
  • 2 dl naturell yoghurt (3–5 % fett)
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts garam masala
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 ss revet fersk ingefær
  • Salt og pepper etter smak
  • Yoghurtdressing
  • 1 dl gresk yoghurt
  • 1 ts sitronsaft
  • Litt finhakket mynte eller koriander
  • Salt og pepper

STEG FOR STEG:

  1. Skjær kyllingen i store biter og legg i en bolle.

  2. Bland marinaden: yoghurt, sitron, krydder, hvitløk og ingefær. Hell over kyllingen og vend godt.

  3. La marinere i minst 1 time, gjerne over natten i kjøleskap for ekstra smak.

  4. Lag yoghurtdressingen: bland yoghurt, sitronsaft og urter. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.

  5. Varm grillen eller ovnen til høy varme (220 °C, grillelement eller grillpanne).

  6. Grill kyllingbitene i 4–5 minutter per side til de er gjennomstekte og lett brente i kantene.

  7. Server varm med yoghurtdressing og sitronbåter, gjerne sammen med ris, naan eller grønnsaker.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment