En rett med varme krydder og lange tradisjoner
Tandoorikylling har røtter fra Punjab-regionen i India og Pakistan og ble opprinnelig tilberedt i en leirovn kalt tandoor. Retten ble kjent i hele verden etter at indiske restauranter tok den med til London og New York på 50- og 60-tallet. Jeg ble først introdusert for den på et lite spisested i Oslo, og det var kjærlighet ved første smak! Den dype smaken, varme krydder og møre kyllingbiter fikk meg til å eksperimentere hjemme. Nå har jeg laget en lettere, hverdagsvennlig versjon som smaker som fest – men passer like godt til tirsdagsmiddag med familien.
Næringsinnhold i hovedingrediensene
| Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
|---|---|---|---|---|
| Kyllingfilet | B3, B6, B12, selen | Lavt | 0 g | Høyt |
| Naturell yoghurt | B12, D, kalsium | Lav/moderat | Lavt | Moderat |
| Sitron | C, antioksidanter | 0 g | Lavt | 0 g |
| Ingefær og hvitløk | B6, mangan, antioksidanter | 0 g | 0 g | 0 g |
| Spisskummen, gurkemeie | Jern, curcumin | 0 g | 0 g | 0 g |
Smak og tekstur – aromatisk, saftig og lett krydret
Det er noe helt eget med smaken av tandoorikylling. Marinaden gjør kjøttet mørt og gjennomsmaksatt, og når det grilles, får det en røkt og litt karamellisert overflate. Krydderne er varme uten å være sterke – spisskummen, koriander og gurkemeie gir en jordnær fylde, mens sitron og yoghurt gjør retten frisk og balansert. Konsistensen er saftig med små, sprø grillstriper – perfekt med en kjølig yoghurtdressing ved siden av. Jeg blir like glad hver gang jeg serverer det, for det slår aldri feil!
Min erfaring, tips og minner
Jeg har laget denne retten i mange varianter – på grillen, i ovnen og til og med i airfryer! Jeg bruker gjerne kyllinglårfilet for mer smak, men kyllingfilet fungerer like bra. Barna mine liker den mild, så jeg justerer kryddermengden litt ned – og så kan jeg heller toppe min med ekstra chili. En gang lagde jeg tandoorikylling til bursdagen min, og det ble det første som forsvant fra buffetbordet. Det er en sånn rett som ser imponerende ut, men egentlig er ganske enkel å lage. Og det beste? Duften alene gjør meg sulten før jeg har dekket bordet.
Tilbehør jeg liker å servere til
| Tilbehør | Hvorfor jeg liker det | Mine tips |
|---|---|---|
| Fullkornsris | Lett og nøytral base for de sterke smakene | Tilsett litt gurkemeie i kokevannet for farge |
| Agurksalat med mynte | Gir kjølig kontrast og sprø tekstur | Vend inn yoghurt og sitronsaft for ekstra friskhet |
| Grove naan eller chapati | Perfekt til å skuffe opp saus og dressing | Varm lett og pensle med olivenolje |
| Ovnsbakte søtpotetskiver | Søtt møter krydret – nydelig kombinasjon | Krydre med kanel og koriander |
| Ristede kikerter | Sprø topping som metter | Smak til med paprika og litt havsalt |
INGREDIENSER:
- Marinade og kylling
- 600 g kyllingfilet eller lårfilet
- 2 dl naturell yoghurt (3–5 % fett)
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- 1 ts paprikapulver
- 1/2 ts gurkemeie
- 1/2 ts garam masala
- 2 fedd hvitløk, revet
- 1 ss revet fersk ingefær
- Salt og pepper etter smak
- Yoghurtdressing
- 1 dl gresk yoghurt
- 1 ts sitronsaft
- Litt finhakket mynte eller koriander
- Salt og pepper
STEG FOR STEG:
Skjær kyllingen i store biter og legg i en bolle.
Bland marinaden: yoghurt, sitron, krydder, hvitløk og ingefær. Hell over kyllingen og vend godt.
La marinere i minst 1 time, gjerne over natten i kjøleskap for ekstra smak.
Lag yoghurtdressingen: bland yoghurt, sitronsaft og urter. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.
Varm grillen eller ovnen til høy varme (220 °C, grillelement eller grillpanne).
Grill kyllingbitene i 4–5 minutter per side til de er gjennomstekte og lett brente i kantene.
Server varm med yoghurtdressing og sitronbåter, gjerne sammen med ris, naan eller grønnsaker.


Kommentarer