En sommerrett med røtter i Midtøsten

Jeg ble først kjent med za’atar da en venninne tok det med hjem fra Libanon som en liten gave. En krydderblanding jeg aldri hadde smakt før, men som traff meg midt i hjertet. Den har vært brukt i Midtøsten i hundrevis av år – både på brød, i salater og som marinade. Etter at jeg prøvde den på kylling sammen med sitron og hvitløk, ble det fast sommertradisjon hos meg. Nå er det ingen grillkveld uten disse saftige spydene. De er lette å lage, utrolig smakfulle – og passer både til fest og hverdags.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KyllingfiletB3, B6, selen, proteinLavt0 gHøyt
OlivenoljeVitamin E, enumettet fettModerat0 g0 g
Sitronsaft og skallC, antioksidanter0 gNaturlig0 g
Za’atar-krydderJern, magnesium (fra sesam)Lavt0 gLavt
HvitløkB6, mangan, C0 g0 gLavt

Smak og tekstur – saftig, syrlig og aromatisk

Disse kyllingspydene lukter rett og slett fantastisk når de ligger på grillen. Du kjenner aromaen av sitron, hvitløk og de varme kryddertonene fra za’atar. Kyllingen blir så mør og saftig, spesielt når den har fått ligge litt i marinaden først. Når du biter i den, er det en perfekt kombinasjon av syre, varme og urtepreg – og det beste er at du selv kan variere med grønnsaker på spydet. Teksturen er sprø i kantene og myk inni, akkurat slik jeg liker det. Jeg serverer den gjerne med en yoghurtdressing og masse friske urter.


Min erfaring, tips og små minner

Jeg husker første gangen jeg serverte disse spydene til naboene våre på sankthans. Det var en mild sommerkveld, og grillen var full av duftende kylling, grønnsaker og mais. Det gikk ikke mange minutter før alle spurte: “Hva ER det du har brukt?” Nå har jeg det alltid klart i skapet – et glass za’atar og en sitron. Jeg marinerer ofte kjøttet på morgenen, så er det klart til kvelden. Et godt tips er å bruke metallspyd – da får du jevn varme. Og spar litt marinade til å pensle under grilling!


Mine favorittilbehør

TilbehørHvorfor jeg elsker detMine tips
Taboulé med bulgurLett og sitruspreget – perfekt kontrastBruk masse persille og sitronsaft
Gresk yoghurt-dippKjøler ned krydderet og balanserer smakenBland med hvitløk, mynte og et lite dryss salt
Grillet maisSøtt, røkt og barnevennligPensle med olivenolje og dryss over za’atar
Ovnsbakte kikerterSprøtt og suntKrydre med paprika og spisskummen
Surdeigsbrød eller pitaGodt å dyppe og samle sausen medVarm i ovn med litt vannsprut for ekstra mykhet

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 270 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Marinade
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts finrevet sitronskall
  • 2 ts za’atar-krydderblanding
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 ts nykvernet pepper
  • Kylling
  • 500 g kyllingfilet, skåret i jevne biter
  • 8 grillspyd (bløtlagt i vann i 20 min hvis tre)
  • Til servering (forslag)
  • 1 dl gresk yoghurt naturell
  • 1 ts sitronsaft
  • Litt finhakket mynte

STEG FOR STEG:

  • Start med marinaden: Visp sammen olivenolje, sitronsaft, sitronskall, za’atar, hvitløk og pepper i en bolle.

  • Skjær kyllingfiletene i jevne biter (ca. 3 cm), og legg dem i marinaden. Vend godt og la trekke i kjøleskap i minst 30 minutter.

  • Tre kyllingbitene på bløtlagte trespyd. Ikke pakk for tett – da blir de jevnt grillet.

  • Forvarm grillen (eller grillpanne) til høy varme. Pensle risten lett med olje.

  • Grill spydene 3–4 minutter på hver side, eller til de har fått fin farge og er gjennomstekte.

  • Rør sammen yoghurt, sitronsaft og mynte til en enkel saus, og server til spydene.

  • Pynt gjerne med friske urter og sitronskiver før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment