En sommerrett med røtter i Midtøsten
Jeg ble først kjent med za’atar da en venninne tok det med hjem fra Libanon som en liten gave. En krydderblanding jeg aldri hadde smakt før, men som traff meg midt i hjertet. Den har vært brukt i Midtøsten i hundrevis av år – både på brød, i salater og som marinade. Etter at jeg prøvde den på kylling sammen med sitron og hvitløk, ble det fast sommertradisjon hos meg. Nå er det ingen grillkveld uten disse saftige spydene. De er lette å lage, utrolig smakfulle – og passer både til fest og hverdags.
Næringsstoffer og vitaminer
| Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
|---|---|---|---|---|
| Kyllingfilet | B3, B6, selen, protein | Lavt | 0 g | Høyt |
| Olivenolje | Vitamin E, enumettet fett | Moderat | 0 g | 0 g |
| Sitronsaft og skall | C, antioksidanter | 0 g | Naturlig | 0 g |
| Za’atar-krydder | Jern, magnesium (fra sesam) | Lavt | 0 g | Lavt |
| Hvitløk | B6, mangan, C | 0 g | 0 g | Lavt |
Smak og tekstur – saftig, syrlig og aromatisk
Disse kyllingspydene lukter rett og slett fantastisk når de ligger på grillen. Du kjenner aromaen av sitron, hvitløk og de varme kryddertonene fra za’atar. Kyllingen blir så mør og saftig, spesielt når den har fått ligge litt i marinaden først. Når du biter i den, er det en perfekt kombinasjon av syre, varme og urtepreg – og det beste er at du selv kan variere med grønnsaker på spydet. Teksturen er sprø i kantene og myk inni, akkurat slik jeg liker det. Jeg serverer den gjerne med en yoghurtdressing og masse friske urter.
Min erfaring, tips og små minner
Jeg husker første gangen jeg serverte disse spydene til naboene våre på sankthans. Det var en mild sommerkveld, og grillen var full av duftende kylling, grønnsaker og mais. Det gikk ikke mange minutter før alle spurte: “Hva ER det du har brukt?” Nå har jeg det alltid klart i skapet – et glass za’atar og en sitron. Jeg marinerer ofte kjøttet på morgenen, så er det klart til kvelden. Et godt tips er å bruke metallspyd – da får du jevn varme. Og spar litt marinade til å pensle under grilling!
Mine favorittilbehør
| Tilbehør | Hvorfor jeg elsker det | Mine tips |
|---|---|---|
| Taboulé med bulgur | Lett og sitruspreget – perfekt kontrast | Bruk masse persille og sitronsaft |
| Gresk yoghurt-dipp | Kjøler ned krydderet og balanserer smaken | Bland med hvitløk, mynte og et lite dryss salt |
| Grillet mais | Søtt, røkt og barnevennlig | Pensle med olivenolje og dryss over za’atar |
| Ovnsbakte kikerter | Sprøtt og sunt | Krydre med paprika og spisskummen |
| Surdeigsbrød eller pita | Godt å dyppe og samle sausen med | Varm i ovn med litt vannsprut for ekstra mykhet |
INGREDIENSER:
- Marinade
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts finrevet sitronskall
- 2 ts za’atar-krydderblanding
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 ts nykvernet pepper
- Kylling
- 500 g kyllingfilet, skåret i jevne biter
- 8 grillspyd (bløtlagt i vann i 20 min hvis tre)
- Til servering (forslag)
- 1 dl gresk yoghurt naturell
- 1 ts sitronsaft
- Litt finhakket mynte
STEG FOR STEG:
Start med marinaden: Visp sammen olivenolje, sitronsaft, sitronskall, za’atar, hvitløk og pepper i en bolle.
Skjær kyllingfiletene i jevne biter (ca. 3 cm), og legg dem i marinaden. Vend godt og la trekke i kjøleskap i minst 30 minutter.
Tre kyllingbitene på bløtlagte trespyd. Ikke pakk for tett – da blir de jevnt grillet.
Forvarm grillen (eller grillpanne) til høy varme. Pensle risten lett med olje.
Grill spydene 3–4 minutter på hver side, eller til de har fått fin farge og er gjennomstekte.
Rør sammen yoghurt, sitronsaft og mynte til en enkel saus, og server til spydene.
Pynt gjerne med friske urter og sitronskiver før servering.


Kommentarer