En liten historie om retten

Jeg husker første gang jeg lagde grillede sjampinjonger – det var under en av de første varme vårdagene, da grillen skulle “åpnes” for sesongen. Planen var egentlig ikke å lage noe spesielt, men i kjøleskapet lå en pose ferske sjampinjonger og en bunt timian jeg nettopp hadde klippet fra hagen. Med litt olivenolje, hvitløk og sitron i en rask marinade, lot jeg soppen trekke noen minutter før den fikk plass på grillen. Det var en umiddelbar hit! Siden den gang har denne retten vært med meg på alt fra familiemiddager til vennemiddager – enkel, saftig og alltid full av smak.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
SjampinjongB2, B3, selen, kalium, fiber0.30.53.1
OlivenoljeE, K, enumettet fett10.00.00.0
HvitløkC, B6, mangan, selen0.10.10.6
SitronC, folat, sitronsyre0.11.00.2
TimianA, C, jern, antioksidanter0.20.00.3

Smak og tekstur

Det som gjør disse sjampinjongene så uimotståelige, er hvordan smaken og teksturen spiller sammen. Når de grilles, får de en nydelig, litt røstet overflate, mens innsiden forblir saftig og mør. Duften av hvitløk, sitron og urter brer seg ut over hele hagen – det er nesten som et lite hint av middelhav. Smaken er dyp og jordlig fra soppen, med et lite sitrusløft fra sitron og en varm, krydret tone fra hvitløken. Og det beste? Den lille spruten av juice som kommer når du tar en bit – det er så tilfredsstillende!


Min erfaring, tips og minner

Dette er en av mine go-to oppskrifter når jeg vil imponere uten å stresse. Jeg lager dem ofte som tilbehør til grillmat, men også som småretter med salat og godt brød. Et lite tips fra meg: la soppen ligge i marinaden i minst 10 minutter – da trekker smaken godt inn. Har jeg ekstra urter som rosmarin eller persille, så hiver jeg det oppi også. Og om jeg ikke griller, steker jeg dem rett og slett i ovnen. Barna elsker dem som de er, men jeg liker å drysse litt sesamfrø over for crunch.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet laksMild og saftig – soppen gir dybde og fylde
Quinoasalat med sitronLett og frisk, balanserer det varme og salte
Grovt landbrødPerfekt til å suge opp all den gode marinaden
Ovnsbakt søtpotetSødmen fra poteten matcher soppens umami
Rømme eller yoghurtdippKremet og syrlig kontrast

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 400 g ferske sjampinjonger
  • 2 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss soyasaus (gjerne med lite natrium)
  • 1 ts tørket timian (eller 1 ss frisk)
  • ½ ts nykvernet sort pepper
  • Til servering:
  • Ekstra sitronbåter
  • Frisk persille eller gressløk
  • 1 ss ristede sesamfrø (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Rens soppen: Tørk av sjampinjongene med fuktig kjøkkenpapir og fjern stilkene om ønskelig. Store sopper kan halveres.

  • Lag marinaden: Bland olivenolje, revet hvitløk, sitronsaft, soyasaus, timian og pepper i en liten skål.

  • Mariner: Vend soppen godt i marinaden og la trekke i 10–15 minutter mens grillen blir varm.

  • Grill: Legg sjampinjongene på grillen (direkte varme), enten rett på risten eller i grillform. Grill i 3–4 minutter på hver side til de får fine grillmerker og er gjennomvarme.

  • Servering: Legg soppen på et fat, drypp over resten av marinaden og topp med urter, sesamfrø og sitron. Server umiddelbart.

  • Alternativ metode: Stek i varm panne eller i ovn på 200 °C i ca. 15 minutter. Vend underveis.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment