En liten historie om retten

Jeg oppdaget kombinasjonen av melon og spekeskinke første gang på en liten restaurant i Italia – det var kjærlighet ved første bit! Etter det begynte jeg å eksperimentere hjemme. Ved å legge det hele på grillspyd og tilsette mozzarella og friske urter, ble retten mer nordisk i stilen og lettere å servere. Denne varianten er blitt fast innslag på sommerens grillkvelder her hjemme, og den er like populær hos både barn og voksne. Jeg tror folk elsker kontrastene – det søte mot det salte, det myke mot det grillet. Det er sommermat på sitt beste!


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Cantaloupe melonA, C, kalium, betakaroten0.27.90.8
SpekeskinkeB12, jern, sink, natrium8.00.014.0
Lett mozzarellaKalsium, B12, fosfor8.51.013.0
BasilikumK, A, mangan0.10.10.3
Olivenolje (1 ss)E, K, sunne fettsyrer13.50.00.0

Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med disse spydene er hvor mye smak som skjuler seg i hver lille bit. Den søte, saftige melonen får et hint av karamell når den grilles, og kontrasten mot den salte, litt sprø spekeskinken er ren magi. Mozzarellaen smelter akkurat nok til å bli kremet, og basilikumen tilfører en grønn, aromatisk friskhet. Grillingen gir både varme og røykpreg som binder alt sammen. Teksturen er både myk og sprø, varm og avkjølende – en ekte balanse som gjør denne retten til en sanselig opplevelse.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager alltid disse spydene når vi har venner på besøk, særlig på sommeren. De er så enkle å sette sammen, og ser alltid imponerende ut på fatet. Et godt tips er å bruke grillpinner av metall eller legge trespydene i vann før grilling, så de ikke svir seg. Noen ganger bytter jeg ut skinken med røkt laks, eller mozzarellaen med vegansk ost for de som ønsker det. Disse spydene minner meg om lyse sommerkvelder på terrassen, lyden av grillen, og latter fra barna som løper barbeint rundt i hagen.


Tilbehør jeg liker til

TilbehørHvorfor det passer
Grovt landbrødPerfekt til å suge opp saftene og gir litt metthet
Quinoasalat med urterFrisk, grønn og syrlig – balanse til salt skinke
Grillet aspargesLett og sprø grønnsak med en elegant bittertone
Yoghurt- og myntedressingKjølende og syrlig, gjør retten komplett
Grillet maisSøt og smøraktig – barnas favoritt

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til grillspydene:
  • 1 moden cantaloupe (eller honningmelon), ca. 500 g
  • 100 g spekeskinke (gjerne med lavt saltinnhold)
  • 200 g lett mozzarella (i små baller eller terninger)
  • Friske basilikumblader
  • Skall fra ½ økologisk sitron
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts chiliflak (valgfritt)
  • Grillspyd i tre eller stål

STEG FOR STEG:

  • Forbered melon og ost: Del melonen i to, fjern frøene og skjær i store terninger (ca. 3 cm). La mozzarellaen renne godt av hvis den er pakket i lake.

  • Skjær skinken: Riv eller skjær spekeskinken i biter som kan brettes eller rulles pent rundt melonbitene.

  • Montering av spyd: Træ melon, skinke, mozzarella og basilikum vekselvis på grillspydene. Start og avslutt gjerne med melon for stabilitet.

  • Krydre: Drypp over olivenolje, riv litt sitronskall på toppen og strø forsiktig over chiliflak.

  • Grilling: Forvarm grillen (eller grillpanne) til middels varme. Grill spydene i 1–2 minutter på hver side – akkurat nok til at melonen karamelliseres og skinken blir lett sprø.

  • Servering: Legg spydene på et fat og server umiddelbart – gjerne med fullkornsbrød, salat eller en frisk yoghurtdressing.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment