En varm historie bak kyllingspydene med sitron og oregano
Kyllingspyd er en rett jeg har elsket siden jeg oppdaget den på en ferie i Hellas for mange år siden. På en liten familiedrevet taverna i Athen smakte jeg for første gang kylling som hadde badet i sitron og oregano. Det var kjærlighet ved første bit! Denne smaken har fulgt meg hjem til Norge, og jeg har siden tilpasset oppskriften til vårt kjøkken og gjort den enda litt sunnere. Det er noe med kombinasjonen av sitronens syrlighet og den dype urtesmaken som gjør at disse spydene er blitt en fast favoritt hjemme hos oss – både til hverdags og når vi får besøk.
Næringstabell for hovedingredienser per porsjon
Ingrediens | Proteiner (g) | Fett (g) | Sukker (g) | Vitaminer (per porsjon) |
---|---|---|---|---|
Kyllingfilet (150g) | 32 | 3 | 0 | B6, B12, Niacin |
Olivenolje (5g) | 0 | 5 | 0 | E, K |
Sitron (30g) | 0.2 | 0 | 1.5 | C |
Agurk (50g) | 0.4 | 0 | 0.8 | K, C |
Tomat (50g) | 0.5 | 0 | 1.2 | A, C, E |
Rødløk (20g) | 0.2 | 0 | 0.6 | C, B6 |
Yoghurt naturell (50g) | 2.5 | 1 | 1.8 | B12, Kalsium |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvordan disse kyllingspydene kombinerer den saftige kyllingkjøttets milde smak med den friske sitronens syrlighet og oreganoens aromatiske, litt skarpe urtenoter. Når kyllingen grilles, får den en gyllen, litt sprø overflate som bryter nydelig med det møre og saftige kjøttet inni. Dressingen med yoghurt og mynte gir et friskt og kjølende preg som balanserer grillens intense smaker. Salaten med tomat, agurk og rødløk tilfører både knas og saftighet, og gir hele retten en herlig friskhet jeg setter stor pris på.
Min erfaring, tips og minner om retten
Denne retten minner meg om sommerkvelder på terrassen med familien, når grillen surrer og barna springer rundt. Jeg elsker at den er så enkel, men samtidig så smakfull. En av mine beste tips er å la kyllingen marinere over natten – det gjør virkelig underverker for smaken! Jeg bruker også ofte byggryn eller grove pitabrød til, det gir en ekstra god metthetsfølelse. Og vet du hva? Hvis du ikke har grill tilgjengelig, funker disse spydene faktisk supert i ovnen også, på høy varme. Jeg har gjort det mange ganger når været ikke har spilt på lag.
Tilbehørstabell (norsk-inspirert)
Tilbehør | Smak/tekstur | Helsefordel |
---|---|---|
Byggryn | Nøtteaktig, seig | Fiber, stabilt blodsukker |
Ovnsbakte rotgrønnsaker | Søtlig, karamellisert | Antioksidanter, betakaroten |
Frisk agurk- og tomatsalat | Sprø, saftig, frisk | C-vitamin, væskebalanse |
Grove havrespyd | Nøtteaktig, grov | Langvarig metthet, fiber |
Yoghurt-dressing med mynte | Kremet, frisk, syrlig | Probiotika, kalsium |

INGREDIENSER:
- Marinade til kylling:
- 600 g kyllingfilet
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- 2 ss friskpresset sitronjuice
- 2 ts tørket oregano
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts honning (valgfritt for balanse)
- Salt og pepper etter smak
- Tilbehør og servering:
- 100 g fullkornsbulgur eller byggryn
- 1/2 agurk, i terninger
- 2 tomater, i terninger
- 1 liten rødløk, finhakket
- 1 dl mager naturell yoghurt
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss hakket frisk mynte
- Grove hjemmelagde havrespyd (alternativ til pitabrød)
STEG FOR STEG:
Skjær kyllingfiletene i store, jevne biter.
Bland olivenolje, sitronjuice, oregano, hvitløk og honning i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Legg kyllingbitene i marinaden og la dem hvile minst 20 minutter i kjøleskapet for å utvikle smak.
Tre de marinerte kyllingbitene på metall- eller bløtlagte trespyd.
Varm opp grillen eller en grillpanne til høy varme. Pensle lett med olje for å hindre fastbrenning.
Grill spydene i ca. 10 minutter, snu dem jevnlig til de får en gyllen farge og er gjennomstekte.
Kok byggryn eller fullkornsbulgur som anvist på pakken.
Bland agurk, tomat og rødløk i en bolle. Smak til med litt sitronjuice og urter for ekstra friskhet.
Rør sammen yoghurt, sitronjuice og mynte til en enkel dressing. Smak til med litt salt og pepper.
Server de saftige kyllingspydene med salat, yoghurt-dressing og grovt tilbehør som byggryn eller havrespyd.
Kommentarer