En varm historie bak kyllingspydene med sitron og oregano

Kyllingspyd er en rett jeg har elsket siden jeg oppdaget den på en ferie i Hellas for mange år siden. På en liten familiedrevet taverna i Athen smakte jeg for første gang kylling som hadde badet i sitron og oregano. Det var kjærlighet ved første bit! Denne smaken har fulgt meg hjem til Norge, og jeg har siden tilpasset oppskriften til vårt kjøkken og gjort den enda litt sunnere. Det er noe med kombinasjonen av sitronens syrlighet og den dype urtesmaken som gjør at disse spydene er blitt en fast favoritt hjemme hos oss – både til hverdags og når vi får besøk.


Næringstabell for hovedingredienser per porsjon

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer (per porsjon)
Kyllingfilet (150g)3230B6, B12, Niacin
Olivenolje (5g)050E, K
Sitron (30g)0.201.5C
Agurk (50g)0.400.8K, C
Tomat (50g)0.501.2A, C, E
Rødløk (20g)0.200.6C, B6
Yoghurt naturell (50g)2.511.8B12, Kalsium

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan disse kyllingspydene kombinerer den saftige kyllingkjøttets milde smak med den friske sitronens syrlighet og oreganoens aromatiske, litt skarpe urtenoter. Når kyllingen grilles, får den en gyllen, litt sprø overflate som bryter nydelig med det møre og saftige kjøttet inni. Dressingen med yoghurt og mynte gir et friskt og kjølende preg som balanserer grillens intense smaker. Salaten med tomat, agurk og rødløk tilfører både knas og saftighet, og gir hele retten en herlig friskhet jeg setter stor pris på.


Min erfaring, tips og minner om retten

Denne retten minner meg om sommerkvelder på terrassen med familien, når grillen surrer og barna springer rundt. Jeg elsker at den er så enkel, men samtidig så smakfull. En av mine beste tips er å la kyllingen marinere over natten – det gjør virkelig underverker for smaken! Jeg bruker også ofte byggryn eller grove pitabrød til, det gir en ekstra god metthetsfølelse. Og vet du hva? Hvis du ikke har grill tilgjengelig, funker disse spydene faktisk supert i ovnen også, på høy varme. Jeg har gjort det mange ganger når været ikke har spilt på lag.


Tilbehørstabell (norsk-inspirert)

TilbehørSmak/teksturHelsefordel
ByggrynNøtteaktig, seigFiber, stabilt blodsukker
Ovnsbakte rotgrønnsakerSøtlig, karamellisertAntioksidanter, betakaroten
Frisk agurk- og tomatsalatSprø, saftig, friskC-vitamin, væskebalanse
Grove havrespydNøtteaktig, grovLangvarig metthet, fiber
Yoghurt-dressing med mynteKremet, frisk, syrligProbiotika, kalsium

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Marinade til kylling:
  • 600 g kyllingfilet
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje
  • 2 ss friskpresset sitronjuice
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts honning (valgfritt for balanse)
  • Salt og pepper etter smak
  • Tilbehør og servering:
  • 100 g fullkornsbulgur eller byggryn
  • 1/2 agurk, i terninger
  • 2 tomater, i terninger
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 dl mager naturell yoghurt
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss hakket frisk mynte
  • Grove hjemmelagde havrespyd (alternativ til pitabrød)

STEG FOR STEG:

  • Skjær kyllingfiletene i store, jevne biter.

  • Bland olivenolje, sitronjuice, oregano, hvitløk og honning i en bolle. Smak til med salt og pepper.

  • Legg kyllingbitene i marinaden og la dem hvile minst 20 minutter i kjøleskapet for å utvikle smak.

  • Tre de marinerte kyllingbitene på metall- eller bløtlagte trespyd.

  • Varm opp grillen eller en grillpanne til høy varme. Pensle lett med olje for å hindre fastbrenning.

  • Grill spydene i ca. 10 minutter, snu dem jevnlig til de får en gyllen farge og er gjennomstekte.

  • Kok byggryn eller fullkornsbulgur som anvist på pakken.

  • Bland agurk, tomat og rødløk i en bolle. Smak til med litt sitronjuice og urter for ekstra friskhet.

  • Rør sammen yoghurt, sitronjuice og mynte til en enkel dressing. Smak til med litt salt og pepper.

  • Server de saftige kyllingspydene med salat, yoghurt-dressing og grovt tilbehør som byggryn eller havrespyd.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment