En smakfull reise i små former
Jeg oppdaget mini-quiches første gang på en ferietur til Sør-Frankrike for mange år siden. Vi satt på et lite torg i Provence, og jeg fikk servert en lun, liten quiche med tomat og urter – og jeg var solgt. Det som gjorde inntrykk på meg, var hvor enkelt og elegant det var. Etter det begynte jeg å lage mine egne versjoner hjemme. I årene etter ble disse små paiene stadig mer populære her i Norge, spesielt til tapas, koldtbord og lunsjbokser. Jeg har tilpasset min oppskrift for å gjøre den litt sunnere – og enda mer smakfull.
Næringsinnhold – nøkkelingredienser
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Spinat | A, C, K, folat, jern | Lavt | Lavt | Moderat |
Cherrytomat | C, A, kalium | Svært lavt | Naturlig | Lavt |
Egg | B12, D, kolin | Moderat | 0 g | Høyt |
Ekstra lett melk | B2, B12, kalsium | Lavt | Lavt | Moderat |
Havremel | B1, magnesium, fiber | Lavt | Lavt | Lavt/moderat |
Revet lettost | Kalsium, A, D | Lavt/moderat | 0 g | Moderat |
Smak og tekstur
Disse små godsakene har en balansert smak – mild, men samtidig fyldig. Spinat gir en grønn og jordaktig tone, tomatene tilfører sødme og saftighet, mens eggestanden binder alt sammen med kremet konsistens. Osten smelter pent og gir en litt nøtteaktig smak. Den grove havrebunnen gir et sprøtt og lett nøtteaktig grunnlag som gjør hver bit interessant. Når jeg biter i dem, kjenner jeg først den sprø kanten før den myke, rike kjernen tar over – det er rett og slett en nydelig munnfølelse.
Min erfaring og tips
Jeg lager disse ofte i helgene – enten til lunsj med familien eller som en liten rett når vi har venner på besøk. Barna mine elsker dem, og jeg synes det er så hyggelig at vi kan spise noe som både er sunt og godt. Et lite tips: lag dobbel porsjon og frys dem ned – de tiner fint og smaker fortsatt kjempegodt! Jeg husker en gang jeg tok med en stor boks med disse på dugnad, og de forsvant før jeg rakk å hente kaffe – da vet man at man har truffet. De bringer både glede og gode minner til bordet.
Tilbehør – forslag til servering
Tilbehør | Passer til | Tips |
---|---|---|
Grønn salat med vinaigrette | Lunsj eller forrett | Tilsett litt sitronskall i dressingen |
Ovnsbakte rotgrønnsaker | Middagstallerken | Rødbeter og gulrot er favoritter her |
Fullkornsbrød med smør | Koldtbord eller matpakke | Server med urtesmør for ekstra smak |
Cottage cheese med urter | Lett og proteinrikt tilbehør | Kan brukes som dip også |
Kald urtedressing | Som saus eller dipp | Lag med yoghurt og frisk dill |

INGREDIENSER:
- Bunn (grovere og sunnere)
- 100 g havremel
- 50 g sammalt hvete, fin
- 1 ss olivenolje
- 2–3 ss kaldt vann
- 1/4 ts salt
- Fyll
- 3 egg
- 1,5 dl ekstra lett melk
- 50 g revet lettere ost (eks. mager Jarlsberg)
- 1/2 ts tørket oregano
- 1/2 ts tørket basilikum
- Salt og pepper etter smak
- Grønnsaker
- 50 g fersk spinat, grovhakket
- 8–10 cherrytomater, delt i to
- 1/2 liten rødløk, finhakket
STEG FOR STEG:
Forvarm ovnen til 200 °C. Finn frem et muffinsbrett eller små paiformer og smør lett med olivenolje.
Lag bunnen: Bland havremel, sammalt hvete og salt i en bolle. Tilsett olivenolje og vann litt etter litt. Elt til en smidig deig.
Trykk ut deigen i muffinsformene og prikk bunnen med en gaffel. Forstek i ovnen i 10 minutter.
Klargjør fyllet: Pisk sammen egg, melk, ost, oregano og basilikum. Smak til med salt og pepper.
Fordel grønnsakene: Ha litt spinat, tomat og rødløk i hver forstekt bunn. Hell over eggestanden til det dekker fyllet.
Stek quichene midt i ovnen i ca. 20–25 minutter, eller til de er gylne og faste i midten.
La de hvile i 5–10 minutter før servering. Dette gir bedre konsistens og gjør det enklere å ta dem ut av formene.
Server varme eller lune med grønn salat, urtedressing eller ovnsbakte grønnsaker.
Kommentarer