En smakfull reise i små former

Jeg oppdaget mini-quiches første gang på en ferietur til Sør-Frankrike for mange år siden. Vi satt på et lite torg i Provence, og jeg fikk servert en lun, liten quiche med tomat og urter – og jeg var solgt. Det som gjorde inntrykk på meg, var hvor enkelt og elegant det var. Etter det begynte jeg å lage mine egne versjoner hjemme. I årene etter ble disse små paiene stadig mer populære her i Norge, spesielt til tapas, koldtbord og lunsjbokser. Jeg har tilpasset min oppskrift for å gjøre den litt sunnere – og enda mer smakfull.


Næringsinnhold – nøkkelingredienser

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
SpinatA, C, K, folat, jernLavtLavtModerat
CherrytomatC, A, kaliumSvært lavtNaturligLavt
EggB12, D, kolinModerat0 gHøyt
Ekstra lett melkB2, B12, kalsiumLavtLavtModerat
HavremelB1, magnesium, fiberLavtLavtLavt/moderat
Revet lettostKalsium, A, DLavt/moderat0 gModerat

Smak og tekstur

Disse små godsakene har en balansert smak – mild, men samtidig fyldig. Spinat gir en grønn og jordaktig tone, tomatene tilfører sødme og saftighet, mens eggestanden binder alt sammen med kremet konsistens. Osten smelter pent og gir en litt nøtteaktig smak. Den grove havrebunnen gir et sprøtt og lett nøtteaktig grunnlag som gjør hver bit interessant. Når jeg biter i dem, kjenner jeg først den sprø kanten før den myke, rike kjernen tar over – det er rett og slett en nydelig munnfølelse.


Min erfaring og tips

Jeg lager disse ofte i helgene – enten til lunsj med familien eller som en liten rett når vi har venner på besøk. Barna mine elsker dem, og jeg synes det er så hyggelig at vi kan spise noe som både er sunt og godt. Et lite tips: lag dobbel porsjon og frys dem ned – de tiner fint og smaker fortsatt kjempegodt! Jeg husker en gang jeg tok med en stor boks med disse på dugnad, og de forsvant før jeg rakk å hente kaffe – da vet man at man har truffet. De bringer både glede og gode minner til bordet.


Tilbehør – forslag til servering

TilbehørPasser tilTips
Grønn salat med vinaigretteLunsj eller forrettTilsett litt sitronskall i dressingen
Ovnsbakte rotgrønnsakerMiddagstallerkenRødbeter og gulrot er favoritter her
Fullkornsbrød med smørKoldtbord eller matpakkeServer med urtesmør for ekstra smak
Cottage cheese med urterLett og proteinrikt tilbehørKan brukes som dip også
Kald urtedressingSom saus eller dippLag med yoghurt og frisk dill

 

Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Bunn (grovere og sunnere)
  • 100 g havremel
  • 50 g sammalt hvete, fin
  • 1 ss olivenolje
  • 2–3 ss kaldt vann
  • 1/4 ts salt
  • Fyll
  • 3 egg
  • 1,5 dl ekstra lett melk
  • 50 g revet lettere ost (eks. mager Jarlsberg)
  • 1/2 ts tørket oregano
  • 1/2 ts tørket basilikum
  • Salt og pepper etter smak
  • Grønnsaker
  • 50 g fersk spinat, grovhakket
  • 8–10 cherrytomater, delt i to
  • 1/2 liten rødløk, finhakket

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C. Finn frem et muffinsbrett eller små paiformer og smør lett med olivenolje.

  • Lag bunnen: Bland havremel, sammalt hvete og salt i en bolle. Tilsett olivenolje og vann litt etter litt. Elt til en smidig deig.

  • Trykk ut deigen i muffinsformene og prikk bunnen med en gaffel. Forstek i ovnen i 10 minutter.

  • Klargjør fyllet: Pisk sammen egg, melk, ost, oregano og basilikum. Smak til med salt og pepper.

  • Fordel grønnsakene: Ha litt spinat, tomat og rødløk i hver forstekt bunn. Hell over eggestanden til det dekker fyllet.

  • Stek quichene midt i ovnen i ca. 20–25 minutter, eller til de er gylne og faste i midten.

  • La de hvile i 5–10 minutter før servering. Dette gir bedre konsistens og gjør det enklere å ta dem ut av formene.

  • Server varme eller lune med grønn salat, urtedressing eller ovnsbakte grønnsaker.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment