Historien bak oppskriften

Wok er en av de mest geniale måtene å lage mat på – rask, smakfull og full av næring. Denne retten er inspirert av det asiatiske kjøkkenet, hvor woketeknikken har vært brukt i århundrer for å bevare råvarenes friskhet. Scampi har lenge vært en eksklusiv råvare i Middelhavet og Asia, og den passer perfekt i en lett og balansert wok. Etter å ha laget utallige varianter hjemme, har jeg funnet den perfekte balansen mellom sødme, salt og syrlighet. Soyaglazen binder alt sammen og gir retten en silkemyk og umamirik dybde.


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeViktige vitaminer og mineraler
KalorierCa. 420 kcalVitamin A, C, E, jern, sink
Proteiner30 gViktig for muskeloppbygging
Fett12 gSunt fett fra oliven- og sesamolje
Karbohydrater40 gLangsomme karbohydrater fra grønnsaker og ris
Fiber6 gBra for fordøyelsen

Smak og tekstur

Denne woken har en deilig kontrast mellom det sprø og det saftige. Scampiene får en lett stekeskorpe som holder dem saftige inni, mens aspargesen forblir knasende frisk. Soyaglazen er både søt, salt og lett krydret, og den omfavner hver bit med en silkeaktig dybde. Hvitløken gir en aromatisk varme, ingefæren gir en lett pikant touch, og sesamoljen runder av smaken med en nøtteaktig fylde. Når jeg tar en bit, kjenner jeg hvordan de ulike smakene danser sammen – umami fra soyasausen, sødmen fra honningen og den lette varmen fra chiliflakene.


Mine erfaringer, tips og minner

Dette er en av mine absolutte favorittretter når jeg vil lage noe raskt, men samtidig sofistikert. Første gang jeg laget denne, var det en hektisk hverdag hvor jeg ville ha noe sunt, men spennende. Woken fylte kjøkkenet med duften av hvitløk, ingefær og soyasaus, og jeg visste umiddelbart at dette kom til å bli en ny klassiker hjemme hos oss. Nå lager jeg den ofte, både til familie og vennemiddager. Mitt beste tips er å forberede alle ingrediensene før du starter – woking går fort, og alt bør være klart til å slenges i pannen.


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor det passer
FullkornsrisGir ekstra fiber og en nøtteaktig smak
BlomkålrisEt lett og karboredusert alternativ
Mango- og avokadosalatGir en frisk og tropisk kontrast
Dampede edamamebønnerProteinrike og milde på smak
Frisk lime og korianderGir en ekstra friskhet til retten

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • 200 g scampi, renset
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts sesamolje
  • 1 bunt asparges, i biter
  • 1 gulrot, i tynne strimler
  • ½ rød paprika, i skiver
  • 2 vårløk, i skiver
  • 1 ts sesamfrø
  • Soyaglaze
  • 3 ss saltredusert soyasaus
  • 1 ss honning
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts maizena rørt ut i 2 ss vann
  • ½ ts chiliflak (valgfritt)
  • Til servering
  • Fullkornsris eller blomkålris
  • Frisk mango- og avokadosalat

STEG FOR STEG:

  1. Forbered grønnsakene
    Skjær asparges, gulrot og paprika i jevne biter. Finhakk hvitløk og riv ingefær.

  2. Lag soyaglazen
    Bland soyasaus, honning, ingefær, hvitløk og chiliflak i en liten bolle. Rør inn maizena- og vannblandingen.

  3. Stek scampiene
    Varm olivenolje og sesamolje i en wok eller stekepanne på høy varme. Stek scampiene i 2–3 minutter til de blir rosa og lett sprø. Ta dem ut av pannen.

  4. Wok grønnsakene
    Tilsett asparges, gulrot og paprika i pannen. Wok på høy varme i 3–4 minutter til grønnsakene er sprø, men møre.

  5. Bland alt sammen
    Ha scampiene tilbake i pannen og hell over soyaglazen. La det putre i 1–2 minutter til sausen tykner.

  6. Topp og server
    Dryss over vårløk og sesamfrø. Server med fullkornsris eller blomkålris og en frisk mango- og avokadosalat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment