Historien bak oppskriften

Kısır kommer fra Tyrkia og er en rett som mange kjenner igjen fra fargerike buffeer og familiesamlinger. Den lages oftest med bulgur, tomatpuré, urter og sitron – og jeg skjønner godt hvorfor den har blitt så populær. Jeg smakte den for første gang da jeg besøkte en tyrkisk matfestival i Oslo, og falt pladask for den friske smaken og lette konsistensen. Etter det begynte jeg å lage min egen versjon – og i dag er det en av mine mest brukte salater, både til hverdags og når jeg har gjester.


Næringstabell per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProtein
FullkornsbulgurB-vitaminer, Jern1 g0,5 g4 g
TomatpuréA, C, Lycopen0 g1 g0,5 g
GranateplesirupC, Antioksidanter0 g4 g0 g
SitronC0 g0,5 g0 g
Friske urterK, C, Folat0 g0 g0 g
Agurk og tomatC, A, Kalium0 g1,2 g0,5 g
VårløkC, B60 g0,3 g0,5 g

Smak og tekstur

Denne salaten gir meg følelsen av sommer – året rundt. Bulguren har en myk, men kornete tekstur, og den suger til seg smaken fra tomatpuré, sitron og granateplesirup. Friske urter som mynte og persille løfter hele retten med sin grønne duft, mens vårløk og agurk tilfører sprøhet og balanse. Granateplesirupen gir en spennende dybde – både søt og syrlig. Jeg liker også å tilsette et lite dryss med chiliflakes for å gi salaten et forsiktig sting. Alt i alt er dette en rett med liv, tekstur og smak som danser i munnen.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne salaten når jeg vil ha noe lett, friskt og samtidig mettende. Den passer like godt som tilbehør til grillmat som alene til lunsj med litt hummus ved siden av. Jeg husker spesielt én gang vi hadde piknik ved fjorden – jeg hadde laget en stor bolle kısır og alle spiste rett fra fatet. Det var sol, latter og smaken satt som et minne i kroppen. Et lite tips fra meg: bruk sitron og granateplesirup som smakstilsetning i stedet for salt – da får du mer dybde og mindre behov for natrium. Og jo mer urter, jo bedre!


Tilbehørstabell

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet halloumiSalt og smeltende kontrast
HummusKremet og proteinrikt tillegg
FullkornspitaPerfekt å dyppe og gir metthet
Kald yoghurtdressingMild og kjølende balansering
Ovnsbakte grønnsakerFyldige og varme mot salatens friskhet

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Base
  • 2 dl fullkornsbulgur
  • 3 dl kokende vann
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss tomatpuré
  • Smakstilsetning
  • 1 ss granateplesirup (nar ekşisi)
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts chiliflakes (valgfritt)
  • ½ ts paprikapulver
  • Salt og pepper etter smak
  • Friske urter og grønnsaker
  • 1 stor tomat, finhakket
  • ½ agurk, i små terninger
  • 3 vårløk, finhakket
  • 1 dl frisk persille, hakket
  • ½ dl frisk mynte, hakket

STEG FOR STEG:

  1. Hell bulgur i en bolle og dekk med kokende vann. Dekk til med lokk eller tallerken og la trekke i ca. 15 minutter.

  2. Rør inn tomatpuré og olivenolje i den ferdigtrukne bulguren. Bland godt så den får farge og smak.

  3. Tilsett granateplesirup, sitronsaft, chili, paprika, salt og pepper. Juster etter smak – jeg liker den syrlig med litt varme.

  4. Hakk tomat, agurk, vårløk og urter. Vend alt forsiktig inn i bulguren.

  5. La salaten hvile i 5–10 minutter slik at smakene får satt seg.

  6. Server gjerne med ekstra sitronbåter og drypp litt mer granateplesirup over ved servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment