Historien bak oppskriften
Kısır kommer fra Tyrkia og er en rett som mange kjenner igjen fra fargerike buffeer og familiesamlinger. Den lages oftest med bulgur, tomatpuré, urter og sitron – og jeg skjønner godt hvorfor den har blitt så populær. Jeg smakte den for første gang da jeg besøkte en tyrkisk matfestival i Oslo, og falt pladask for den friske smaken og lette konsistensen. Etter det begynte jeg å lage min egen versjon – og i dag er det en av mine mest brukte salater, både til hverdags og når jeg har gjester.
Næringstabell per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Protein |
---|---|---|---|---|
Fullkornsbulgur | B-vitaminer, Jern | 1 g | 0,5 g | 4 g |
Tomatpuré | A, C, Lycopen | 0 g | 1 g | 0,5 g |
Granateplesirup | C, Antioksidanter | 0 g | 4 g | 0 g |
Sitron | C | 0 g | 0,5 g | 0 g |
Friske urter | K, C, Folat | 0 g | 0 g | 0 g |
Agurk og tomat | C, A, Kalium | 0 g | 1,2 g | 0,5 g |
Vårløk | C, B6 | 0 g | 0,3 g | 0,5 g |
Smak og tekstur
Denne salaten gir meg følelsen av sommer – året rundt. Bulguren har en myk, men kornete tekstur, og den suger til seg smaken fra tomatpuré, sitron og granateplesirup. Friske urter som mynte og persille løfter hele retten med sin grønne duft, mens vårløk og agurk tilfører sprøhet og balanse. Granateplesirupen gir en spennende dybde – både søt og syrlig. Jeg liker også å tilsette et lite dryss med chiliflakes for å gi salaten et forsiktig sting. Alt i alt er dette en rett med liv, tekstur og smak som danser i munnen.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager denne salaten når jeg vil ha noe lett, friskt og samtidig mettende. Den passer like godt som tilbehør til grillmat som alene til lunsj med litt hummus ved siden av. Jeg husker spesielt én gang vi hadde piknik ved fjorden – jeg hadde laget en stor bolle kısır og alle spiste rett fra fatet. Det var sol, latter og smaken satt som et minne i kroppen. Et lite tips fra meg: bruk sitron og granateplesirup som smakstilsetning i stedet for salt – da får du mer dybde og mindre behov for natrium. Og jo mer urter, jo bedre!
Tilbehørstabell
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Grillet halloumi | Salt og smeltende kontrast |
Hummus | Kremet og proteinrikt tillegg |
Fullkornspita | Perfekt å dyppe og gir metthet |
Kald yoghurtdressing | Mild og kjølende balansering |
Ovnsbakte grønnsaker | Fyldige og varme mot salatens friskhet |

INGREDIENSER:
- Base
- 2 dl fullkornsbulgur
- 3 dl kokende vann
- 1 ss olivenolje
- 1 ss tomatpuré
- Smakstilsetning
- 1 ss granateplesirup (nar ekşisi)
- 1 ss sitronsaft
- ½ ts chiliflakes (valgfritt)
- ½ ts paprikapulver
- Salt og pepper etter smak
- Friske urter og grønnsaker
- 1 stor tomat, finhakket
- ½ agurk, i små terninger
- 3 vårløk, finhakket
- 1 dl frisk persille, hakket
- ½ dl frisk mynte, hakket
STEG FOR STEG:
Hell bulgur i en bolle og dekk med kokende vann. Dekk til med lokk eller tallerken og la trekke i ca. 15 minutter.
Rør inn tomatpuré og olivenolje i den ferdigtrukne bulguren. Bland godt så den får farge og smak.
Tilsett granateplesirup, sitronsaft, chili, paprika, salt og pepper. Juster etter smak – jeg liker den syrlig med litt varme.
Hakk tomat, agurk, vårløk og urter. Vend alt forsiktig inn i bulguren.
La salaten hvile i 5–10 minutter slik at smakene får satt seg.
Server gjerne med ekstra sitronbåter og drypp litt mer granateplesirup over ved servering.
Kommentarer